Представят интересна изложба от книги в Народна библиотека "Иван Вазов"

Автор: Стоян Маджиров
Коментари (0)
10:38 / 09.05.2019
1714
На 13 май в Изкуствотеката на Народна библиотека "Иван Вазов“ - Пловдив щe бъде представена изложбата от книги "Съвременната европейска художествена литература – път към културен диалог и сътрудничество“. Тя включва произведения на съвременни европейски писатели и се провежда в рамките на проекта "Литературен ренесанс в Пловдив“, част от Програмата "Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“. Организатори са НБ "Иван Вазов“ и Сдружение "Писалка и перо“, водеща организация по проекта.

Изложбата е резултат на библиографско проучване на творчеството на европейски автори, част от книжовното богатство на Народна библиотека "Иван Вазов“. В хода на проекта "Литературен Ренесанс в Пловдив“ са изведени статистически резултати за четенето на съвременни македонски и немски автори, както и за нова литература от немски и балкански автори. Изложбата доказва, че литературата е спойката, която свързва хората от различни държави, етноси, политически и религиозни убеждения и традиции, а библиотеките са естественото място за срещи на творчеството на писателите с техните читатели. Наред с известните имена от съвременната литература, в Народна библиотека "Иван Вазов“ е осигурен свободен достъп за всички възрастови, социални, етнически и други групи, включително и за хора в неравностойно положение, до произведенията на не толкова познати имена на европейски писатели. С това, проект "Литературен Ренесанс в Пловдив“ изпълнява основната си цел - да приобщи хората към културните и литературни ценности, да насърчи четенето, диалога между културите и да популяризира европейското литературно наследство.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
3 храни, които могат да ви помогнат да спите по-добре
Наш музикант: Такова нещо като в Пловдив никога не съм виждал
Победител във "Фермата": Чакам бебе от най-любящата жена на света...
Звездна двойка вдигна сватба с пищна церемония
Една легенда се завръща!
Популярна двойка отпразнува с погача раждането на първото им дете...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).