ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Хор "Евмолпея" превърна в приказка началото на концертния си сезон
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 06.10.2009Коментари (1)2381
©
Момичетата от Представителната девическа хорова формация "Евмолпея" откриха новия сезон с концертно турне в Сърбия, Словакия и Австрия. Изявите в западната ни съседка бяха свързани с Националния празник на България по случай 101-та годишнина от Независимостта на страната ни и се проведоха с изключителното съдействие на МВнР и българските дипломатически мисии в Сърбия.

Само два часа след стъпването си на сръбска територия, по обяд на 22 септември, известният пловдивски хор изнесе самостоятелен концерт пред връстниците си в Музикалното училище в гр. Ниш. Събитието предизвика огромен интерес и нестихващи аплаузи. Младите сръбски музиканти откликваха емоционално и ентусиазирано след всяка творба и не скриха изумлението си от високо професионалното ниво на самодейната формация. Приветствие към присъстващите отправи Генералният консул на България в Ниш Георги Юруков и от директора на училището Борис Младенович. В препълнената концертна зала на музикалната гимназия прозвучаха хорови шедьоври на седем езика и бе договорено по-нататъшно сътрудничество между хоровите формации на двата града. Телевизия "Ниш" и в-к "Народне новине" отразиха с репортажи вълнуващата среща.

Няколко часа по-късно хор "Евмолпея" бе посрещнат в Белград от прес-аташето на българското посолство Методи Методиев, който с огромно удоволствие за трети път от година насам лично поведе формацията към престижен ангажимент. Този път в православния храм "Успение Богородично" в гр. Панчево. Концертът с православни песнопения и патриотични български песни в чест на националния празник се реализира с благоволението на Негово светейшество архиепископ Печки, митрополит белградско-карловачки, патриарх сръбски Павле и в присъствието на българския посланик Георги Димитров. Събитието събра българи от всички близки до Белград райони и в публиката не остана човек със сухи очи. Дворът на църквата се огласяше от българска реч до късно вечерта. Приказката за "Евмолпея" пък продължи на следващия ден с разходка из Кале мегдан и централната част на Белград, с любезното съдействие и внимание, оказано на състава от първия секретар на българското посолство г-н Детелин Димитров.

В ранния следобед на 23 септември пловдивските момичета бяха приветствани в Нови сад от председателя на Дружеството за български език, книжовност и култура Жарко Ефтимов. След кратка разходка из града емоционалният и всеотдаен Ефтимов, който посреща състава за трети път и вече е убеден фен на "великолепните пловдивски евмолпеи", поведе младежката формация към гр. Стремски Карловци - един от центровете на сръбското Възраждане и на сръбското национално и духовно самосъзнание. Там евмолпеите имаха възможност да преживеят рядко засвидетелстване на уважение. Съвместно с главата на православната църква във Войводина владиката Амфилохие - сочен за евентуален наследник на 95-годишния патриарх Павле - и 150 семинаристи от карловачката духовна семинария, те участваха в традиционната вечерня в един от най-старите православни храмове на Сърбия - храм "Свети Никола". Краят на литургията бе поверен на младите пловдивски момичета, които с концерта си от православни песнопения, с чистотата на пеенето си и ангелското си звучене, докоснаха сърцата и трогнаха до сълзи близо двестата миряни, присъствали на вечернята. Владика Амфилохие благослови "Евмолпея" и с топли думи благодари на диригентката Рада Славинска. "Божията дарба прозира в техните гласове, но ако не е Вашият упорит труд, ние не бихме имали удоволствието да чуем такива прекрасни изпълнения" - даде оценката си Божият наместник във Войводина.

След вечернята младите момичета участваха и в кръгла маса, съвместно с видни историци от Академиите на науките в Сърбия и България. Тема на дискусията беше "Българската следа в историята на Стремски Карловци". Девойките дълго ще си спомнят урока по история и уважението на сръбските учени към делото и живота на Паисий Хилендарски и Сава Доброплодни, оставили незабравима диря в живота на този прекрасен ренесансов град.

Своето отношение към големите български възрожденци хорът показа с импровизирания концерт на скоро именуваната улица "Любен Каравелов". На 24 септември тази, иначе мъничка новасадска улица, бе огласена от български възрожденски песни. Същата вечер "Евмолпея" бе допусната да изнесе самостоятелен концерт и в друга сръбска светиня, в най-старата гимназия на Балканите - карловашката. Строено през 1791г. и до днес училището е най-престижната гимназия в западната ни съседка. За 30-40 места във випуск ежегодно се състезават между 10 и 12 хиляди осмокласници от цяла Сърбия. Сградата е архитектурен шедьовър и резерват. Обстановката е напълно автентична и разрешение за концерт в нея е изключително признание. Под 220-годишните сводове на концертната зала изпълненията на "Евмолпея" предизвикваха изумление. Никой не искаше да повярва, че хорът е самодеен. Българската хорова школа може да се гордее искрено с традициите си.

На 25 септември пловдивските славеи напуснаха Сърбия с пълни сърца, спеч
©
елили много уважение и признание. "Приказката" им продължи със засвидетелстваното признание от българския посланик в Братислава - Олег Гърков. Сградата на посолството ни в словашката столица отвори гостоприемно вратите си за преминаващите през града евмолпеи. И Гърков, и пълномощният ни министър в Словакия Начко Пехливанов разказаха на момичетата различни факти от историята на Словакия и не спестиха похвалите си за хора. Похвали, провокирани от публикуваната информация в сайта на МВнР за участията на "Евмолпея" в различни дипломатически мисии. Разбира се, евмолпеите откликнаха със спонтанен мини-концерт, а трогнатата консулка Карабаджакова изигра ролята на професионален гид по време на разходката из красивата, старинна Братислава.

Вечерта "Евмолпея" замръкна в "Столицата на музиката" - Виена. В този красив, уникален и царствен град рядко биват канени български музиканти. На 26 септември в самото сърце на Виена, Palais Palffy бе огласено от сладкозвучни млади български гласове - първите български музиканти, прекрачили неговия праг. Препълнената зала възторжено и дълго аплодираше всяка песен и неслучайно българският посланик в Австрия Ради Найденов започна словото си с опасенията, че "на художниците ще е много трудно да предизвикат подобни аплаузи след такова блестящо изпълнение..." А събитието, в рамките на което пловдивският хор изнесе своя концерт беше изложба на бележитите български и австрийски художници Готард Фелерер, Елизабет фон Самсонов, Хевиг Ценс, Свилен Блажев, Енчо Пиронков и Васил Стоев.

Изложбата се откри от представителя на Австрия по проблемите на културата и образованието в Европейския парламент Евард Захер. Инициативата за изложбата е на проф.Готхард Фелерер и се провежда под егидата на Президентството на Австрия и под патронажа на българския министър на културата. Организатори са международната академия "Орфеус", културният форум "Виена" и "Кюнстлерхаус".

След прекрасните си изяви и хористите и ръководителите на "Евмолпея" - Рада Славинска, Ганка Янкова и Милена Полонова - си позволиха разходка из Шьонбрун, Белведере, центъра на Виена и разбира се "Стефанс дом". Момичетата не можаха да сдържат ентусиазма си и събраха огромна тълпа слушатели и двойно повече аплодисменти на импровизирания си концерт в Двореца на Хофбургите.

Краят на "приказката" беше Будапеща с Рибарските кули, сградата на парламента, фантастичните светлини на мостовете над Дунава.... и с носталгията за България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на marzanna
премахни филтъра

0
 
 
Както бяха казали в един филм "Омразата ви ми е толкова приятна."Много ми е любопитно откъде идва всичката тази злоба? Невъзможно е това да е просто завист на хора, които така и не са постигнали професионална реализация, отговаряща на егото и претенциите им. Ето затова държавата ни е в това състояние - понеже когато някой не ни е симпатичен, не можем да му признаем постиженията. А за Ганка Янкова - тя е направила много повече за тези деца, отколкото ВИЕ бихте могли за които и да е други. И на последно място, уважаеми, не забравяйте, че децата ви четат коментарите и срамните (и смешни) разпри. Всичката ви злоба удря тия 15-годишни момичета най-много. А най-жалкото е, че те са прекрасни, умни и талантливи деца, които заслужават похвала, че са се захванали с креативна дейност и представят страната ни с нещо прекрасно. Но като ви чета коментарите ми се струва, че все пак чужденците са прави да са предубедени към българина и да ни смятат за изметта на Европа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Брутални сцени в църква в Пловдив
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: