ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Протест пред Прокуратурата в Пловдив иска справедливо наказание за престъпника от Тополово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:10 / 13.06.2013Коментари (19)5225
©
В събота от 10:00 часа в Пловдив на пл. "Съединение" № 3 пред Окръжна прокуратура Пловдив ще се състои протест с искане за адекватни мерки от страна на институциите към престъпника от село Тополово и с настояване за проверка на действията на полицията в Асеновград.

Междувременно организации за защита на животните излязоха с отворено писмо, провокирано от последния фрапиращ случай на жестокост към животно:

Като организации за защита на животните и граждани на Република България, сме възмутени за пореден път от неспазване на законите и липсата на адекватни действия от страна на държавни служители при случай на проявена жестокост към животно. Става въпрос за действията на служители на МВР и Прокуратурата по случая за влачено с кола куче в с. Тополово, община Асеновград.

Хронологията по този случай накратко: На 7.06.2013 г., лек автомобил "Форд Ескорт" с рег. номер РВ 5730 АР, собственост на 55-годишния Райчо Иванов от село Тополово, е влачил вързано куче. Случаят е заснет от очевидци и снимката - публикувана в медиите, предизвиква силна реакция сред хората, обичащи животните. Подадени са жалби и сигнали до всички институции, имащи отношение към проявата на особена жестокост спрямо животно - МВР, Прокуратура, БАБХ.

На 8.06. Районна прокуратура в Асеновград започва проверка по случая. Според публикации в пресата, извършителят на деянието - Райчо Иванов е задържан за кратко в РУП-Асеновград, след което е пуснат. Пак според вестниците, кучето е намерено живо от полицаите от РУП-Асеновград и е върнато на стопанина (същия,който е постъпил жестоко с него), за да се погрижи за здравето му. Върнато му е,
въпреки факта, че същият се е опитал да го убие по особено жесток начин.

На 12.06.2013 г. от Окръжна прокуратура - Пловдив официално обявиха, че е намерен трупът на кучето и предстои извършване на експертиза, която да докаже от какво, кога и как е починало то. За нас това, че извършеното е жестоко престъпление спрямо животно по чл. 325б на Наказателния кодекс, е факт, който не подлежи на съмнение.

Снимката, направена от очевидци и разпространена от медиите, е достатъчно красноречива - на нея се вижда полумъртво куче, оставило дълга кървава следа след себе си. Очевидците, заснели случая и опитали се да предотвратят доубиването на животното, свидетелстват, че "Много кръв му течеше. От устата също течеше много кръв. Не можеше да скимти, не можеше да се движи. Само очите си шаваше и много леко главата". 

Ясен е и извършителят, който е билзадържан за кратко от органите на МВРи след това - пуснат. Огромно недоумение буди фактът, че полицаите, виждайки кучето в такова състояние, решават да го върнат на лицето, което го е влачило с колата си, причинявайки му ако не смърт, то поне достатъчно сериозни увреждания и травми. Нормалното и предвидено в законодателството действие в този случай би било кучето да бъде конфискувано и предоставено на организация за защита на животните, която да се грижи адекватно за него.

Но ... Законът не е спазен и кучето е мъртво. Следва въпросът "Защо и дали служителите на МВР, разследващите органи и прокуратура са разпоредили да бъде върнато кучето на собственика му?". Предвид това, че животното е вече мъртво, считаме, че съществува косвена или пряка връзка между смъртта на кучето и действията на разследващите органи.

Ако кучето беше предоставено на грижите на някоя организация за защита на животните, то сега имаше някаква вероятност да е живо! Не следва ли да се потърси отговорност на всички, които по един или друг начин са причинили смъртта на животното? Искаме да ангажираме цялостна ревизия на всички действия на органите, отговорни за живота на кучето!

Въпреки правото ни, като организации за защита на животните, да получаваме от компетентните органи пълна информация относно спазване изискванията за защита на животните и да получаваме съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи и другите органи на изпълнителната власт за предотвратяване на жестокост към животните (съгласно чл. 57 и чл. 58 от Закона за защита на животните), дни наред полицията и прокуратурата в Асеновград ни държаха в неведение за местоположението и състоянието на животното, отказвайки да дадат информация на представителите на организациите, отишли на място.

Запознаваме с този случай на жестокост нашите чуждестранни партньори от авторитетни международни организации за защита на животните, като се обръщаме към тях с молба да следят резултатите от работата на полиция и прокуратура по него и да я отразят в медиите в държавите, на чиято територия развиват дейност.

Отново настояваме да разпоредите да бъде извършено пълно разследване на действията на служителите на РУП - Асеновград и на Районната прокуратура в Асеновград по този случай и резултатите от това разследване да бъдат оповестени публично. Ако при разследването на случая от отделни длъжностни лица е допусната небрежност, действано е против законовите разпоредби или предприети действия или бездействие от страна на служители на посочените институции са допринесли за смъртта на животното, на същите да бъде наложено наказание.

Считаме, че е крайно време институциите да започнат да проявяват непримиримост към случаите на жестокост към животни и действията им в такива случаи да са компетентни и професионални. Защото насилието над животни води до насилие над хора. И защото законите не следва да са само на хартия - те трябва да бъдат прилагани. А институциите трябва да са наясно какви са задълженията им по тези закони и да ги спазват.


Още по темата: общо новини по темата: 20
18.09.2013 »
18.09.2013 »
16.09.2013 »
10.09.2013 »
22.07.2013 »
05.07.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Здравка Николова
премахни филтъра

-5
 
 
Не разбрахте ли ,че за кучетата повече се мисли отколкото за хората?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: