Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят интересна изложба от книги в Народна библиотека "Иван Вазов"
Автор: Стоян Маджиров 10:38 / 09.05.2019Коментари ()1724
© Plovdiv24.bg
На 13 май в Изкуствотеката на Народна библиотека "Иван Вазов“ - Пловдив щe бъде представена изложбата от книги "Съвременната европейска художествена литература – път към културен диалог и сътрудничество“. Тя включва произведения на съвременни европейски писатели и се провежда в рамките на проекта "Литературен ренесанс в Пловдив“, част от Програмата "Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.“. Организатори са НБ "Иван Вазов“ и Сдружение "Писалка и перо“, водеща организация по проекта.

Изложбата е резултат на библиографско проучване на творчеството на европейски автори, част от книжовното богатство на Народна библиотека "Иван Вазов“. В хода на проекта "Литературен Ренесанс в Пловдив“ са изведени статистически резултати за четенето на съвременни македонски и немски автори, както и за нова литература от немски и балкански автори. Изложбата доказва, че литературата е спойката, която свързва хората от различни държави, етноси, политически и религиозни убеждения и традиции, а библиотеките са естественото място за срещи на творчеството на писателите с техните читатели. Наред с известните имена от съвременната литература, в Народна библиотека "Иван Вазов“ е осигурен свободен достъп за всички възрастови, социални, етнически и други групи, включително и за хора в неравностойно положение, до произведенията на не толкова познати имена на европейски писатели. С това, проект "Литературен Ренесанс в Пловдив“ изпълнява основната си цел - да приобщи хората към културните и литературни ценности, да насърчи четенето, диалога между културите и да популяризира европейското литературно наследство.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Predstavyat-interesna-izlozhba-ot-knigi-v-Narodna-biblioteka-Ivan-Vazov-868163
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.