ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фермерка от Пловдивско: Парадокс! Искам да си платя, държавата не ми иска парите - мога да продавам мляко само на черно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:32 / 12.10.2023Коментари (2)13389
©
"Не мога да разбера логиката на правилата, според които овчето мляко за изхранване на агънцата или такова, продадено на частни клиенти, или колеги животновъди не се признава като реализирана продукция", коментира пред Агри.БГ стопанката на семейна овцеферма в село Войсил Мария Петракова.

И тя не е единствената, а по-скоро поредната недоумяваща смисъла на тази политика. В годината, в която пазарът за овчето мляко също е затруднен и редица овцевъди са изправени пред заплахата да не могат да докажат продукцията си, тъй като мандрите отказват да я изкупуват, проблемът с изискванията за получаването на т.нар. обвързана подкрепа отново излиза на преден план.

"Защо не ни разрешават да си докажем продукцията, която агънцата изяждат? Те сучат по два-три месеца, в началото ядат само това, не разбирам защо за кравите може, а за овцете не може. Също така според правилата не мога да продам да кажем 20 л. мляко на частно лице с фактура, която после да приложа в данъчната си декларация и да платя данък за това. Аз искам да си платя, държавата не ми иска парите. Мога да продавам само на черно. Парадокс!", обяснява овцевъдката.

"Задължават ни да докажем 100 л на овца, само че мандрата никой нищо не я задължава, тя определя цената и нямаш избор – продаваш й на каквато цена ти каже. Правят с нас каквото си пожелаят. Веднъж камионът дойде за 200 л мляко, но после се оказало, че на мандрата не й трябвало мляко сега и камионът ми го върна. 

В този случай какво правя аз като стопанин – хвърлям продукцията или..? Честа практика е и въпреки договорите да ни изплащат сумите с месеци закъснение. Какво можем да направим, щом нямаме алтернатива?!", описва проблема родната фермерка.

По думите й преди 12 години, когато стартирали, мандра им купувала млякото за 1,20 лв./л. Сега е с лев отгоре (около 2,18 лв./л), но цените на фуражите, енергоизточниците и т.н. са в пъти по-скъпи. Само че фермерите нямат преговорна сила по темата с цените.

"Направихме сдружение, сега се събира млякото на членовете на асоциацията (на НОКА – бел. ред.), по-добре е, но също не е достатъчно, пак има проблеми. Нужни са политики в подкрепа на фермерите", казва за финал Мария Петракова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на вече
премахни филтъра

0
 
 
г-жо не знам кой ви е казал тези правила да не продавате с фактура на частно лице. Но бъдете сигурна този някой не се е консултирал с НАП.Всяка продадена продукция изисква издаване на документ по чл. 9 от ЗДДФЛ, ако лицето е освободено от касов апарат и издаване на ФБон. Ако Вие сте ФЛ земеделски стопанин не регистриран като ЕТ , Този документ задължително съдържа реквизити на фактура. Така че, задължително при продажба се издава документ, независимо на кого се продава. Бъдете сигурна , че държавата не е казала да не се издава фактура и да не се отчита дохода. Някой погрешно интерпретира текстове. Отчитайте всичко за да няма укрити доходи. Ако сте земеделски стопанин ЕТ ако не издавате фактура към ФЛ купувач, задължително издавате фискален бонпри плащане в брой.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: