ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Факти и митове относно ромите представят и дискутират в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 23.01.2013Коментари (5)2383
© Plovdiv24.bg
Кръгла маса на тема "Факти срещу митове - социални дистанции в българското общество", ще се проведе на 28.01.2013 г. от 11 часа в х-л Империал, гр. Пловдив. Участници ще бъдат представители на EVN България, Институт Отворено Общество - София, Община Пловдив и др.

"Ромите не си плащат тока, не учат, не работят". Това са някои от митовете за ромите, които проектът на Институт Отворено Общество - София със заглавие "Факти срещу митове" оборва, защото:

- По данни на EVNБългария, събираемостта на сметките за електричество в един от най-големите ромски квартали в Европа - Столипиново (Пловдив), е около 95%)
- Според информация на Институт Отворено Общество - София в момента в страната има около 3000 университетски студенти от ромски произход, обучаващи се в различни дисциплини, като около 120 от тях се обучават в медицински специалности, а броят им всяка година расте.
- Ромите работят, стига да ги вземат на работа - и в държавната администрация и в частните компании,а дори и в институциите следящи за прилагането на законите.
- Причините за миграции навън са същите като за останалата част от българите, мигриращи извън страната - работа и образование.

Въпреки това, едва 11,6% от българите са съгласни те или децата им да сключат брак с роми. 45,6% от българите са склонни да живеят в един квартал с хора от ромски произход, а едва 27% от българите са съгласни да работят на място, в което началникът е от ромски произход.

Тези и други факти и митове относно ромската общност в България ще бъдат представени и дискутирани на 28.01.2013 г. от 11.00 ч. в хотел Империал, гр. Пловдив.

В събитието ще участват Калина Трифонова - член на УС на EVNБългария, Димитър Димитров - директор на програма "Рома" в Институт Отворено Общество - София, адвокат Даниела Михайлова от СНЦ "Инициатива за равни възможности", представители на местната власт в Пловдив, представители граждански организации, независими експерти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на алд
премахни филтъра

+5
 
 
А според "Отворено общество" чия е заслугата за събираемостта на сметките за електричество в "Столипиново", на ромското съзнание, или на ЕВН?Колко процента от цялото ромско население са тези 3000 студенти?Защо работодателите не искат да наемат роми на работа?Дали който и да е работодател би наел неграмотен служител или работник без оглед на етноса, и ако има такива, колко са?Защото като работодател аз не бих наел човек който не може да разбере къде трябва да се подпише на фиша за заплатата си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: