ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Затягат режима за кандидатстване за общинско жилище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 21.02.2011Коментари (1)13763
© Plovdiv24.bg
Днес зам.-кметът  Александър Долев информира медиите по повод на промените в Наредбата за разпореждане, придобиване и управление на Общински имот, в частта: Отдаване под наем и продажба на жилищни имоти, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Промени има главно в частта "Жилищна политика", каза Долев. Той и екипът му предлагат пропорциите за разпределението на общинските апартаменти по фондове да е следното: във Фонд "Настаняване под наем" да влезнат 85.5% от всички свободни жилища, в сравнение с 89.5 % до този момент, за Фонд"Резервен"-10% от свободните жилища при предишните 7.5%, за Фонд" Ведомствен"- 3 %  при досегашни 2.5% и за Фонд "Продажби и замяна" 1.5% при 0.5 % досега. Предложението с ще бъде внесено на Общинска сесия. 

"За миналата година  домакинствата от списъка за "Настаняване под наем" са били 719. От тях 46 броя домакинства са получили апартаменти, 153 броя са отпаднали, 13 броя са си закупили жилища, т.е. те отпадат от старият списък. Но тъй като влизат 115 нови, в момента крайната цифра е 622 домакинства. Имаме намаление от порядъка на 90 домакинства", изнесе данните от доклада за миналата и за тази година Александър Долев. Той допълни още, че за Фонд "Резервен" чакат около 100 човека, а за Фонд "Ведомствен"- около 23-ма. 

От думите на зам.-кметът стана ясно, че с промените в Наредбата, които се предлагат се цели следното: 
-Затягане на процедурата и изискванията случайни хора да влизат в списъка с нуждаещите се от общинско жилище. До сега практика е била такава: лица с адресна регистрация, различна от пловдивска, да искат жилища от Фонд "Резервно жилище". 
"Това вече няма да става. Фонд"Резервен" ще е за пловдивски граждани с настоящ постоянен адрес в Пловдив", категоричен бе Долев. 

Той и отделът му предлагат още да се прекрати практиката да се дават ведомствени жилища на служители на други държавни структури, освен на Община Пловдив. "Те да се оправят с Държавния фонд", поясни Долев. 

С новите промени се затваря вратичката в Наредбата, която досега се е използвала некоректно, а именно: да няма право да влиза в списъка млад човек, който живее при своите родители проформа под наем. 

"Предлагаме  да се облекчат условията за продажба на жилищата в два конкретни параметри: вместо да се иска лицето да е живяло там 10 години, годините да са само 2, а второто е: да продаваме жилищата на основа на данъчна, а не на пазарна оценка", поясни още зам.-кметът.

Според него и екипът му простата сметка показва, че ако се продадат 3000 общински жилища за една година, с парите ще се построят или получат 1000 нови, с което се решава целият списък и даже остават около 100 празни апартамента. 

Връща се и старата практика нуждаещите се от общински жилища в Столипиново да са на отделен списък. В момента там има парадокс: на хартия има 150 празни апартамента в квартала, в които никой от списъка не иска да живее. 
В същото време обаче има 50 семейства от Столипиново, които имат право да бъдат настанени, но в общия списък те са с пореден №500 и това е пречка за тяхното настаняване. 

"Затова с отделният списък хората от Столипиново, които искат да живея в квартала, веднага ще могат да бъдат прехвърлени с решение на районната комисия там и така се решава една голяма част от списъка с желаещи за общински жилище", разясни Долев.



(C) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
"Предлагаме да се облекчат условията за продажба на жилищата в два конкретни параметри: вместо да се иска лицето да е живяло там 10 години, годините да са само 2, а второто е: да продаваме жилищата на основа на данъчна, а не на пазарна оценка", поясни още зам.-кметът." Не се ли налапахте алчни общинари? Първо настанихте цялата си рода в жилища от фонд "Ведомствен", а сега бързате и да изкупите жилищата на данъчна оценка. Не закупуване след 2 години, а трябва да има пълна забрана за продажба на тези жилища. Как така като станат общинари и се оказват без жилища и веднага искат настаняване в общинско жилище? Къде си Пиночете?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
1-ви юни - Ден на детето
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: