Паника и объркване пред РЗОК Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:35 / 17.07.2014Коментари ()5172
© ПОТВ
Наши зрители сигнализираха в предаването "Обществена приемна" за огромни опашки пред РЗОК. Гражданите чакат за презаверка на рецептурните книжки, но дали чаканото не е напразно. Проверихме.

Близо 50 човека с хронични заболявания се редяха днес пред офиса на РЗОК в Пловдив, за да презаверят рецептурните си книжки. Крайният срок за това е 31 август 2014 г., а след тази дата аптеките няма да отпускат лекарствата. Паниката и объркването бяха повсеместни.

Много от пациентите вече са направили такава презаверка, която започна от 1 декември 2013 г., други пък са попаднали в изключението от 14 болести, затова последните дни са били върнати много хора.

Във връзка с въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите е необходимо прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни МКБ-кодове. Затова първо пациентите трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат това прекодиране и след това рецептурните книжки трябва да бъдат презаверени , ако това е необходимо.

При издаване на нов протокол за лекарства с четиризначен МКБ-код, при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка и при промяна на кода на лекарството също се изисква заверка на книжката в РЗОК.

Така че, напрежението е излишно! Съветваме гражданите, преди да се редят по опашки, да посетят личния си лекар.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Panika-i-oburkvane-pred-RZOK-Plovdiv-504423
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.