ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (21)
Нивото на пловдивския спорт и надеждите, свързани с новия му дом
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:11 / 26.01.2013Коментари (12)7447
© Plovdiv24.bg
До края на годината този изоставен строеж трябва да се превърне в модерна многофункционална спортна зала, която да даде тласък на възраждането на пловдивския спорт
В последните няколко месеца добрите новини около новостроящата се спортна зала в Пловдив следват една след друга. Пловдивската спортна общественост е все по-обнадеждена, че в края на тази година ще успеем да прережем лентата на този, превърнал се в легендарен, строеж.

Откриването на залата ще е нещо велико за спортната инфраструктура в Пловдив, в годините на прехода, но какво следва след това. За да има смисъл тази зала за пловдивчани, тя трябва да се превърне в домакин на спортни мероприятия.

Очакванията, които иамт всички милеещи за спорта в града, свързани със залата, са насочени в две посоки - големи състезания и форуми и местните спортни клубове.

Да приемем големи състезания и форуми в новата зала, изглежда по-лесното. Преди няколко дни Plovdiv24.bg Ви информира, че приемаме Европейското по спортна гимнастика догодина именно в новата зала. С наближаването на строителството й, дай-боже, подобни новини се предполага, че ще станат ежемесечни. Логично е да очакваме залата да приеме домакинства на мачове на националните отбори по волейбол, баскетбол, футзал, големи турнири по тенис. Всички тези форуми съм сигурен, че ще напълнят новата зала и няма да се налага да се червим пред света от полупразната зала на турнира на шампионките, който се състоя в София миналата година. Когато стартира строителството на залата, още преди няколко години, сред спортните журналисти се заговори за устна договорка, баскетболният шампион Лукойл Академик да започне да домакинства в Пловдив.

Всичко това, което искрено си пожелаваме да се сбъдне, ще сгрее спортните сърца на пловдивчани, но няма да допринесе за развитието на спорта.

Залата ще е полезна за масовия спорт в Пловдив, когато започне да приема двубоите на местните отбори. Кои отбори обаче биха могли да играят в новата зала и какво е нивото им в момента, ни дава повод да направим детайлен анализ на отборния спорт в Пловдив.

Волейбол

Започваме с волейбола, защото в момента той е може би най-развит, популярен и се ползва с успехи на национално ниво.

От години насам пловдивският Марица е един от отборите в женския волейбол, които диктуват модата и неизменно заема призовите места в шампионата и купата при жените. Единственото което си нямаха до момента маричанки бе именно зала, в която да приемат многобройните си фенове. Където и да домакинстват (Лаута и Олимпиада) пловдивските волейболистки, залата винаги се пука по шевовете, за което допринася и символичния капацитет на спортните съоръжения. Най-срамното е когато дойде време за мачове от евротурнирите и на нашите момичета им се налага да обикалят знайни и незнайни български градове, за да домакинстват в що годе нормални зали. Женският волейболен Марица може би ще е най-щастливият отбор от новата придобивка на Пловдив и изглежда като най-вероятен кандидат да заеме първи своя дял в програмата със заетост на новата зала.

Виктория волей е млад отбор при мъжете, който бе създаден преди няколко години. В основата на основаването му седят бивши пловдивски волейболни величия, които имаха за цел един много интересен проект. Те искаха да създадат отбор от местни момчета, които са генно предразположени да станат волейболисти (някои от роднините им са бивши волейболни състезатели, освен това имат физическите данни за волейболисти) и които имат нужда от добри условия за развитие. Непостоянството е нещото което праща към момента отбора сред аутсайдерите на мъжкия волейболен елит, липсата на традиции също не помага, а постоянната смяна на треньор е доказано неуспешен метод. За сметка на това Виктория успя да даде път на няколко пловдивски волейболни таланта, а един от тях вече е национал, говорим за Николай Пенчев и играе в най-силното първенство - италианското.

Идва ред на волейболното Локо. Отбор с традиции, но страдащ от управленска некомпетентност през последните няколко години, която го спира да заема достойното си място в елита на българския волейбол. Волейболният Локомотив се нуждае от спонсор, но защо един спонсор да си дава парите за волейбол, каква реклама получава. Тук на помощ би дошла една нова голяма зала. В Пловдив има достатъчно големи бизнес индустрии, които биха се ангажирали с "черно-белите". Положителните страни са ясни, неминуемо голяма част от многобройната публика на футболното Локо, ще подкрепя и волейболният отбор. За да се случи това обаче е нужна сцена, а каква по-добра сцена от една 10 000-на зала. Тогава би било много по-логично някой да се захване с издръжката на Локо и да го измъкне от управленското финансово блато, защото с пари и публика в нова и голяма зала, волейболният Локомотив може да се превърне в продукт, който да носи имиджови и финансови ползи на своите инвеститори.

Баскетболът

Пловдив е град с традиции в баскетбола, за съжаление обаче нивото на този спорт в града в момента е много ниско. До преди година-две баскетболният спорт в Пловдив бе напълно заличен. От няколко години група ентусиасти и няколко малки спонсора се опитват да възродят славния някога мъжки отбор на Академик, като за момента се разчита предимно на местни кадри.

Тенис

Тенисът е един от най-популярните спортове в Пловдив. Пловдивчанката Цветана Пиронкова от години е номер едно в България и в елита на женския спорт. Доскоро пловдивчанин бе номер едно сред мъжете в България, а отдолу се задават редица млади таланти. Пловдив като цяло разполага с нелоша база за тенис на клей, в лицето на Локомотив-Стад, но залата на комплекса е вече доста остаряла и овехтяла. Не е нормално номер 40 в света зимата да тренира с яке и шапка. Една спортна зала освен, че ще даде възможност на Пиронкова да води нормална подготовка зимата, ще ни даде възможност да приемем големи турнири по тенис, в които пък участие ще могат да вземат младите ни таланти, което ще помогне за развитието им и бъдещата реализация в големия тенис.

Колоездене

Залата стартира като инвестиция на колоездачното дружество "Цар Симеон". С продадените около залата земи трябваше да се финансира изграждането й. Фалитът на строителните фирми, които взеха земите, освен че спря строителството й, нанесе тежки щети и на колоездачното дружество. Завършването на залата, която ще разполага и с колодрум, ще помогне на КД "Цар Симеон" да се посъвземе и да се върне на пътя на успехите, които записа през последните няколко години.

Фехтовка и Бокс

Пловдив има традиции в организирането на големи турнири в тези два спорта, а сега ще се сдобие и с идеалната арена, за да продължи и разви тези традиции.

Децата и младите

Като цяло възраждането на всички спортни клубове, които залата ще приеме, ще се отрази много положително на масовия спорт, особено сред подрастващите. Когато отборите заиграят в зала, пред публика, децата и младите сред публиката неминуемо ще се запалят по дадения спорт и ще имат желание, аи мотивация, да започнат да го тренират или поне практикуват за удоволствие.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на booby1912
премахни филтъра

+5
 
 
А какво да кажем за гребането и за милионите,които са хвърлени там.За справка-миналата година и световното първенство в Пловдив.Което завърши блез нито един спечелен медал!Да,но милиони се хвърлиха за това световно.Все едно никога не сме имали Ваня Гешева,Николай Бухалов,Любен Любенов и т.н.А освен тенис на корт има и друг тенис-на маса.Нима там България не е имала успехи на световната и европейска сцена? Напоследък за съжаление се набляга само на силови спортове-карате,бокс,борба и т.н.,защото оттам излизат контингента на мутрите-рекетьори,охранители и прочие.Ами пловдивската школа по художествена гимнастика къде е? Ами щахмата? Вместо да се стимулират децата да тренират в красиви и интелегентни спортове-всичко се прави да се лансират само силовите спортове.Вижте сами-спортист на България-боксьор,от десетте спортисти на Пловдив,като махнем Йовчев,останалото каратисти,сумисти.И защо нашите са първи в тия спортове-защото хората по света се интересуват от красиви спортове за децата си,а ние-как да превърнем това поколение в поредното мутраджийско поколение.А за момиченцата-чалга на корем!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Кметът прие ботевистите и им благодари за емоцията, фонтанът пред общината бликна в жълто
Гонзо и Стоичков един срещу друг в звезден турнир в Тайланд
С плакат "Густо майна" започна шествието на феновете на Ботев, Попето и Балтанов са начело
Наказаха Керкез и двама от героите във финала, общата глоба за Ботев е 13 250 лв.
Ако ЦСКА-София има нов треньор, той ще е Александър Томаш
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: