Пътуваща изложба се открива в Народна библиотека "Иван Вазов"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:40 / 11.11.2014
1200
На 14 ноември (петък) от 11.00 часа във фоайето на Народна библиотека "Иван Вазов" ще се открие изложбата "Цар Борис Михаил Покръстител. Волята и духът на България". Експозицията ще гостува в Пловдив до 23 ноември.

Изложбата е посветена на 1150-годишнината от кръщението на княз Борис-Михаил и приемането на християнството за официална религия в България и се реализира по идея на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет" и с финансовата подкрепа на фондацията и Община Пловдив. 

Автор на изложбата е проф. Пламен Павлов. Изложбените табла съдържат интересна образователна информация и репродукции на най-значими паметници на книжовността, на предмети и произведения, свързани с ранното българско християнство. Историята е разказана така, че да увлече деца и възрастни, редувайки образи и текст.

Експозицията проследява мащаба и значимостта на културно-политическата реформа на княз Борис І - най-дълго управлявалият български владетел, останал в историческата памет като "светият цар". 

Специално внимание в нея е отделено на дейността на светите братя Кирил и Методий, на книжовните центрове Плиска, Преслав, Охрид, както и на "българското културно излъчване" през Средновековието. 

В няколко отделни и кратки глави в нея са преразказани процесите, в които Средновековна Бългрия заедно с религията, получава свой държавен и богослужебен език и свое духовенство.

"Резултатите от великото дело на Борис-Михаил са пред нас - в книжовното наследство на една политическа, религиозна и културна общност, която се е изградила и на основата на третата официално призната азбука в Европа - кирилицата - българската азбука. Днес повече от всякога имаме нужда от примера на Покръстителя Борис-Михаил, защото такива резултати са постижими само благодарение на силна, последователна и безкомпромисна управленска воля. 

Борис I утвърждава българската държава като "третата Велика сила" на картата Европа, призната и зачитана от духовните и политически "стълбове" на средновековния свят Рим и Константинопол. Искрено се надявам с инициативата си да възпитаме най-младите, да се гордеят със своята родна, българска азбука - третата официална азбука в Европейския съюз, и да познават непреходните ценности, завещани ни от старобългарското книжовно наследство, спечелило на България славата на класическа страна на знанието, просперитета и духовността", разказва д-р Милен Врабевски.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).