Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Голямата базилика на крачка от откриване, готвят изненади
Автор: Георги Василев 12:26 / 14.10.2020Коментари ()5841
Голямата базилика в Пловдив е една крачка по-близо до приемането на първите туристи, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Днес в обекта ще стъпи държавна приемателна комисия (ДПК), която се състои то 10 души - представители на Министерство на културата, община Пловдив, РИОСВ, пожарната и други институции, които имат отношение към обекта. Следва издаване на акт 16 и влизане на базиликата в експлоатация.

"От лятото има акт 15, с което всички строително-монтажни работи по проекта са приключили. Това включва консервацията и реставрацията вътре в базиликата, както и облагородяването на пространството около обекта. До няколко дни трябва да получи акт 16. След това археологията, която е вътре в базиликата трябва да бъде предоставена за управление на община Пловдив“, обясни заместник-кмета по култура Пламен Панов.

Веднага след като тези процедури приключат, базиликата ще бъде отворена за туристи. Цените на билетите са обявени още през март.

Панов повдигна завесата и около част изненадите, които ще очакват туристите при посещението на емблематичния обект. Всеки ще може да види как предполагаемо е изглеждала базиликата през 4 век. Мозайките на втория етаж съдържат около 70 вида птици. Вграден е софтуер, чрез които посетителите ще могат да избират една от птиците, която е изобразена на мозайките и да научат интересни факти за нея - дали съществува днес, какъв хабитат обитава и с какво се храни и т.н. Зам.-кмета заяви, че има още много интересни изненади, които за сега ще останат в тайна.

Репортерска проверка на Plovdiv24.bg показа, че зад спирката на бул. "Цар Борис III Обединител“ има оформени два сухи фонтана, подобни на този в Цар-Симеоновата градина. Има и чешма с питейна вода, която вече работи. До самата сграда има стена с цитати на видни българи и чужденци, както и послания от посолствата на различни държави.

Достъпът е на две нива – на горното посетителите могат да разгледат брознова отливка на древния Филипопол, изработена от скулптора Теодор Бонев. Ясно се вижда как е изглеждал града ни в античността, като се различават античния театър, форума и римския стадион и централните тепета.

На долното ниво са експонирани старинни предмети, включително колони от минали времена. Там е поставена и голямата археологическа сензация на базиликата – античната каменна стела от 255-та година, чрез която 44 души почитащи бог Дионис, благодарят за оцеляването си при готското нашествие от 251 г.



Още по темата: общо новини по темата: 220
06.04.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Golyamata-bazilika-na-krachka-ot-otkrivane-gotvyat-iznenadi-1010667
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.