ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Минахме на електронни книги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:28 / 23.09.2013Коментари (1)2275
© Impact Press Group
Около 100 пъти е ръстът в броя на издадените у нас с официални права електронни книги от 2011 година досега. Това съобщиха управители на едни от най-посещаваните онлайн книжарници у нас. Само от един сайт отчитат, че ако в началото заглавията са били 15, то сега те надхвърлят 1500. Ако човек напише обаче в търсачка "продажба на електронни книги", всъщност няма да попадне на тези сайтове или това може да стане след много ровене. Цените на книгите онлайн зависят от издателството. 

В цял свят вече се продават не само права за превод и разпространение, но и електронни права. Тяхната цена се заплаща отделно от тази за хартиен вариант. Крайната стойност, която потребителят плаща, също е въпрос на политика на основното издателство. Според някои тя може да е с до 30 на сто по-евтина, според други цената не трябва да се различава, защото интелектуалният труд е един и същ. В над 80 на сто от изданията отстъпката е около 20-30%. 

Издателствата-купувачи на права са съветвани да вземат едновременно и хартиените, и електронните права, защото това облекчава процеса, а и цената за издателя е по-изгодна. Условията за разпродажба с 50 на сто отстъпка или специална цена от 1 лв. например е въпрос на предварително подписан договор с издателя - промоцията е или световна, или след определен срок на продажба на договорената цена.

Стефка Ангелова, изпълнителен директор на едно от големите наши издателства, коментира, че въпросът с цената е чувствителна тема. От една страна е вярно, че с електронното издание се пести от хартия, печат, транспорт, складови площи, но докато за хартиеното копие се плаща 10% от всяка продажба, то за онлайн книгите се плаща 25 на сто. Големият проблем обаче е, че най-рейтинговите заглавия не се продават онлайн у нас, защото чуждите издателства не искат да продадат електронните права, изпълнени с подозрения по отношение на пиратската ни слава и умението да разбием всеки защитен код.

Издателите отчитат, че търсенето е предимно на художествени произведения. На нарастващ интерес се радват изданията за хоби, както и готварски книги. Само те бележат ръст от около 300% за една година.

Когато си купят четец обаче, българите първо проверяват кои книги могат да свалят безплатно, после кои книги могат да "хакнат" и едва тогава проучват възможностите да си платят за четенето на произведение, коментират издатели. Потребителите на чуждоезична литература обаче без колебание плащат директно избраните книги и не си задават въпросите, които ги вълнуват за българските онлайн издания.

Три наши издателства коментираха, че нямат намерение да навлизат на пазара на електронни издания, защото не могат да опазят интелектуалната си собственост и че според тях няма такава защита, която да не бъде разбита. У нас не съществувала нагласата да не си губиш времето с кракване на файлове, а направо да купуваш. Още един е проблемът на нашите издателства и той е в изискванията на собствениците на правата за вида формат, който да бъде използван и най-вече за прилагането на задължителна защита. Така електронната книга е достъпна за един вид четци, но не и за други.

Образователни издателства са най-активни в предлагането на учебници и литература, най-вече за университетите.

Само един от популярните сайтове за електронни книги у нас е с 12 хиляди регистрирани клиенти, като над 90 на сто от тях поне веднъж са си купували книга. Около 35% редовно купуват нови издания, а 35-40 на сто от всички са абонирани и за списания и друга периодика. Според мненията на купувачите предоставяната литература е твърде малко, а над 90 на сто от всички редовни ползватели на четци смятат, че връщането към традиционната хартия е първо неекологично, а после - и излишно тегло. Половината от потребителите на нашите сайтове са българи, които живеят в чужбина и искат поне книгите си да четат на роден език.

От сайт за електронни книги обаче изтъкват, че едно средноголямо издателство издава 10 книги на седмица, но за три месеца пуска 10 заглавия онлайн.



Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Чужденец
премахни филтъра

0
 
 
"Когато си купят четец обаче, българите първо проверяват кои книги могат да свалят безплатно, после кои книги могат да "хакнат" и едва тогава проучват възможностите да си платят за четенето на произведение, коментират издатели." - така е защото хоратя нямат пари и цените не са съобразени с заплатите. При 10 долар на час заплата (минимална) ако една книга струва 8 долара американеца си е купува (а не загубва 2 часа да търси начин да е получи безпалтно). За да е съпоставимо в БГ една книга трябва да струва не повече от 1 лев (по скоро 50 стотинки), и тогава хората ще купуват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: