ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Работодателите обявиха Топ 10 на най-търсените професии у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 18.10.2016Коментари (4)9430
©
Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България, което беше обявено днес, показва, че 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година. 

Данните са от националнопредставително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати както и през миналата година. 24% от анкетираните обаче считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от работодателите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати, и на трето място (13%) - липса на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). 

Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение. 

За справяне с трудностите при намирането на хора българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част - 50%, предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти - по-възрастниили по-млади от обичайнотослужители. 

Eдна трета от работодателите (33%)използват аутсорсинг на дейности, 30% предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели - например гъвкава или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.

"Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. ИТ талантите са на 10-то място през 2016 година спрямо 4-та позиция през 2015 г. 

Търговските представители и ръководителите "Проекти" са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво. За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. 

От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни," коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1. Квалифицирани работници
2. Инженери
3. Шофьори
4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството
5. Лекари и други здравни професионалисти
6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)
7. Работници
8. Оператори производство / оператори на машини
9. Счетоводители и финансисти
10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери
2. Квалифицирани работници
3. Мениджъри
4. ИТ персонал
5. Счетоводители и финансисти
6. Шофьори
7. Лекари и други здравни професионалисти
8. Търговски представители
9. Ръководители на проекти
10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 

Резюме на резултатите за Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и света

• Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г. спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. От старта на проучването най-високият процент работодатели в световен мащаб, които посочват, че изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 година.

• Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от ИТ персонала и търговските представители.

• Мнозинството от работодателите в ЕМЕА (70%) считат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места, са подобни на тези, които са имали и през 2015 г., докато в световен мащаб 59% от анкетираните смятат така.

• Като основна причина за недостига на таланти най-голяма част от работодателите в ЕМЕА и в световен мащаб посочват липсата на кандидати - 27% в ЕМЕА и 24% в световен мащаб.

• Най-голяма част от работодателите-53% в глобален мащаб и 60% в ЕМЕА, следват стратегии за предоставяне на допълнително обучение на настоящите си служители, за да се справят с недостига на таланти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stefan Tsekov 1
премахни филтъра

+1
 
 
Е как искате да работи някои като давате смешни заплати изискванята са ви завишени не плащате навреме нито запкати нито осигоровки .йивеем в робовладелски строи
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
Олимпийските медалисти на Пловдив
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: