ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Официално променят името на Градската градина в Пловдив
Автор: Данислава Вълкова 16:48 / 14.04.2024Коментари (7)13025
Официално променят името на първата градска градина след Освобождението с името “Иван Вазов". Става въпрос за така наречената Дондукова градина, която се намира до кметството на “Централен", Природонаучния музей и Дома на младоженците. 

Кметът на района Георги Стаменов е изпратил официално писмо до кмета на Пловдив Костадин Димитров, с което иска предложението му да бъде разгледано на сесия на Общинския съвет. В сайта на общината е публикувано неговото искане, видя Plovdiv24.bg. То трябва да стои на официалната интернет страница един месец, през което време гражданите ще имат възможност за допълнителни мнения и предложения.

Всъщност пловдивчани много бъркат името “Градската градина", което всъщност носи Дондуковата. Доста често те под “градската градина" имат предвид градината “Цар Симеон", която се намира до централна поща и Военния клуб на пл. “Централен".

Трябва да се има предвид, че към настоящия момент няма налична документация, която да удостоверява, че градината от създаването си до днес е носила официално наименование, освен общото "Градска градина“. Единственият официален документ, в който се споменава градината е решение на Министерство на културата от 1992 година, обнародвано в ДВ, бр. 41, стр.3 /1992, с което Градската градина е обявена за паметник на градинското и парковото изкуство. Тя е не само първата градина в Пловдив след Освобождението, а и в страната.

Причините, които кметът Стаменов изтъква за искане за промяна на името на патриарха на българската литература Иван Вазов, са свързани с факта, че градината е важна по отношение на работата и творчеството на писателя:

Иван Вазов идва в Пловдив за пръв път през 1867 година, когато е записан да учи в Епархийското класно училище, днес Хуманитарна гимназия "Св .Св. Кирил и Методий“. По това време там главен учител е Йоаким Груев, който го утвърждава като първата в българските земи гимназия за подготовка на учители и свещеници. 

Освобождението на България през 1878 година поставя началото на нов етап в живота на Иван Вазов. Навършил 30 години, през 1880-а той се установява отново в Пловдив, където се включва активно в политическия и обществения живот. Следващите 6 години в Града на тепетата са най-силният му творчески период. В къщата, в която живее на ул. “Бетовен“, се раждат "Епопея на забравените“, "Чичовци“, "Немили-недраги“ и още десетки от най-значимите му произведения. Къщата му се превръща в средище на духовния елит в града. По това време Пловдив преживява златните години на столичен град на Източна Румелия.

В същия период, непосредствено до градината, в къщата на Драган Манчов, днес – кметството на район "Централен“, Иван Вазов списва заедно с Константин Величков едни от най-важните печатни издания за времето си - вестник "Народний глас“, списанията "Наука“ и “Зора“. Председател е и на Пловдивското научно книжовно дружество. Участва активно в живота и на пловдивския театър.

Престоят на Иван Вазов в Пловдив завършва през 1886 г. Но признателната пловдивска общественост в годините след неговото заминаване пази спомена за знаковото му присъствие в културния и обществения живот на пловдивчани. През 1904 г. новооснованото читалище в махалата под Трихълмието приема името "Иван Вазов“.

За честването на 50-годишния му творчески юбилей през 1920 година улица "Станционна“ е преименувана на "Иван Вазов". Поетът става и почетен гражданин на Пловдив.

През 1929 година на къщата на поета на ул. “Бетовен“ е поставена възпоменателна плоча, взето е решение от Общинския съвет за създаването на къща музей на мястото. То не се реализира, защото къщата е разрушена от нейните собственици.

Историческите данни за градината сочат, че нейното изграждане започва през 1878г. с указ на генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. През 1880г. с нейното озеленяване и благоустрояване се заема известният швейцарец Люсиен Шевалас, за да се изпълнят основните цели и функциите й като първа градска градина в Пловдив с обществено значение. 

Още в следосвобожденските години Градската градина става любимо място не само на пловдивчани, а и на редица бележити общественици, които по това време пребивават в града, за да създават съвременния облик на Пловдив.

На 19 април от 19:30 часа предстои да бъде и официалното откриване на новоремонтираната и обновена градина.


Още по темата: общо новини по темата: 88
25.04.2024 »
25.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на L1
премахни филтъра

0
 
 
по скоро "дондуковата" или "градската" градина...така знам от дядо ми ... така и казвам ... пловдивчани знаят...другата е "цар симеоновата" не се сменят имена от днес за утре ... по добре реши проблема с шума в капана...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: