ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Министър Сергей Игнатов: Не на зубренето, път на мислещите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:40 / 02.07.2010Коментари (0)1635
© Plovdiv24.bg
Над 300 души, свързани с просветата, се събраха в най-голямата зала на хотел "Тримонциум", за да обсъдят проекта за нов закон за училищното образование, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На дискусията присъства и министър Сергей Игнатов, който отговори на журналистически въпроси:

- Господин министър, какви промени в образователната система предвижда новият закон?

- Най-важното е да отучим учениците да зубрят и да ги научим да мислят. Българските деца са изключително претоварени. Това е нормален процес, защото всяка година със знанията, които човечеството придобива, то естествено иска да ги натика в училището и този обем се разширява до безкрайност. Затова ще има нови държавни образователни стандарти, които ще доведат до написване на нови учебници. Изисква се технологично време от три-четири години. Трябва да разтоварим децата, но да ги снабдим с позитивното усещане, че те имат инструмент в себе си и могат да решат проблем, който не са зазубрили. Трябва да имат време да мислят, да спортуват, да се занимават с изкуство и всичко друго, което ги интересува. Даваме автономия на училищата, за да може всяко от тях да бъде марка, както в Пловдив навремето Английската гимназия беше марка и неслучайно нейните възпитаници продължават активно да участват в живота на страната и да определят пътища за развитието й. Това искаме да се случи с всяко училище и детска градина. 

- Как ще стане това?

- Държавата ясно ще заяви отговорността си, че образованието е инвестиция в бъдещето. Това означава, че квалификацията за учителите ще стане задължителна и държавата ще финансира и този процес, и подготовката на университетските преподаватели, които пък ще се занимават с преподготовката на учителите. Щом детската градина за пет-шест годишните става задължителна и ще има целодневно обучение поетапно от първи до седми клас, значи държавата е готова да поеме голяма финансова тежест. Държавата се задължава, но задължаваме и родителите. Казваме им, че съзнателното недопускане на детето в училище е тежко престъпление, защото по този начин детето се лишава от всички блага, които може да придобие в живота?

- Ще има ли някакви мерки срещу такива родители?

- Ще има строги мерки. Предлага се лишаване от социални помощи, завишаване на глобите до две хиляди - две хиляди и петстотин лева, а ако нямат пари да ги платят - обществено-полезен труд, но каквито и да са санкциите, никога няма да са по-големи от щетите, които нанасят върху живота на собственото си дете. 

- Какви ще са изпитите след седми клас?

- Слабост на системата е, че радостно отчитаме как имаме външно оценяване, за което харчим много пари, но не сме превърнали анализа на резултатите от него в инструмент за подобряване на системата. До края на юли ще сме готови с анализ от тазгодишните резултати, за да видим добрите и слабите страни и да се намесим. Приеме ли се на
© Plovdiv24.bg
есен новият закон, много скоро след седми клас освен външното оценяване, може да има изпит само за национално значимите училища. Компютър ще генерира по сегменти теста по български език и литература към 7,30 часа сутринта в деня на изпита. Повече няма да има предварително зададени теми, ще бъдат включени всички автори, които децата изучават. Няма да се иска дори и есе, въпросът ще е насочен навътре към ученика: да каже личното си отношение или какви мисли се появяват в главата му, като чуе за определен автор, дори стихотворение по темата може да напише, ако иска.

- Какво целите с това?

- Идеята е да дадем път на мислещите и да кажем "Не на зубренето и частните уроци". Който иска да изучава чужди езици и изкуства и това не му достига в училище, да ходи на уроци, но другото ще се обезсмисли.

- Каква ще е ролята на директорите?

- Искаме да въведем някои промени, макар че има много добри директори. Само мандатността не стига, за четири години директорът може да прави каквото си поиска, предвиждаме всяка година да има атестация и доказателства, че може да продължи да управлява училището.

- Ще има ли повишение да учителските заплати?

- За някакво голямо повишение в тази криза не може да се говори. Средната учителска заплата сега е 700 лева, колкото на един професор. Това може би е малко, но все пак трябва да се съобразяваме с нашите стандарти.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Снукър в Пловдив
"Хемус" 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: