ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Двойки с репродуктивни проблеми участваха в среща в Община "Марица"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:59 / 22.11.2012Коментари (10)2182
©
Близо 20 двойки с репродуктивни проблеми от Община "Марица" и от няколко съседни общини откликнаха на поканата на ГЕРБ Пловдив Област да участват в среща по въпроси, свързани с държавната и местната политика по случая. Заседателната зала на Община "Марица", която домакинстваше срещата, се изпълни и с представители на местната власт от "Марица", Сопот и Карлово, както и с медицински специалисти от София и Пловдив.

"Няма човек, който да не знае, че този проблем е отдавна. Чест прави на Община Марица, че не го крие, а се опитва да го реши. Чест прави и на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, че е тук с нас". Това каза в началото на дискусията областният управител пред препълнената зала и подчерта, че именно правителството на ПП ГЕРБ обръща внимание на двойките с репродуктивни проблеми и от 2009-та година насам започва да работи по него. 

Дори само заради едно проплакало бебе през 2013 година в Община "Марица", тази инициатива си струва - приветства от своя страна срещата и проектоправилника за двойки с репродуктивни проблеми, внесен от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя съобщи, че и в други общини подемат подобни инициативи и предизвика аплодисменти с думите, че в Русе например вече резултатите вървят и говорят. 

По информация от Център "Фонд за асистирана репродукция", чиито директор - д-р Николай Лалев - също участва в срещата и отговаряше на въпроси - от създаването на Фонда през 2009-та до 20 ноември тази година има стартирани 3400 броя процедури. От 2009-та до 2011 година родените бебета са 1752, а до месец юни тази година са проплакали още 436 деца. 

Едва ли в цифри може да се изрази всичко, което има зад тях. Защото Фондът не е едно раздаване на пари. Ние не сме болни хора - ходим на работа, плащаме си данъците. Фондът прави политиката на тази Държава по отношение на младите хора - включи се в дискусията и Радина Велчева, президент на Фондация "Искам бебе". В отговор на въпрос от дама, преминала 3 процедури по инвитро без резултат, тя съобщи, че в подобни случаи двойките могат да изпращат електронни писма със своите случаи до Фондацията и при възможност, да бъдат подпомагани за допълнителни опити. 

Инициативата в Община "Марица" тръгна от съветниците на ПП ГЕРБ и аз казах, че заставам зад нея, защото ние затова сме избрани - да помагаме, каза и домакинът на дискусията кметът Димитър Иванов. Той съобщи, че Община Марица отделя 8 хил. лв. за 2013 година в бюджета си, които ще отидат за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми и изрази увереност, че съветниците ще гласуват сумата.

В срещата взеха участие още д-р Георги Стаменов, специалист по инвитро. Присъстваха депутатът от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Силвия Хубенова, главният експерт от Минситерството на здравеопазването д-р Тодор Юнаков, съветници от Община "Марица", председателят на ОбС Сопот Мариана Кацарова, председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Карлово Данка Зидарова-Люртова. 

Днес на сесия на Община "Марица" проектоправилникът за двойките с репродуктивни проблеми беше гласуван с пълно единодушие от 25 гласа. Така през 2013-та година пълнолетните жители на Общината с постоянен адрес 3 години на територията й и с доказани репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за финансово подпомагане пред местната администрация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Ти си пълен идиот с това изказване!По тая логика ако проблема е в теб женати да отиде при комшията.Не си страдал и за това така пишеш!
-3
 
 
Аз съм категорично против ин витро - то. По правило то се прилага при мъже с недостатъчна концентрация на "дейни" сперматозоиди. Така роденото дете най вероятно ще има същия проблем като бащата. Т.е. тръгваме по една спирала при която значителен процент от децата се раждат по не традиционен начин. Много по-добре е да се разработи мрежа за осиновяване на необременени с репродуктивни проблеми деца.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: