ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът ще брани Баня "Старинна" от Черни с общинска охрана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 07.10.2009Коментари (35)4326
© Plovdiv24.bg
Кметът ще изпрати националното знаме на България и руло тоалетна хартия на Давид Черни
Славчо Атанасов, който се е почувствал лично обиден и още не е преглътнал гаврата с България, каквато според него е творбата на чешкия художник Давид Черни, представяща страната ни като турска тоалетна,  е категоричен, че ако трябва, ще постави служители от "Общинска охрана" да пазят Баня Старинна от Черни. Кметът още веднъж заяви категоричната си позиция против експонирането на черния парцал, с който бе покрита България в инсталацията Еурофония, на общински имот.

За да бъде пределно ясен в позицията си, Атанасов заяви следното:

"Удивлявам се, че художниците в един глас започват да говорят за Живково време, за булдозери и Москва, за цензура, за накърнена свободна воля. Точно защото става въпрос за свобода на мненията, аз като кмет на Пловдив изказвам своето мнение за присъствието на г-н Черни в Пловдив. Не съм забранил неговата изложба, но не смятам присъствието му тук, още повече с черния креп в ръка, за удачно и редно. Ако той е решил да зачеркне България за втори път, моето виждане не съвпада с неговото. Когато видях родината си изобразена като тоалетна, изпитах истинско унижение. Не мисля, че е имало българин, който да се е чувствал по-различно от мен.

Аз не се изживявам като цензор, в каквато роля ме заподозират някои художници. Тук не говорим за оценка на изкуството, а за дълбока обида, нанесена на българите и най-важното, разпозната от тях като такава. Община Пловдив генерира изкуство, не го забранява. Дори в момента тук се случва едно огромно културно събитие, което продължава два месеца и за което общината дава 400 000 лева.

Няма случай, в който аз или общината да са се месили в работата на който и да било артист тук. Няма такъв случай. Но когато става дума за човек, наранил толкова дълбоко националното достойнство на България, аз не мога да не реагирам. Модерното изкуство има за цел да провокира обществото, така че, нека художниците и г-н Черни да бъдат широко скроени и да приемат тази провокация от моя страна, а не да извисяват глас за репресии, живковизъм и други подобни несъществуващи отдавна неща. Аз не им се сърдя за тези интерпретации, те имат право на мнение, но има неща, с които компромиси не се правят. Националното достойнство е една от тези сакрални ценности. Независимо какво е отношението на модерното изкуство към нея.

С риск модерните артисти да ме намразят, аз не желая г-н Черни да присъства или да участва в официално събитие на територията на Баня „Старинна". Нека ме обвиняват в каквото си пожелаят, това е моят начин да покажа на този художник какво е причинил на българите, показвайки родината им като тоалетно клекало. И за да ме разбере г-н Черни най-правилно, аз ще му изпратя като подарък едно национално българско знаме, за да го пипне и да усети в ръцете си какво е на допир националното достойнство. Ще му подаря и едно руло тоалетна хартия, за да помисли още на тема чистота на съзнанието.



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 20
12.10.2009 »
11.10.2009 »
11.10.2009 »
11.10.2009 »
10.10.2009 »
10.10.2009 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Гочооглу
премахни филтъра

0
 
 
Който си го е поканил, да му търси галерия. Не е необходимо да ползва общинска, защото в един турски кенеф няма галерии. В кенефа изкуството е абстрактно и обикновенно в един определен нюанс.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: