ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БСП отлага евролистата си, докато Станишев реши дали да я оглави
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:26 / 05.02.2014Коментари (0)2809
© БГНЕС
Дилемата на Сергей Станишев да се кандидатира или не за евродепутат, е причина БСП да отложи обявяването на листата си за европейските избори. Другата причина са вътрешните неразбории в партията, предизвикани от отцепването на АБВ и ослушването кои структури и кои хора в чий лагер минават. Това обясниха източници от БСП пред Mediapool по повод осуетените планове за обявяване на партийните номинации за евродепутати на конгреса на 8 февруари.

Според приетите от Националния съвет документи, това бе последният срок, в който трябваше да се състави списъкът с номинациите от местните структури.

Според гласуваните в началото на ноември срокове, предложенията за евролистата на БСП трябваше да бъдат подадени до 3 февруари 2014 г. в Националния предизборен щаб на партията, а списъкът с номинациите трябваше да е готов ден по-късно.

Такъв списък обаче не е обсъждан на заседанието на ИБ във вторник и няма да бъде обсъден преди конгреса на партията, който е в събота. По неофициална информация на Mediapool листата на БСП за евровота ще бъде одобрена втората половина на февруари или в началото на март.

Според членове на партийното ръководство отлагането се дължи на три основни причини. Първата е, че очаквано конференциите на местно ниво са се забавили, като някои са се провели в понеделник вечер. Другата спънка е разместването на пластове в партията, заради паралелната лява листа, обявена от Георги Първанов и Ивайло Калфин. Третата и основна причина е, че Сергей Станишев все още не е взел решение иска ли да води листата на БСП или не. Той е с най-много номинации, а на 1 февруари софийската организация го номинира директно за водач на евролистата.

Социалисти твърдят, че Станишев е изправен пред трудна дилема. Аргументът да оглави листата е да осигури гласовете на твърдия електорат, който в негово лице разпознава БСП. Целта е по-малко леви привърженици да се "подведат" и да пуснат бюлетина за АБВ, чийто водач на листата Ивайло Калфин също се припознава от червените като техен автентичен кандидат, след като е бил №1 в две техни европейски листи и кандидат за президент.

Ако обаче Станишев се кандидатира само за да дръпне гласове, а след това се откаже от мандат в Европарламента, за да запази контрола си върху БСП и управлението у нас, това ще бъде схванато като лош сигнал от ПЕС, чийто лидер е той.

"Синдромът "Кунева", която поведе листата на НДСВ през 2009 г. и спечели две евродепутатски места на партията си, но самата тя се отказа от своето, не е приемлив за шефа на европейските социалисти. Като лидер на ПЕС той трябва да покаже ангажимент към голямата европейска политика, а не да използва евроизборите за вътрешнополитически игрички и трикове, убедени са негови колеги.

Според друга хипотеза, амбициите на Станишев за по-голяма роля в европейската политика вече са попарени и той е получил недвусмислен сигнал от Брюксел. "Колатералните щети" от скандала за конфликт на интереси с европроекта, спечелен от съпругата му Моника Станишева, вече застигнаха шефа на ЕП Мартин Шулц, който ПЕС кандидатира за следващ председател на Европейската комисия. Моника Станишева върна парите и се отказа от проекта, но проблемът остана и може да нанесе допълнителни поражения върху кампанията на ПЕС, твърдят източници на Mediapool.

Те допускат и вариант самият Станишев да не иска да се кандидатира за европейски депутат, но пък "е доста сложно да обясниш в ПЕС, че шефът на ПЕС не иска да се занимава с европейска политика, а предпочита да си стои в България".

Каквито и да са терзанията на Станишев, в партията очакват той да вземе решение до десетина дни и да не бави повече структурирането на листата.

Ако той бъде сложен под №1, втори най-вероятно ще е заместникът му Георги Пирински, който отдавна настоява да е евродепутат и заради това напоследък е лансиран от партийния пресцентър за по-активни медийни изяви. На трето място се очаква да е Илияна Йотова. Другите имена в листата са отредени за депутата и външнополитически секретар на БСП Деница Караджова, както и колегата й Петър Курумбашев.

Разривът с АБВ е друга причина да се забави окончателният списък.

"Има организации, в които искаме да видим как са разпределени силите, за тази цел трябва да отидем на място и да поговорим с хората", твърдят от левицата. Но обяснението им е, че по-скоро несигурността на Станишев е по-голямата пречка, отколкото "скока" на Първанов, който изобщо не е сигурно колко успешен ще бъде.

БСП очакват, че Станишев все пак ще даде някакъв знак пред конгреса дали приема номинациите да застане начело на листата.

Висшият партиен орган ще приеме всички документи, регламентиращи участието на социалистите на изборите в края на месец май.

Гост на конгреса ще бъде премиерът Пламен Орешарски, който ще отчете свършеното от правителството с мандата на БСП и ще очертае приоритетите си за 2014 година.



Още по темата: общо новини по темата: 320
06.09.2014 »
12.08.2014 »
15.07.2014 »
24.06.2014 »
14.06.2014 »
13.06.2014 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: