Ядем все повече мед, очаква се цената му да расте

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:41 / 07.11.2014
1701
Българинът консумира все повече мед, макар че много хора не могат да си позволят да купуват полезния продукт. Ако доскоро средногодишната употреба на мед е била около 300 грама на човек, то сега вече е 500 грама. Въпреки това изоставаме в сравнение с други страни, където се консумира в пъти повече мед, заяви председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов.Той даде пример с Германия, където потреблението е 10 кг. годишно на глава от населението.

Михайлов обясни, че се очаква повишение на цената на пчелните продукти заради дъждовете и ниския добив през тази година. Най-вероятно медът ще поскъпне с 1 - 2 лева за килограм. Голямо търсене има на манов и акациев мед, но количествата не отговарят на нуждите на пазара, коментират пчеларите.

Годишно у нас се произвеждат между 6 и 12 хиляди тона мед. Две трети от тях се изнасят, главно за страни от Европейския съюз. Българският продукт се търси, тъй като е с високи качества. Страната ни е разнообразна като терен, с много билки, което прави меда уникален, добави Михаил Михайлов.

Източник: Дарик


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Зомбори отговори дали ще започне да пее професионално
30 грама от този деликатес ще ви струват приблизително 1500 лева
Венелин Венков за напускането си от "Ку-ку бенд": Само свирим каш...
Екзотично растение, познато като Вирджинският орех, помага при пр...
"Евровизия" - на едно място видяхме всички болести, от които боле...
Няма такова нещо като зеленчук в ботаниката, но ето защо все пак ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).