ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Георги Колев: Поставянето на камерите в "Северен" е противоконституционно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 15.05.2011Коментари (25)7107
© Plovdiv24.bg
"Поставянето на тези камери е противоконституционно, защото в Конституцията се казва така: "Никой български гражданин няма право да бъде записван, сниман, филмиран или слушан без негово знание или изрично съгласие", заяви специално за Plovdiv24.bg общинският съветник Георги Колев.

Свързахме се с него по повод на решението на последната сесия на общинския съвет, проведена на 12.05.2011 г., когато за приемане на предложението за поставяне на 15 видеокамери на кръстовища в "Северен", не достигнаха само два гласа.

Съветниците на Пловдив дебатираха повече от час за това-СРС-та ли са въпросните съоръжения и ще бъдат ли нарушавани така правата на гражданите. С 24 гласа "за", 5 "против" и 7 "въздържал се", предложението не беше прието. Въпреки това, то не е отхвърлено и може да бъде поставено за гласуване на следваща общинска сесия. Георги Колев е един от петимата, гласували срещу поставянето на камерите.

"Първо, когато се поставят тези камери, трябва да сме наясно дали всички пловдивчани желаят да бъдат снимани и техните снимки и действия да бъдат под разпореждане и под възможността да бъдат използвани от МВР.

Второ, Община София е решила този проблем доста добре. На повечето кръстовища там има поставени камери, само че те са под разпореждане на общината, а не на МВР. В тази връзка, община Пловдив има достатъчно на брой общински предприятия, които се занимават с контрола на трафика, като "Синя зона, паркинги и гаражи" и "Охрана и сигнализация". Ако дарим тези камери на общината, тя ще може да контролира този трафик, да влезе във взаимоотношения с МВР и да изпраща само необходимите данни там, без гражданите на Пловдив да имат страха, че техни лични данни и снимки, които те не желаят, могат да бъдат под вниманието и под оперативното управление на МВР", защити аргументите си Колев и продължи:

"Затова българският законодател е създал Закона за специалните разузнавателни средства. В него е регламентирано кога всеки български гражданин може да бъде сниман, филмиран, подслушван или следен. В противен случай, всеки един от нас участва в 24-часов "Биг Брадър", 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Като юрист и общински съветник, смятам, че това е незаконно. Освен това, никой не изслуша волята на дарителите".

"Второто много важно нещо е, че в предложението е записано: контрол на криминогенния фактор. В тази връзка, камерите са разположени на колелото на Панаира, на кръстовището на Нева и на кръстовището на бул."Васил Априлов", а нито една камера не е разположена в Шекер махала и в Харман махала. Всички знаят къде се продават цигари без бандерол и къде влизат откраднатите метали. Питам: Защо в тези места, които имат ясен криминогенен характер, няма разположена нито една камера? Защо гражданите на район "Северен" не участват в обсъждането къде да бъдат разположени тези камери?", обоснова се още адвокат Георги Колев.



Още по темата: общо новини по темата: 37
19.11.2022 »
02.08.2022 »
20.02.2015 »
23.07.2014 »
10.06.2014 »
28.05.2013 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на no_sense
премахни филтъра

+10
 
 
Защо във всички западни страни е законно да има камери а при нас не - толкова ли сме примитивни че да не можем да си направим законите
+9
 
 
Не е в разрез с Конституцията защото Конституцията пази правата на гражданите Не може да пази правата на идиотите да минават откъдето си искат и през когото си искат Като пише цитирам С НЕГОВО ЗНАНИЕ се подразбира че когато шофьорът види на пътя и разпознае визуално камерата той или тя вече ЗНАЕ ЧЕ ЩЕ БЪДЕ НА СНИМКА АКО НАРУШИ
+8
 
 
Абсолютно задължително да се сложат! ЗА една седмица едва не ме сгазиха три пъти включително на тротоар и на пешеходен остров на кръстовището пред Макдоналдс и бул Хр Ботев а бях и с тригодишно дете! Не може ние пешеходците да бъдем принуждавани да се залепяме по стените за да мине някой умствен инвалид откъдето му хрумне! Това е война по пътищата ни и трябва да има начин за контрол!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Академичната общност излиза на протест
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: