ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Криминализират укриването на осигурителните вноски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:42 / 02.11.2010Коментари (5)2841
© Plovdiv24.bg
Укриването на осигурителните вноски се криминализира от 1 януари 2011 г. Така всеки шеф, който едновременно не е начислил и не е внесъл парите за пенсия на работещите във фирмата му, може да лежи в затвора. Мярката вероятно ще важи и за самоосигуряващите се лица.Това e една от стъпките за подобряване на събираемостта на осигурителните вноски, която е залегнала в Националното споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация на държавното обществено осигуряване и усъвършенстване на пенсионното законодателство. След два месеца преговори документът бе подписан вчера от премиера Бойко Борисов, социалния министър Тотю Младенов, шефа на НОИ Христина Митрева, представители на синдикатите и работодателите. В него са включени стъпки за провеждането на пенсионната реформа до 2035 г.

"Колкото и да е била голяма изборната победа на ГЕРБ, не може еднозначно да вземаме решения, които касаят цялата нация за години напред. Затова благодаря на всички, които и търпеливо, и нервно, и емоционално, но винаги водени от идеята за стабилност на пенсионната реформа, участваха в преговорите", обяви премиерът Бойко Борисов. Представители на синдикатите и работодателите определиха документа като най-добрия възможен консенсус и благодариха на министър-председателя, че е ускорил процеса за подписването му. В последните два месеца Националният съвет за тристранно сътрудничество активно работи по проектоспоразумението.

Вноската за пенсия ще се увеличи с 1,8 процентни пункта от началото на следващата година, предвижда подписаният документ. Според него стажът ще започне да расте плавно от 2012 г., а възрастта за пенсиониране - от 2021 г.

"От 1 януари 2012 година стажът за работещите при трета категория труд ще започне да се увеличава с по четири месеца на всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година. Същото се отнася за работещите в МВР, МО и за учителите", обясни премиерът Бойко Борисов. След това ще започне да расте възрастта за пенсиониране с по шест месеца годишно, докато стигне 63 години за жените през 2026 година и 65 години за мъжете през 2024 година.

В момента жените се пенсионират на 60 години при 34 години стаж, а мъжете ­ на 63 години при 37 години стаж.

"Ако мерките заработят, до 2015-2016 г. ще излезем на нула дефицит. И до 2035 г. ще гарантираме стабилност на пенсионната система. Ако не направим реформата, дефицитът може да нарасне и двойно, и тройно през годините", обясни министър-председателят. В момента дефицитът за пенсии е около 2 млрд. лева.

"Ние ще реформираме системата с една визия до 2035 г. Тя е устойчива и се надяваме да има възможност за адекватни пенсии. Още от утре ще запознаваме всички парламентарни групи със споразумението", допълни социалният министър Тотю Младенов. Предложените в документа мерки ще станат основа на промените в Кодекса за социално осигуряване, които в следващите седмици ще бъдат разглеждани първо от правителството, а после и от парламента.

лично да благодаря на премиераИ.д. президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че споразумението е "възможният и добър компромис". "Аз искам, че на няколко пъти той се намесва, за да може да ускори този процес и да се стигне до днешното споразумение. Да се надяваме, че и към други системи, като здравеопазването, по един такъв градивен начин ще намерим максимално балансираните решения", заяви пък лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на stefan_m
премахни филтъра

+2
 
 
Ако всеки месец внасяш по 500 лв. на депозит със 7% годишна лихва, след 30 години ще имаш 614 043 лв. т.е. малко над половин милион лева. При средната продължителност на живот в България около 5-10 год след пенсиониране, може да имаш по 5100 лв. пенсия на месец. Да ние честита СОЛИДАРНАТА пенсионна система.
+1
 
 
Шофиране с алкохол 2,5 промила: Ефект потенциален убиец, наказание: пробация. Неплащане на осигуровки: Ефект: няма пари за преразпределяне, наказание: затвор.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: