Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Адвокатът на Боскос: Клиентът ми се притеснява от истерията срещу него
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:37 / 17.07.2014Коментари ()8973
© Plovdiv24.bg
Гръцкият студент по фармация в Пловдив Христос Боскос и Васил Калев, обвинени за трагедията с прегазената ученичка Катерина Матеева, могат да се разминат само глоба от 1000 до 5000 лева и лишаване от шофьорска книжка за определен срок. Районната прокуратура обмисля да внесе в съда предложение за освобождаването им от наказателна отговорност.

"Двамата водачи не са осъждани, а престъплението им е по непредпазливост", обясни говорителят на прокуратурата Атанас Илиев. 

Размерът на паричната санкция и отнемането на свидетелството за управление ще зависят от тежестта на нарушенията, извършени от шофьорите.

Чужденецът е минал със спортния си нисан на червено на кръстовището на ул. "Победа" и "Полк. Сава Муткуров". Карал е с 98 км/ч. Последвал страничен сблъсък с мерцедеса на пловдивчанина Васил Калев, след което колата на Боскос се качила на тротоара и помела 16-годишната Катерина Матеева.

Автотехническата експертиза сочи, че водачът на второто возило е съпричастен за инцидента. Той е навлязъл в кръстовището на жълт светофар и при ляв завой не се е съобразил с всички условия на пътната обстановка, така че да може да намали или спре след възникване на опасност, твърдят вещите лица.

Жълтият нисан Христос Боскос се качил върху тротоара, помлял момичето и потрошил спирката. Бащата на потрошеното момиче - Илиан Матеев, е потресен от факта, че виновниците могат да се отърват с минимални наказания.

"Животът на единственото ми дете 2 пъти беше на карта - при катастрофата и по време на двойната операция на краката. Предстоят ѝ още сериозни хирургични интервенции. Глоба ли трябва да е възмездието за всичките ѝ страдания?", възмущава се Матеев.

На 19 май дъщеря му се връщала от занятия заедно с три съученички. Деветокласничката от Руската езикова гимназия слязла от автобуса пред моста на Герджика. Трябвало само да пресече пешеходната пътека и след няколко минути да се прибере у дома. Приятелките ѝ продължили, но рейсът изминал само двайсетина метра, когато се чул трясък. Тийнейджърките се обърнали и с ужас видели жълт нисан, забит в спирката на градския транспорт.

"Момичетата толкова са се паникьосали, че даже не се сетили да кажат на шофьора на автобуса да спре. Слезли след моста и започнали да тичат обратно към предишната спирка, където се разделили с Катя", разказва Матеев. 

В първия момент не успели да я открият, тъй като там се бил събрал много народ. После забелязали, че Кари, както я наричат, лежи на платното. Била в съзнание, дори се опитала да стане, но краката ѝ били изметнати и усукани встрани. Някаква жена намерила мобилния ѝ телефон и се обадила на майка ѝ.

"15 минути преди нещастието бях минал с колата оттам. Изтръпнах, когато съпругата ми звънна: "Идвай бързо, че блъснаха Катя", спомня си бащата. 

Стресът бил толкова голям, че в началото не разбрал къде точно е станало.

Матеев, който е преподавател в езиков център, не помни как е стигнал до местопроизшествието. После се молил с часове в болницата да спасят детето му. Кери била със строшени бедра, с черепно-мозъчна травма и счупени други кости по тялото. 

Пет часа продължила операцията на краката. На левия е сложен пирон, а на десния, който е буквално надробен - плака. От очевидци бащата разбрал, че след като Христос Боскос прегазил Катя, надянал качулката на главата си, седнал на тротоара и не мръднал оттам дълго време.

23-годишният Боскос е карал с 98 км/ ч, преди да връхлети върху Катерина, сочи автотехническата експертиза.

"Въобще не се е заинтересувал в какво състояние е дъщеря ми", казва родителят. 

Той смята, че 23-годишният гръцки студент по фармация е внесъл 1000 лева дарение по благотворителната сметка на Катерина по съвет на адвоката си, а не по своя инициатива.

Матеев е дълбоко признателен на учениците и фирмите от Пловдив, които досега са събрали около 13 000 лв., за да подпомогнат рехабилитацията на Кари. Бащата е категоричен, че вина за джигитите на пътя има и законодателството ни, тъй като липсва превенция.

"Христос Боскос има 5 акта за превишена скорост. Аз лично не мога да си обясня как един човек ще кара толкова пъти по този начин и само ще му се налагат глоби. Нека при първо подобно нарушение да има парична санкция, но за второ да му се отнема правоспособността за три месеца, при трето - за година", посочва бащата.

Адвокатът на семейството Татяна Каменова смята, че досъдебното производство не е изяснено от фактическа и правна страна. Досега са били направени две съдебно-медицински експертизи за установяване на телесните повреди на Катерина. 

Те обаче са изготвени само въз основа на събраната документация по делото. Преглед на детето не е извършен, не е взето предвид и досието му в университетската болница "Свети Георги", където лечението продължва.

"Напълно е възможно налице да е не средна, а тежка телесна повреда. Не е ясно дали момичето ще се възстанови и дали няма да настъпи осакатяване", аргументира се адвокат Каменова.

Лекарите се опасяват, че от спукания череп ученичката може да има впоследствие постоянно главоболие и дезориентация. Счупването на кости в таза също крие риск от усложнения. По тази причина юристката е поискала пред прокуратурата да се удължи срокът на делото, като се назначи допълнителна комплексна съдебно-медицинска експертиза. Прокуратурата е уважила искането.

Според Каменова не е проведено и никакво разследване във връзка с чл. 216 от НК за унищожаване или повреждане на чуждо имущество. Текстът предвижда до 5 г. лишаване от свобода. В конкретния случай е потрошена автобусната спирка, има повреди и по колите на Боскос и Калев и още един автомобил. Обвинителите са се съгласили, че трябва да се извърши оценъчна експертиза на щетите.

"Ако се окаже, че на Катерина е нанесена тежка телесна повреда или бъде повдигнато още едно обвинение за увреждане на чуждо имущество, извършителят не може да бъде освободен от наказателна отговорност", уточнява юристката.

Защитникът на Христос Боскос - адвокат Георги Кутрянски, заяви, че клиентът му в момента е в Гърция, но ще пристигне в България веднага щом го призоват. Студентът няма забрана да напуска страната. Длъжен е единствено да уведоми прокуратурата къде ще пребивава.

"Той дълбоко съжалява за случилото се и признава вината си. Не е отишъл да види пострадалото момиче в болницата, защото се притеснява от истерията срещу него в интернет. Не знае как ще реагират родителите", обясни Кутрянски. 

По думите му във фаталния ден Боскос закъснявал за лекции, затова карал бързо.

42-годишният Васил Калев, обвинен в съпричиняване на средната телесна повреда на ученичката, е отказал да даде обяснения, информираха от прокуратурата.

Пострадалото момиче в момента е на рехабилитация в пловдивска болница. Опитва се да стъпва само с единия крак, защото раздробените кости на другия още не са зараснали.

Медиците коментират, че най-рано след 6 месеца или година може да ѝ се направи операция за сваляне на пироните. От трагедията Кари помни единствено връхлитащата я кола на Боскос и после събралите се около нея хора. Момичето се опитва да преодолее преживения кошмар с помощта на психолог, родителите и приятелите си. До нея неотлъчно е майка ѝ Поля.

Катя е успяла да завърши учебната година, тъй като преди инцидента е имала достатъчно оценки за оформяне на срока.

"Сега си мечтае да проходи, за да направим двамата заедно излет в Родопите", казва баща ѝ.



Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 88
21.05.2018 »
28.03.2018 »
28.03.2018 »
23.06.2017 »
17.11.2016 »
24.10.2016 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Advokatut-na-Boskos-Klientut-mi-se-pritesnyava-ot-isteriyata-sreshtu-nego-504316
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.