Паника и объркване пред РЗОК Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
17:35 / 17.07.2014
5152
Наши зрители сигнализираха в предаването "Обществена приемна" за огромни опашки пред РЗОК. Гражданите чакат за презаверка на рецептурните книжки, но дали чаканото не е напразно. Проверихме.

Близо 50 човека с хронични заболявания се редяха днес пред офиса на РЗОК в Пловдив, за да презаверят рецептурните си книжки. Крайният срок за това е 31 август 2014 г., а след тази дата аптеките няма да отпускат лекарствата. Паниката и объркването бяха повсеместни.

Много от пациентите вече са направили такава презаверка, която започна от 1 декември 2013 г., други пък са попаднали в изключението от 14 болести, затова последните дни са били върнати много хора.

Във връзка с въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите е необходимо прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Затова първо пациентите трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат това прекодиране и след това рецептурните книжки трябва да бъдат презаверени , ако това е необходимо.

При издаване на нов протокол за лекарства с четиризначен МКБ-код, при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка и при промяна на кода на лекарството също се изисква заверка на книжката в РЗОК.

Така че, напрежението е излишно! Съветваме гражданите, преди да се редят по опашки, да посетят личния си лекар.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ

Виж коментарите (4)
Още новини от Новини от Пловдив:
Най-новото археологическо бижу на Пловдив се показа в целия си бл...
Не е "Столипиново", Центърът на Пловдив е, а от ОП "Чистота" подм...
Обрат! Обезщетение от 5 200 евро за Ральо Ралев!
Прокуратурата: Няма установено наличие на алкохол в кръвта на Кри...
Приятел на Кристиан: Трябваше ли по този начин да си научиш урока...
Затворът в Пловдив стана като хотел - бани, кухни, трапезарии


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).