Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Граждански комитет от Средногорието против депониране на утайките там
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 13.10.2010Коментари ()3026
©
В редакцията на Plovdiv24.bg пристигна писмо с позицията на Граждански инициативен комитет "За чисто Средногорие", относно депонирането на пловдивски утайки на хвостохранилище "Еко Медет". В следващите редове ви предоставяме пълния текст от позицията на инициативния комитет:

На 08.10.2010 г. в гр.Пирдоп, с участието на граждани от района на Средногорието, беше учреден Граждански инициативен комитет "За чисто Средногорие" като беше излъчена контактна група, съставена от 7 човека от няколко общини. За председател на комитета беше избран Иво Георгиев от с.Душанци, община Пирдоп.
Нашата основна цел е защита на съществуващата и без друго замърсена околна среда в района на Средногорието от допълнителни замърсявания, а конкретната цел - недопускане на депонирането на стабилизирани утайки от Пловдивска област на хвостохранилище "Медет".
Взетото на 20.09.2010 г решение от Междуведомствен експертен съвет към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма за извозване и депониране на утайки от битово-фекалните води на Пловдивска област на хвостохранилище "Медет", е взето в противоречие със законовите процедури и е неморален акт, с който екологичната обстановка в района на Средногорието ще бъде усложнена допълнително.
На територията на Средногорието, в границите на 7 малки общини с общо население под 30 хиляди души има 3 флотационни фабрики, 7 хвостохранилища - действащи или изоставени от различни големи минни и промишлени предприятия в района.
Хвостохранилище "Медет" е потенциално много опасно съоръжение с голяма площ, със съдържание от близо 200 млн.тона хвост (285 пъти повече от разлива в Унгария), с наличие на плаващи, течни зони. Нито едно от предписанията при последния мониторингов доклад през 2007 година, не е изпълнено от компетентните органи. На хвостохранилището липсва каквато и да е система за мониторинг, охрана и контрол.
Средногорието е регион с утежнена екологична обстановка и тежки исторически замърсявания. Съществува Постановление № 50/16.03.1994 г на МС, в което оста "Пирдоп - Златица - р.Тополница" е обявена като екологична "гореща точка". Във връзка с горното има издадено и Решение на Министерски съвет от 19.12.2008 г, което определя с.Челопеч, гр.Златица и гр.Пирдоп за райони с повишен здравен риск.
Взетото решение от МЕС към МИЕТ за депониране на стабилизирани утайки от Пловдивска област на хвостохранилище "Медет", което е на територията на общините Пирдоп и Златица и е в пряк досег с коритото на р.Тополница, представлява и обосновава променен компонент на околната среда в посока на утежняване.
Собствените ни проучвания и анализи от взети проби показват, че при депониране на 15 000 тона от предвидените утайки, заедно с тях ще се депонират допълнително и 67 000 кг тежки метали, в които преобладава цинк, олово, мед и манган. Сравнителният анализ показва, че количеството на някои от тежките метали в утайките превишава това на хвоста.
Кметът на община Пирдоп възрази срещу взетото решение и поиска проверки на компетентни органи за законосъобразността и целесъобразността му. Общинските съвети в Пирдоп и Златица приеха декларации, с които категорично заявиха несъгласието си да се извозват и депонират в района утайки от пречиствателната станция на Пловдив.
Ние, от ГИК "За чисто Средногорие", не приемаме предвидените "нови методи" за рекултивация на хвостохранилище "Медет" чрез насипване с утайки, хвост и вар без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и съгласуване с местното население.
Настояваме да се започне разследване на технологията на взетото решение, което заобикаля законови разпоредби и е изцяло във вреда на местното население от региона на Средногорието.
Настояваме да бъдат извършени изследвания и анализ на стабилизираните утайки от поне 2 независими лаборатории, различни от лабораторията на ПСОВ-Пловдив.
В случай, че компетентните органи не се съобразят с нашите мотиви и искания, и предприемат изпълнението на решението, ще призовем жителите на Средногорието да се противопоставят с всички законни средства!
Обърнахме се към местното население и започнахме подписка против взетото решение!


Предоставяме ви и текста от обръщението на комитета към местното население в района, което е заинтересовано по случая:

В края на месец септември беше взето решение на министерско ниво, с което да започне извозване и депониране на стабилизирани утайки от битово-фекални отпадъчни води от Пловдивска област на терена на хвостохранилище "Медет" (стената на яз."Жеков вир").
С това се променя и се спира рекултивацията на хвостохранилището, която беше пред завършване, като се предлага продължаването на проекта да стане чрез насипване с утайки, хвост и вар без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и съгласуване с местното население.
Предлаганият метод ще доведе до замърсяване на района и проникване на тежки метали във водите, които чрез дренажната система на хвостохранилището ще преминат в р.Тополница.
Наличието на тежки метали и бактерии в утайките могат да доведат до бактериални епидемии и токсични замърсявания, които са предпоставка за опасност за здравето на хората, животните и природата.
Нека заедно да се противопоставим на заплашващата ни екологична катастрофа!
Подкрепете с подписа си настоящото обръщение:
"Против съм депонирането на стабилизирани утайки от Пловдивска област в района на Средногорието!"


Още по темата: общо новини по темата: 6
23.06.2011 »
27.10.2010 »
06.10.2010 »
05.10.2010 »
30.09.2010 »
21.09.2010 »

Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Grazhdanski-komitet-ot-Srednogorieto-protiv-deponirane-na-utaikite-tam-198568
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.