ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Млади пловдивчани правят революция на пазара с продукт без аналог
Автор: Васил Динев 07:00 / 14.11.2016Коментари (9)99198
© Plovdiv24.bg
Млади пловдивчани са на път да сътворят истинска революция на пазара с продукт без аналог - ядливата чаша за кафе Cupffee.

Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов се познават от деца - учат заедно още от първи клас в "Цар Симеон Велики", следват заедно, макар и в различни класове, в Строителния техникум. 

Идеята за биоразградимата чаша е още отпреди да завършат през 2003 година. След това обаче всеки поема по собствения си път, реализират се в различни области, нямащи нищо общо с хранителните технологии. Преди около три години биоразградимата чаша отново идва на дневен ред. 

Plovdiv24.bg среща читателите си с двамата иноватори, готови да променят света. 

"Последните години работим усилено, за постигнем успех. Направихме три прототипа на машини, сега готвим и четвърти, с който да може да произвеждаме повече бройки за масовото разпространение на чашата на пазара. Очакваме до края на следващия месец машината да е факт и да пуснем продукта", разказват Мирослав и Младен. 

"Конструирали сме машините сами, макар че сме използвали консултанти, както и хора, които чисто технически да осъществят идеите ни, защото за нас това е като хоби. Мнозина ни помогнаха, за което сме им благодарни. Като цяло обаче се борим със собствени сили и средства. Трудно е, но успяваме. Факт е, че след три години много проби постигнахме резултата."

А какво представлява чашата? 

"Чашата, която вече е патентована, е и за топли, и за студени напитки. Студените не са проблем, но топлите размекват материала по-бързо. Въпреки това издържа 40 минути, което смятаме напълно задоволително като време, нужно на човек да изпие кафето си. Сегашният вариант е проектиран за късо и дълго кафе, но планираме да направим и по-големи размери за мляко с нес или какао, капучино...

"Направена е от природни зърнени култури. Точната й съставка обаче е тайна", категорични са двамата.
По думите им тестове на продукта се извършват и в момента заедно с експерти от ВХВП. Какво се проверява? 

"В момента уточняваме срока на годност. По предварителни данни той ще е около 6 месеца. Това е така, защото изследванията на влажността на чашата са отчели показатели от около 4%, което е много ниско. За сравнение тази на макароните е 8%, а те са с 1 година срок на годност. 

Макар че сне се спрели на 6 месеца, от практическия ни опит може да кажем, че и при повече от половин година чашата не дава изменения. 

За съхранението й не са нужни специфични методи. Трябва само стандартна опаковка, предпазваща от влагата, защото точно влагата е факторът, който може да повлияе и да се развият микроорганизми. Етикетът пък е направен така, че да лишава продукта от допир с повърхността. 

Планираме да разработим и бъркалки от същия материал, но това е въпрос на време."
Къде се предлага Cupffee и какво мислят пловдивчани за чашата?

"Пуснахме я пробно в две пловдивски заведение, за да видим има ли интерес. Да, има! Първо всеки, видял е за първи път, иска да си я купи, само за да я опита. След това хората започват да ни засипват с препоръки, макар че не може да угодим на всички. Предобладават обаче положителните мнения", споделят Мирослав и Младен. 

Като крайна цена за потребителите в заведенията те са определили 30 стотинки. 

"Това е нормална цена. Ние се борим продуктът да стане масов, да се наложи. И не толкова гоним печалбата, а искаме да променим навиците на хората, а така и света."

Как ще стане това?

Еко ползите от чашата са много, категорични са двамата. 

"Първо - за производството на пластмасовите чаши се използва петрол и петролни продукти, които са вредни. Разграждат се бавно и дори при разделното събиране пак не могат да бъдат чак толкова добре рециклирани. Хартиените чашки пък се произвеждат от дървесина, но и те имат полиетиленов слой, който да предпазва от протичане - съответно пак се използват петролни продукти.

Второ - колкото и банално да звучи, тази чаша не е за многократна употреба и съответно собствениците на заведения няма да хабят много вода за миене, няма да използват и толкова много миещи препарати. Защото чашата е биоразградима."

Т.е. - човек си сипва кафето, изпива го, после изяжда чашката. Но дори и да я хвърли, няма да замърси природата. Това е и същността на революционния продукт. 

"Борили сме се чашата да е иновативна, но и еко. Смятаме, че ще обърне коренно представите на хората за чашите за еднократна употреба. Идеята за чашата обаче има и втори прочит, искахме тя да бъде бисквитката с кафето в едно", разказват Мирослав и Младен. 

А конкуренцията? 

"Конкуренция нямаме", категорични са младите мъже.

Повече информация за продукта, можете да намерите тук!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Зло Вълева
премахни филтъра

+2
 
 
Нищо революционо няма. KFC и Lavazza отдавна продават кафе в такива чаши. Освен това нета е пълен с клипчета как да си направиш такава чаша в домашни условия. Някои клипчета са доста стари. Иновативна идея - друг път.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: