ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Маргарита Попова откри учебната година в ПУ "Паисий Хилендарски"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:29 / 28.09.2012Коментари (1)3632
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На тържествена церемония днес вицепрезидентът на България Маргарита Попова откри новата учебна година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Днешният ден, скъпи колеги, е специален, защото е в рамките на годината, посветена на 250-годишнината от написването на "История Славянобългарска" от Паисий Хилендарски. С тези думи се обърна към студентите Маргарита Попова и уточни, че всички събития през 2012 г., свързани с делото на Паисий, са под патронажа на президентството в лицето на държавния глава Росен Плевнелиев.

"Образованието е най-висококонвертируемата валута през 21 век. Вие имате възможността да се обучавате в университет, доказал своето качество в страната, завоювал международно признание като ковачница на знанието, грамотността и националната ни гордост. Нека университетът бъде място, което ще посещавате с удоволствие. Нека не се прекъсва връзката, която ръководството поддържа с бизнеса, защото само така ще продължат да се създават кадри, които ще намират своята реализация. Пожелавам ви кураж и хъс да приложите успешно наученото в университета, за да може резултатите от вашите действия да бъдат така значими като делото на Паисий Хилендарски", пожела на студентите Маргарита Попова.

"Изборът ви е правилен - вие ще учите във втория по големина и значимост университет от класически тип в България. ПУ "Паисий Хилендарски" е стабилна, желана и престижна институция по отношение на качеството на образованието, което предлага. Тук вие ще продължите процеса на своята социализация, предстоят ви най-хубавите години от вашия живот, когато трябва да подредите приоритетите си." Така приветства първокурсниците ректорът на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов.

В момента в ПУ "Паисий Хилендарски" следват над 18 хил. студенти в 28 професионални направления и над 90 специалности. Обучението се провежда в девет факултета, два филиала и един колеж, каза доц. Козлуджов. За да могат младите хора да получат практически приложимо и търсено от работодателите образование, университетът ежегодно обновява и оптимизира учебните планове на бакалавърските и магистърските си програми.

Тази година отново успяхме да запълним над 3400 места за първокурсници бакалаври, което е почти 100% от акредитирания ни прием, заяви доц. Козлуджов. Той припомни, че миналата година ПУ "Паисий Хилендарски" единствен от държавните вузове е запълнил 100% от местата си по държавна поръчка.

По време на тържествената церемония ректорът лично връчи студентските книжки на 43-ма първокурсници, които са приети с отлични оценки от кандидат-студентските изпити във висшето училище.

Освен вицепрезидента Маргарита Попова на тържествената церемония днес в Спортния комплекс на университета присъстваха още областният управител, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, общественици и представители на бизнеса. Гост на събитието бе и Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който благослови студентите и техните преподаватели.

За откриването на новата академична година поздравителни адрес бяха получени от министъра на образованието Сергей Игнатов и ректорите на Медицински университет - Пловдив, Университета по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

По традиция абсолвентите връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата "История славянобългарска", знамето и ключа на университета. Актьорът Красимир Вознесенски рецитира одата "Паисий" от цикъла "Епопея на забравените" на Иван Вазов. Церемонията завърши с музикални изпълнения на студенти от специалността "Педагогика на обучението по музика".



Още по темата: общо новини по темата: 47
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
01.10.2012 »
30.09.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: