ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (16) | Вчера (9)
2000 лв. глоба за псувня на мач
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:03 / 02.04.2012Коментари (20)3625
© Plovdiv24.bg
Глоба до 2000 лв. за ругатня, неприличен жест или издигане на обиден транспарант на спортна среща - това предвиждат промени в закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия.

Минималната санкция сега е 200 лв., но ако поправките бъдат приети, ще скочи на 1000 лв. При повторно провинение глобата става двойна. За унищожаване на имущество, участие в сбиване, палеж, внасяне на забранени предмети и вещества, посегателство над полицай хулиганите ще полагат и "безвъзмезден труд в полза на обществото", пише още в проекта на МВР.

Родителите ще пращат на мач децата си само с пълнолетен придружител и срещу декларация и от двете страни. Деца няма да бъдат допускани изобщо, ако спортната среща приключва след 20 ч.

Минималната глоба за ругатня или "особено вулгарен" жест на стадиона да се увеличи 5 пъти - от 200 на 1000 лв., а максималната да скочи от 1000 на 2000 лв. за първо провинение. Това е една от идеите за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, публикуван в правителствения сайт за обществено обсъждане.

Проектът разписва подробно различните противообществени прояви и наказанията за тях. Санкция вече ще има и издигане на транспаранти и знамена с обидни думи. Източници от "Дондуков" 1 споделиха, че поправките са изготвени след зачестили случаи на политически лозунги на стадиони.

Освен това провинилите се ще бъдат задържани от 10 до 15 денонощия в арестите на МВР, ще им се забранява посещение на спортни мероприятия у нас и в чужбина поне за 1 година. През това време на хулиганите ще им се налага и да се явяват редовно пред служител на МВР. Тази санкция се появява за първи път. Срокът е от 1 до 2 г. за по-леки провинения и до 3 г. за по-тежки. Във втория случай провинилият се може дори да бъде задържан от МВР за срок до 25 денонощия, пише в проекта.

При унищожаване на имущество, участие в сбиване, палеж, внасяне на забранени предмети и вещества, посегателство над полицай или друг човек, натоварен с охраната на мероприятието, се въвежда наказание "безвъзмезден труд в полза на обществото" от 80 до 320 часа. От мотивите към проекта става ясно, че това се налага, защото често глобите остават несъбрани.

Забраната да се появяваш на стадион, ако си хулиганствал, става поне 2 г. При повторно провинение глобите скачат от 3000 до 5000 лв. А общественополезният труд ще е с продължителност между 160 и 480 часа. Задължението наказаният да се явява пред МВР може да се проточи до 5 г., ако системно нарушава реда на трибуните. Ако наказан за спортно хулиганство се появи на мач въпреки наложената му забрана, глобата ще е до 6000 лв., пише в проекта.

Яко затягане на режима за достъп на непълнолетни лица по спортни срещи предвижда още законопроектът. Един пълнолетен гражданин ще има право да придружава най-много три деца. Родителите или настойниците на малчуганите пък ще трябва да попълват специална декларация по образец с кого са пуснали детето си за всяко конкретно спортно мероприятие. При попълване на неверни данни от родителя се предвижда глоба или имуществена санкция до 500 лв.

Параф в декларацията ще трябва да положи и придружителят, гарантирайки, че е съгласен да е такъв. Ако той излъже в документа, може да отнесе глоба от 100 до 300 лв. Освен това на спортни срещи, които продължават след 20 ч, малолетни лица няма да се допускат изобщо, без значение дали са с придружител, пише в законопроекта. Забраната за непълнолетни на спортна среща ще важи и когато краят й е след 22 ч.

За първи път в идеите за поправки се въвежда и фигурата на стюарда, както е в Европа. Той ще се грижи за сигурността и ще упътва посетителите. Спортните клубове ще са длъжни на организират курсове за специализирано обучение на стюарди по програма, съгласувана със спортното министерство и МВР. Стюарди ще могат да бъдат само неосъждани лица, които нямат наказания за спортно хулиганство. Те ще са длъжни да демонстрират безпристрастност към резултата от срещата.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на onec
премахни филтъра

+1
 
 
хахахахахахахахахи свидетелите за псуващ са 100:1 хахахахахах вместо глоби как не им е хрумнало да превъзпитават с палката :)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Виктор Николов отново спечели шампионата по картинг на писта "Лаута"
Разкриха част от хореографията на бултрасите за мача с ЦСКА-София
Юношите на Ботев сгазиха Етър за едно полувреме
Ботев може да загуби седмата позиция
Илиев, Павлов, Златински и Пиргов със специален "черно-бял" призив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: