ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Електронна винетка спира лепенето на стикери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:10 / 17.02.2016Коментари (9)10569
©
С въвеждането на толсистемата, което се предвижда да стане от 2018 г., влизат в сила и електронните винетки.

От този момент вече няма да се лепят стикери по леките коли. Това заяви пред "24 часа" министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Идеята е камерите на пътната агенция да заснемат номера на леката кола и автоматично ще го проверяват в системата. Тя пък ще отчита дали за пътуването е платено - със седмична, месечна или годишна винетка.

Рамки на централните пътни артерии, на входа и на изхода на държавата и мобилни екипи по важните пътища, които ще заснемат номера на камиона, ще проверяват дали е платено преминаването и на място ще глобяват.

"Така пък ще изглежда толсистемата за тежкотоварните автомобили. Няма да обрамчваме магистралите и пътищата с рамки", казва министър Павлова. 

В пет държави от ЕС са въвели точно тази система за таксуване по пътищата, така е в Германия, Словения и Унгария.

На входа и на изхода на държавата и по централните направления ще бъдат монтирани 100 или 200 рамки, колко да са ще каже фирмата, която ще изгражда толсистемата. 

Ще има също 80 или 100 мобилни екипа, в тях ще са служители на пътната агенция, на КАТ и на ДАИ, обяснява министърката. Те ще проверяват дали таксата е платена.

Междуведомствената работна група вече изготвя тръжната документация за избор на изпълнител на толсистемата, готви и техническо задание за нея.

Третият важен елемент е изготвянето на анализ на пътната инфраструктура - кои са пътищата, по които върви тежкотоварният трафик, които трябва да влязат в толсистемата, дали и кои третокласни шосета да са платени. Министър Павлова казва, че анализът ще бъде приключен до края на март.

Готвят се и изисквания към софтуера на системата. Насочили са се към изработване на софтуер специално за нуждите на България. Няма да се купува готова система.

"Виждам платени негативни статии, публикации срещу държавата и пътната агенция, в които се правят опити за внушения. Защото не вземаме готовата система на фирма Х, на фирма У - всички мастити компании имат такава система и всеки иска да вземем неговата. 

Да му платим ноу-хау и лиценз и след това да продължим да плащаме. Но ние не искаме да се обвързваме, за да не бъдем обвинени, че сме се договорили.

Това не е някаква космическа наука, това е една камера, която събира данни и на база на тях ние да събираме приходи или да глобяваме", заявява Павлова.

Тя се надява на 1 януари 2018 г. толсистемата да е готова. През настоящата година се обявява търгът, намерението е най-късно до края ѝ да е подписан договор. Обикновено разработването и внедряването на системата отнемало година.

"Премиерът Бойко Борисов ни е възложил още по-амбициозна задача - за разширяването на проекта ни за толсистемата", казва Павлова.

Същността е навързването в едно на толсистемата с нейните софтуер, хардуер, камери, рамки, датчици, таблети и т.н. със системите на КАТ, митниците и НАП. В един информационен център да се събират данните.

"Една част от тях ще служат на нас - да броим трафика и да го таксуваме. Друга част от информационния поток ще отива в пътната полиция за контрол на превозните средства и на скоростта, това ще е следващата стъпка", обяснява Павлова. 

Така че камерите на пътната агенция ще се ползват и от КАТ. Трета част от данните ще се ползват от митниците за контрол на превозното средство, тонажа, съдържанието, а четвърта част - в НАП.

Няма смисъл ние да градим система, МВР да слага рамки и камери и митниците да си правят трета информационна система.

Третата фаза е изграждане на оптичната мрежа на държавата. Бъдещата агенция за електронно управление трябва да доизгради оптиката в цялата държава. 

"В момента трябва да разчитаме на GPS, а където няма, на GPRS, връзката на мобилните оператори. Когато се изгради оптичната мрежа на държавата, ще ползваме нея", казва Павлова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Идеята като цяло е добра, само че частта с изработването на софтуер специално за България не звучи добре. Светът вече го е изпитал и тествал, ние тепърва ще откриваме Америка. Мирише на държавни поръчки до припадък!
+1
 
 
Незнам но Англичаните са си го измислили пътна такса в нея включва всичко данък и винетка и цената варира според кубатура вредни емисии и т.н А и може да се плаща на месечни вноски с минимално оскъпяване
-1
 
 
Те хотрата немат и за лепеща а вие за електронна! Научете се да ползвате органа който се казва мозък
с .. . с. с.с .с с. с.с
+1
 
 
и да допълня ще се сложат и други стикери на номерата пломби и винтове нови. Ефекта на Българина.
+3
 
 
Ама до 2018г още ще ползваме винетки??? Направете си тол системи по магистралите и стига сте карали хората да плащат за отвратителни пътища, които не рушат, говорим за хората с леки автомобили! За пореден път доказваме как милата родина е 1-2 века по-назад от нормалните страни...
-2
 
 
В момента трябва да разчитаме на ГПС, а където няма, на ГПРС, връзката на мобилните оператори. Когато се изгради оптичната мрежа на държавата, ще ползваме нея", казва Павлова. а за това изказване просто нямам думи гпрс и гпс трабва да се обурнат и оптица ще изграйдат :д на 80 % от пунктовите камери на АПИ има 3Г за какво ти е оптица колко дани ще пращаш една заявка по кола ще ти е от 30 до 40кб колко коли ще минават и колко бурзо и колко мойе да пеме.. хора без техни4еска знание, а и сущо така защо трабва да е в релно време а да не се сабира на място и някои да минава да го сабира всяка седмица на местата кадето няма обхат едва ли сте има хиляди кои да минавт на 4ас
с .. . с. с.с .с с. с.с
+7
 
 
Ще се започне краденето на регистрационни номера.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Аматьорски футбол
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: