ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Иван Тотев: Кметът да си тегли заема, но да спре с хленченето и оправданията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:00 / 31.03.2010Коментари (11)4269
© Plovdiv24.bg
"Не искам да преча на кмета да направи от Пловдив Ню Йорк" - отброи Иван Тотев един от мотивите, заради които се отказа да спъва мерака на Славчо Атанасов за 30-милионния заем, с който да направи като писти и малките улици. Още по темата - в интервюто на Plovdiv24.bg с областния управител:

- Г-н Тотев, миналата седмица вкарахте в съда заема, а вчера спряхте обжалването. Защо? Докато кметът все хвалеше идеята си за кредит, Вие не спирахте да я критикувате. Слабост, мекушавост, отстъпчивост ли проявихте? 

- Това е политическо решение на ГЕРБ. И като пловдивски лидер на партията, и като областен управител нямам никакво съмнение, че този заем, неговата форма и целта, за която се тегли, е изключително нецелесъобразен и няма да донесе дългосрочните ползи за града, които всички очакваме. Повече от година информираме обществеността, виждаме, че и хората не са безразлични, имат гражданска позиция, която изразяват и по форумите на Plovdiv24.bg. Отстъпвайки за заема, печелим друго...

- Какво?

- Едно кметско оправдание по-малко защо не си е свършил работата през този мандат. Политиката, която наблюдаваме през последния месец, е за всички негативи и неуспехи на управлението да се търси враг някъде извън общината, вместо да се погледне какво става вътре в нея. Давайки му зелена улица за заема, кметът повече няма да може да хленчи,  а ще трябва да стегне всичките си чиновници да направят това, което е обещал.

- Значи г-н Атанасов не е успял да Ви убеди колко е важен този заем за Пловдив?

- Убеден съм тъкмо в обратното. Кметът все още има възможност да си пренапише програмата, като в нея заложи важни за града приоритети. Сега е скалъпена - готвят се да асфалтират улици, някои от които вече са били ремонтирани с 50-милионния заем. Задължително е да се направят съгласувателни протоколи с ВиК.

- Нали има съгласувателно писмо?

- Няма. Писмото до ВиК и различни кабелни оператори за намерението на общината да ремонтира вътрешнокварталните улици е с дата 18 март 2010-а. Няма никаква подготовка. Въпреки всички минуси, ГЕРБ като сериозна партия ще даде възможност на кмета да изпълни поетите си ангажименти към Пловдив.

- На генерална пресконференция за заема кметът и неговият екип генерално подчертаха, че всичко е съгласувано и поне пет години след ремонтите няма да се допуска разкопаване на улици...

- През последните няколко месеца бяхме облъчени от една голяма популистка вълна от страна на общината все за този заем - там, върху гребена й, се люшнаха и петте години забрана за разкопаване. Абсолютен популизъм! Това е заем, не е европейска програма. Никаква забрана за разкопаване няма - нека да е ясно на всеки. Общината продължава да залива пловдивчани с невярна информация. Точно затова - за да няма разкопаване - искаме да се направят съгласувателни протоколи. Дружества като ВиК работят по петгодишна програма чак до 2012 година и нямат никаква възможност да я променят. Кметът трябва да се съобрази с тях, а не обратното. 

- Г-н Тотев, дали отбоят Ви за заема все пак не е заради последната засега реплика от общината, че няма как да спечелите делото в съда?

- Можеше и да е вярно, ако имаше само едно дело по целия казус. Ако исках да преча, дори и да не бях спечелил, можех почти като детска игра поне година да влача делото по различните инстанции. По закон кметът няма право да тегли заем шест месеца преди изтичане на мандата му. 

- Казахте, че решението за пускането на заема е политическо. Сам ли го взехте?

- В партията претеглихме нещата. Смятаме, че градът се управлява по популистки начин - вместо да се решават големите проблеми, се правят показни акции как да чистим боклуците. Популизмът стъпва върху такива казуси, а не се обясняват добре ползите и негативите от този заем.

- Лошо ли е да се оправят улиците, какви са негативите от това?

- Последното, което чух от Атанасов, е, че ще се вземат 30 милиона, а ще се върнат 40. Това са приказки на човек, който сякаш никога не е стъпвал в банка. В момента никой в България не може да каже колко ще бъде върнато. Към основната лихва се добавя индексът по юрибор, знае ли някой как ще се променя той от 1% до 9% в рамките на 14 години. Лихвите по заема реално могат да стигнат от 7% до 15%. Ние искаме да отрезвим кмета, а той ни привижда като враг. Отвързвайки му ръцете с нашето решение, ще видим дали има управленски способности.  Само че след 14 години, когато ще изплатим заема, малките улици, пак ще дойдат на сегашния хал. А и как ще асфалтираме другите улици, извън тези 300? Никой не казва. 

- Какво предлагате Вие?

- Малките улици можеше да бъдат ремонтирани със стройна и ясна програма година по година. В рамките на мандат-мандат и половина целият град можеше да бъде оправен. А заемът трябваше да отиде за нещо голямо. В момента в общината липсват управленци с големи идеи.

- Анализи сочат, че почне ли се година по година, реконструкцията ще излезе със 17 на сто по-скъпо от един шоково-дързък тотален ремонт?

- Това е част от популисткото облъчване. Няма човек от общината, който в реален дебат, какъвто желаем повече от година, да защити икономическите параметри на заема и физическите ползи от него. Това, което приказват по така наречените генерални пресконференции за журналисти вместо пред опоненти, са фриволни съчинения. 

- Г-н Атанасов предупреди никой да не се страхува, че този заем ще му осигури втори мандат, защото повечето ленти ще ги реже следващият кмет. Вашето име често се споменава в този контекст, изкушавате ли се, г-н Тотев, да режете лентите?

- Даваме му възможност да си изпълни мечтата за заем и за втори мандат. ГЕРБ е широко скроена партия и не се страхува, че с асфалтирането на улици някой ще спечели позитив. Кандидат-кметската кампания е състезание и не ни притеснява, че Атанасов ще има като аргумент и добре асфалтирани малки улици.

- А Вие големи улици ли ще предложите?

-  С много по-малко от 30 милиона сигурно поне два многоетажни паркинга могат да бъдат направени. А кога ще направим удвояването на бул. "Александър Стамболийски"? Няма да го направим в следващите няколко мандата. Виждаме, че южният обходен колектор няма да бъде финансиран по европейска програма. Можеше да започне някаква част от стартирането. Кога ще правим канализация на "Беломорски" и "Остромила"? Никога. Кога ще правим ринга и северната тангента? Никога...

- Как никога?

- Кога ще я направим?

- Нали ГЕРБ се готви да вземе властта? Може би тогава?...

- Виждате ли какви важни неща има, а не правим нито една стъпка в тази посока. ГЕРБ ще вземе властта, но дори проект няма да имаме. В Пловдив има големи проблеми. Има и малки проблеми, решават се евтино - с едно прессъобщение или пресконференция, но не подобряват качеството на живот на хората. 

- Качеството на живот не зависи ли и от качеството на улиците?

- Улицата, на която живееш, е важна, но тя не трябва да бъде приоритет за цялата общинска администрация. Приоритет трябва да е бизнес климатът в града. Какво трябва да направим, та Пловдив да си остане културната столица, да привлечем повече туристи, инвестиции и пари? Когато докараме тези неща, и твоята улица ще се оправи. Но когато цялата мисъл е в улицата, няма да дойдат туристите. 


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на caldis
премахни филтъра

+3
 
 
Ура, осигурихме средства за предизборната кампания на ВМРО НИЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: