Изложба организира Философско-историческият факултет на ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:05 / 07.11.2014
1799
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Изложба "Археологическо лято 2014" открива на 10 ноември, понеделник, Катедра "История и археология" на Философско-историческия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" от 10:00 ч. в Заседателната зала на ПУ. 

Експозицията е посветена на 10 години от основаването на ФИФ и на 20 години от стартирането на историческото образование в университета и създаването на Катедра "История и археология", обясниха организаторите.

Настоящата изложба продължава над петнадесетгодишната традиция за ежегодно представяне на резултатите от археологическите проучвания и летни студентски практики в катедрата.

Тя илюстрира в материално изражение част от постиженията на археологическите експедиции, които са по учебен план, ръководени от членовете на доц. д-р Иван Джамбов, гл. ас. д-р Стоян Попов и ас. д-р Божидар Драганов. 

Тези проучвания се провеждат вече почти петнадесет години в околностите на селата Искра и Драгойново, Първомайско. Експедициите се осъществяват с финансовата и логистична подкрепа на Община Първомай, в лицето на кмета Ангел Папазов, Фондация "Св. Паисий" и Философско-историческия факултет на ПУ.

Ще бъдат показани фотографии и археологически артефакти, произхождащи от обектите Църквище - при с. Искра, и Хасара - при с. Драгойново. В местността Църквище при с. Искра се проучват християнски храм и некропол около него, съществували в периода втора половина на Х - първа половина на ХІІІ век. Тази църква е част от средновековен град, чието име предстои да бъде уточнено.

Археологическият обект Хасара при с. Драгойново представлява късноантична крепост и средновековен манастир. Крепостта е функционирала в периода ІІІ - началото на VІІ век. Тогава има данни за разрушение и опожаряване, вероятно по време на някоя от славяно-аварските военни кампании. 

След прекъсване от три столетия, тук през Х век е построен манастир, за което говори изграждането на триконхалната църква с прилежащите й пристройки от север - агломерация от сгради с уникален за времето си характер. Нейното съществуване е било сравнително кратко. Източно от нея е издигнат друг храм, който е просъществувал до ХІІ век. След разрушаването му на същото място възниква голям некропол, от който са разкрити над 80 гроба. 

По-късно, в края на ХІІІ-началото на ХІV век, в очертанията на тази църква е построена трета, с много по-скромни размери, но също така богато украсена със стенописи.

Първоначално обучение по историческите дисциплини в Пловдивския университет започва още през 1994 г. в рамките на специалност "Български език и история" към Филологическия факултет. 

Началото на самостоятелно обучение по специалността "История" е поставено през 2002 г., а през 2008 г. стартира и самостоятелно обучение по специалност "Археология". 

В последните 20 години преподавателите от всички исторически направления, освен да пробуждат любовта към хуманитаристиката, се утвърдиха и като активни изследователи и автори на множество монографии, студии и статии в българския и чуждия периодичен печат.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Вижте какво сервираха в Пловдив
Ужасно начало на съботния ден в Пловдив!
Бебето чака бебе другия месец
Шофьор: В час пик тук е страшно!
Заради събора "Прослав" пее и танцува" ограничават движението в ч...
Най-отровните паяци, влечуги и други екзотични животни на уникалн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).