ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Миряни на протест пред Руската църква в София в неделя, молят Свети Серафим да ги защити
Автор: Петя Кузева 08:58 / 23.09.2023Коментари (7)2373
Миряни се организират за протест в неделния ден в знак на несъгласие със засилващото се противопоставяне на държавите на България и Русия, вече дори на православно ниво. Гражданското недоволство е анонсирано с начален час 10:00 ч., а събитието е обявено в социалните мрежи. 

"Свети Серафиме, Дядо Владика, моли бога за нас - грешните! Защити ни!", беше написал някой в петък вечерта на бележките, придружени с цветя, поставени до катинара на затворената за посетители порта на храма. Традиция от десетилетия е, точно в криптата в църквата, всеки вярващ християнин да се помоли и да остави лист хартия със съкровени свои желания до саркофага на Свети Серафим. 

Направи впечатление, че духовниците от затворилия до второ нареждане на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова храм, бяха оставили празни бележки и химикалки пред оградата, които обикновено предоставят долу - в приземния етаж на храма - до мощите на Свети Серафим, където винаги е пълно с хора. 

Липсата на достъп до Руската църква е във връзка с решението за експулсиране на настоятелят ѝ архимандрит Васиан, гражданин на Русия, и двама свещеници от Беларус.

Припомняме, че в четвъртък със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" бяха наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за период от пет години на един руски гражданин и на двама граждани на Беларус. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Какво е Руската църква за вярващите православни християни? 

"Свети Николай Чудотворец", известна като Руската църква, е православна църква в София, посветена на Свети Николай Чудотворец. Тя е сред емблематичните сгради на столицата.

Градежът ѝ започва в края на 19 век, като точната дата не се знае, тъй като се редуват различни архитектурни проекти и трае дълги години, като е осветена през 1914 година в навечерието на Първата световна война. Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата. Стенописите са дело на екип от художници, оглавяван от Василий Перминов, който е и един от авторите на стенописите в "Александър Невски". Петте малки купола на църквата са позлатени. Централният купол е висок 19 метра. Камбаните са дарение от руския цар Николай II. 

Първоначално замислен като параклис към посолството на Русия в България, храмът почти веднага губи тази своя роля след 1917 година. След Втората руска революция в него започват за служат свещеници и архиереи от т. нар. "Руска задгранична църква", а обособеният вече храм става център на многобройната руска имиграция в страната. 

След 1947 година храмът е предаден в диоцеза на Московската патриаршия, която го управлява и до днес. Годишно го посещават десетки хиляди гости на София и чуждестранни туристи. 

В архитектурно отношение той е изграден в традициите на руската църковна архитектура от 19 век – при запазени древноруски елементи – т. нар. "луковици" или кубета, при съчетание с традиционните староруски мозайки и дърворезби, той носи и белезите на по-модерната архитектура и живопис. Характерно за плана на храма е не-осевото разположение на входа спрямо олтара. Т.е. входът е откъм южната страна, а олтарът, според старинната традиция, сочи на изток – двата елемента образуват прав ъгъл. 

В криптата на храма е гробът на архиепископ Серафим Соболев - Св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Хиляди вярващи, дори и невярващи съвсем, пристъпват към него с молба за чудодейна помощ преди тежки решения в живота, угроза за разваляне на семейства, разводи, изпити или във време на болест и нужда. Често те записват своите молитви на хартия и ги пускат в специална кутия до гроба му, до който миряните сега нямат достъп.


Още по темата: общо новини по темата: 195
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Варава
премахни филтъра

0
 
 
Докога ще чакаме реакцията на Синода?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: