ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нови пенсионерски клубове ще се включат във второто издание на инициативите "60+"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:00 / 18.03.2024Коментари (0)1849
©
Нови пенсионерски клубове имат желание да се включат във второто издание на инициативите 60+. В тях възрастни хора от шестте района на Пловдив ще се занимават с рисуване, музика, приложно изкуство, литература, фотография, танцово изкуство и дигитални умения. Тази година в курсовете ще участват още два пенсионерски клуба, които заедно със свои приятели ще рисуват, танцуват и пеят и ще се научат повече за възможностите за комуникация в социалните мрежи.

В 8 пенсионерски клуба, както и в клуба към Съюза на слепите ще бъдат създадени творчески работилници по 6 изкуства и дигитални умения. "Това е четвъртият ни проект, който реализираме с Община Пловдив и пенсионерските клубове. Първият бе курс по нейрографика, вторият - "В ритъма на танца“, в който взе участие италианската актриса Силвия Грибауди и заедно осъществихме фестивал за стари градски песни и танци. Идеята ни е да се борим срещу изолацията за хората в пенсионна възраст, защото те притежават изключителен потенциал. В тях е мъдростта и силата, от които може да се учим“, сподели ръководителят на инициативите Ели Шопова.

"Много сме доволни от заниманията, които осъществихме заедно с Националното сдружение за единство и партньорство през миналата година, защото усвоихме изкуства и дигитални умения“, подчерта Елена Колева от клуб "Каменица“ в район "Източен“. "Бихме искали повече хора да приобщим към инициативите. Миналата година много се забавлявахме. С нетърпение очаквахме курсовете с различни дейности“, каза от своя страна Диана Христова от клуб "Надежда“ в район "Северен“.

Има още два клуба, които имат желание да се включат в заниманията“. "При нас имаме богата социална дейност. Хората ни са щастливи, когато се срещат. Благодаря за всичко, което бе направено миналата година, защото бе прекрасно и с удоволствие се включихме“, посочи Елена Андреева от кв. "Коматево“.

Целта е да интегрираме пенсионерите в обществото, заяви Росица Лекова от клуба на пенсионерите в район "Централен“. "Никога през живота си не бях рисувала. Благодарение на вас нарисувах "Слънчогледите“ на Ван Гог. Благодаря за това, което направи за нас, пенсионерите, Ели. С нетърпение ще се включим в следващите инициативи“, допълни тя, която бе своеобразен домакин на срещата и почерпи гостите със сладки от Малта. Росица подчерта, че с удоволствие би взела участие и в други проекти на сдружението.

"Нашите пенсионери с желание и любов посрещнаха творческите занимания и се включиха в клубовете по танци, рисуване, литература и други и се надявам, че отново активно ще участват, защото всички се радват, когато имаме сбирки и възможности за общуваме“, сподели техническият сътрудник в район "Южен“ Мария Думчева. "Благодарение на вас направихме група по танци и пеене, като с желание отново ще се включим в клубовете по интереси“, заяви Атанаса Бързинска от район "Западен“. "А, фестивала по случай Дена на пенсионера беше изключително вълнуващ за всички ни. Показахме наученото и се чувствахме наистина празнично“, посочи Людмила Начева от клуб "Тракия“. Янко Нейдев от клуб "Прослав“ сподели колко вълнуващи за всички са срещите с екипа на проекта и преподавателите, които с огромна любов работят с участниците в инициативите.

В работната среща на техническите сътрудници на пенсионерските клубове се присъединиха и трима заместник-кметове от пловдивските райони "Западен“, "Северен“ и "Тракия“ – Елена Георгиева, Цветомир Цветков и Иво Христев. Поздравления за добрата инициатива участващите получиха зам.кмета по култура в Община Пловдив Пламен Панов.

"Бих искала следващата година да ви поканя да организираме фестивала в нашия район, където имаме чудесен парк, в който можем да предоставим условия за провеждане на концерт на открито“, заяви заместник-кметът на район "Западен“ Елена Георгиева.

"Адмирации за всички вас. Ще се радваме да работим заедно. Вие го заслужавате“, каза от своя страна заместник-кметът от "Тракия“ Иво Христев. Той и колегите му се обединиха около идеята за приемственост между поколенията. През минатата година в Международния ден на възрастните хора и Световен ден на музиката и литературата – 1 октомври в парк "Лаута“ се проведе заключителния етап на фестивала "Изкуство без граници и възраст“.

В него се включиха с песни, танци и поетичен рецитал стотици пенсионери и хора с увреждания. Поздравления към възрастните хора поднесоха малките таланти от "Арт Войс център“ и танцьорите от клуб "Антерия“. Многобройната публика бурно аплодира музикалните и танцова програма на членовете от пенсионерските клубове в Пловдив и Съюза на слепите.

Голямата изненада за участниците бяха изпълненията на двама обичани пловдивчани – цигуларят проф. Мичо Димитров и обичаният певец на няколко поколения – Христо Кидиков, които изправиха на крака публиката. Инициативите и за второто издание на 60+ се реализират от Национално сдружение за единство и партньорство, с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2024 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: