ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесдама: Извадихте от списъка колбасите, сирената и консервите. А плодовете и зеленчуците?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:12 / 13.01.2024Коментари (1)60034
©
Живка Гроздева е от Карнобат. Семейството й се занимава от дълги години със земеделие, което донякъде предопределя бъдещото й кариерно развитие.

Гроздева е завършила специалност "Растителна защита“ в Аграрния университет в Пловдив, а след това учи B2B маркетинг и Международен мениджмънт  в Бон, Германия. Притежава около 4000 дка земеделски площи, на които отглежда плодове (череши, вишни, праскови и ябълки). 

От 2015 г. работи в Общинския съвет на Карнобат, а 2019 г. е негов заместник председател. През 2020 г. е Изпълнителен директор на местната фирма "Витафрут" ЕООД. Освен това от няколко години защитава интересите на овощарите в България. Председател е на Асоциация на овощарите в България.

"Категоричното искане на нашия сектор е пресните плодове и зеленчуци да бъдат извадени от списъка на стоките с висок фискален риск. На този етап обаче Националната агенция за приходите не показва воля за промяна, което ние няма да приемем“, така Гроздева, която е председател на Асоциацията на овощарите в България, коментира за Агри.БГ ситуацията в бранша в началото на 2024 година. 

От 1 януари е в сила режим за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск, повечето от които са земеделски стоки. В сряда в централата на приходната агенция се проведе среща на експертите от дирекция "Фискален контрол“ и заинтересованите страни. 

"От списъка бяха извадени преработени продукти, колбаси, сирена, консерви, брашна и други, но останаха пресните плодове и зеленчуци като най-рисковата група в България - това е просто несериозно“, категорична е Гроздева. 

Тя потвърди, че целият бранш иска контролът да бъде засилен. "Без изключение сме единодушни, че искаме контролът върху вносните стоки да бъде какъвто трябва, но досега не го е имало. За пореден път се измества фокусът там, където проблем няма“, казва Живка Гроздева. 

Не е тайна, че с вносните стоки създават трудности от много години - качество, цена, на която влизат в България, изрядност на документите и т.н. Според производителят на плодове е важно какво ядем като качество, "защото не веднъж сме чували за наличие на пестициди над допустимото и други подобни проблеми, свързани с качеството на вносната стока“. 

"От друга страна, за да защитим интересите на нашите производители, ние трябва да се интересуваме от стоката, която влиза у нас от трети страни - на каква стойност се фактурира, с какви документи се придружава, какво се случва с ДДС при нея“, казва още тя. 

Нейното мнение е, че "в последните 7-8 години няма никаква воля да се разреши този въпрос, не се направиха никакви постъпки в тази посока, а в същото време се появява тази наредба". 

За Живка Гроздева най-големият проблем е, че наредбата възниква от чисто теоретичното разбиране на Министерството на финансите и на Националната агенция за приходите за движението на плодовете и зеленчуците. Подготвена е, без да е обменена информация и данни с браншовите организации в сектора. 

Нейното притеснение е свързано и с факта, че наредбата не е подкрепена с мотивация към нея. "Знаем само, че искат да изсветлят сектора, но как ще стане това не е известно. Виждаме, че наредбата се цели в товароносимост на превозното средство, в определена стойност на стоката, която е над 5 000 лева. Аз твърдя, че има измами, и то в немалка степен и при стоки, които са под 5 000 лева“, категорична е Гроздева. 

Какво предстои в сезона на беритбата?

Стопанинът, който ще натовари камион с плодове, например череши през лятото, ще трябва да има компютър и принтер в овощната градина, достъп до мрежа, както и кантар. "Това е сериозно оборудване, което се изисква от нас. Наистина ли от Министерство на финансите очакват от обикновения земеделски производител, който се занимава само с производство, да разполага с такова оборудване“, пита риторично Гроздева. 

От думите и става ясно, че се изисква голям обем информация - кога ще тръгне и кога ще пристигне камионът, името на шофьора, къде ще разтовари и т.н. "Това не е транспортна фирма, а човек, който има само една овощна градина“, напомня още тя. 

Една от най-големите трудности е свързана с попълването на документите в системата, защото стоката не е изтеглена. В момента се намираме в мъртвия сезон за производството на плодове и зеленчуци. "Какво ще се случи, когато всички производители на плодове в България започнат да реколтират, което у нас се прави активно от май до септември. Това ще бъдат десетки хиляди производители, които ще берат и продават, прекупвачът по веригата също ще препродава. Говорим за утежняване на работата на всички по веригата. Най-вероятно просто ще спре работата и от това ще пострадат земеделските производители, които няма да знаят какво да правят“, казва още председателят на Асоциацията на овощарите в България. 

Според нея вероятно ще се получи шок в целия процес на придвижване на пресните плодове и зеленчуци. Тя споделя, че в производство на плодове и зеленчуци в европейските страни, няма такъв специален уведомителен режим. 

"Ще продължим да търсим диалог и няма да се примирим с това допълнително административно бреме, което се стоварва върху нас и нашите служители. До 22 януари ще напишем исканията си за промяна на наредбата. Контрол трябва да има там където има нужда, а не където вече има такъв. Искаме да имаме възможност да работим и да произвеждаме“, категорична е Живка Гроздева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на колкото толкова
премахни филтъра

0
 
 
Познавам я тази.Баща мутра изкарал с рекет милиони сега гледа хиляди декари зърнени култури и взема милиони субсидии.Тази и сестра и гледат хиляди декари овощни всичко по програми за кражба на пари.Насажденията им са в кошмарно състояние,но не им пука,защото субсидиите им стигат да печелят милиони
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Тленните останки на Фердинанд са у нас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: