Пловдив ще отбележи Световния ден за борба с диабета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:20 / 14.11.2014
1757
Световният ден за борба с диабета ще се отбележи днес от 11:00 ч. в двора на Философско-исторически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" на ул. "Костаки Пеев" 21. 

За случая на центрaлно място в 20 български града и в Лондон диабетици, доброволци, членове на диабетни организации и приятели ще сформират голям син кръг.

На доброволците ще бъде подарена по една синя тениска, която да облекат по време на събитието. Синият кръг е символ на борбата с диабета. Събитието ще бъде в рамките на един час. Градовете, в които ще се проведе инициативата, са: Пловдив, София, Шумен, Враца, Велико Търново, Пазарджик, Ямбол, Благоевград, Асеновград, Бургас, Перник, Варна, Кюстендил, Ловеч, Добрич, Казанлък, Хасково, Русе, Видин.

С подобни инициативи Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година в различни държави по света от 2005 година насам.

В тазгодишната организация Национално сдружение "Диабет и предиабет", си партнира със сдружение "За инсулиновите помпи", "Асоциация диабет тип 2", "Българска асоциация Диабет", Национална пациенска организация, Сдружение Център за култура и туризъм "Тракея" и още много организации, участващи в подготовката.

Посланията, които организаторите отправят чрез инициативата, са:

1. "Можем да спрем диабета, ако сме заедно - пациентски организации, диабетици, лекари, институции, бизнес".
2. "Българите са достойни за най-съвременното лечение на диабета".
3. "Българските деца и младежи имат право на достъп до лечение с инсулинови помпи, подобно на връстниците си в другите държави на Европейския съюз".
4. "Никой не е виновен, че е болен от диабет. Никой не трябва да се срамува, че има диабет".
5. "Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно, стига да усвоиш правилата на контрола на кръвната захар".
6. "Всички диабетици имат право на равен достъп до лечение и профилактика, независимо в кой град или село живеят".

Пациентските диабетни организации са посветили усилията си на борбата с диабета и поставят акцент в дейностите си върху проблема и неговата социална значимост. Те осигуряват социална, информационна, емоционална и друга подкрепа и съдействие на пациентите с диабет, провеждат скринингови акции сред населението, обучения на пациенти, информационни и застъпнически кампании, подписки, насърчаване на доброволчеството в здравеопазването.

Не бъди безразличен! В Пловдив те очакваме в двора на Философско-исторически факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" на ул. Костаки Пеев 21. Отдели не повече от 30 минути, за да покажеш своята съпричастност с Националната инициатива "Диабет - утре може да си ти", като облечеш тениската, която ще ти подарим и се информираш за проблемите, свързани с диабета. 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Повече полиция на булеварди в Пловдив с висока концентрация на ПТ...
Предприятие обясни разликата между "Разфасовка от птиче месо" и "...
Майка на загинал моторист: Сам поиска да дари органите си, ако с ...
Брутални сцени в църква в Пловдив, раниха полицай!
Полицията взима мерки за мача Локо - Левски
За две седмици затварят възлово кръстовище в "Южен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).