ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кметът продължава с тиха дипломация борбата за 30-милионния заем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:14 / 25.10.2010Коментари (8)3554
© Plovdiv24.bg
Най-меко, дипломатично и по банкерски, според общинския съветник арх. Атанас Недевски, директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие за България Даниел Берг заявил при днешната си среща с кмета, че проблемът за зациклилия 30-милионен заем за ремонт на малките улици не е в тях, а в нашата мила родина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Не е и в общината. Над 1000 страници изписахме и над 9 доклада от експерти на банката са подготвени от времето, когато на същата дата преди 2 години започнахме първите разговори за заема", уточни зам.-кметът Александър Константинов. До момента лично той е изпратил поредица от писма до финансовия министър със запитване за обещаното насърчително писмо след онова първото, с което вицепремиерът сложи вето на така желaния кредит.

Според Славчо Атанасов, случаят със спрения заем за Пловдив е безпрецедентен не само за България, но и за Европа. Не се било случвало досега - въпреки кризата, финансовият министър да спъва други общини за заеми. София например току-що била изтеглила 18 млн. евро за обновяване на тролейбусния си парк. Същевременно общината се въздържала от агресивни контрамерки, защото щяла да чака благословията на Дянков за още 2 кредита от ЕБВР.

"Ще ни трябват средства за съфинансиране на големия воден проект в размер на 52 млн. евро и за устойчив градски транспорт, за около 30 млн. евро. Общината сама няма възможност да извади тези милиони от бюджета си, за да плати своите от 5 до 8 % по проектите", обясни зам.-кметът Георги Търновалийски.

Славчо Атанасов не се е отказал от заема, още повече, че той е сред набелязаните приоритети в неговия меморандум. "Борбата продължава, на ход е тихата дипломация", подчерта той.


Продължават борбата за 30-милионния заем


Още по темата: общо новини по темата: 12
07.08.2020 »
14.05.2020 »
01.01.2011 »
13.12.2010 »
24.06.2010 »
17.06.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пак ви хвърлят прах в очите. Момчета, Дянков никога няма да спре кредит, зад който стои разумен проект. Никаква тиха или шумна дипломация не е необходима, това са грандиозни глупости. Войната срещу Пловдив е в главата на антикмета Главчо Атанасов. А помните ли или пак трябва да ви напомням, че 30те милионния заем беше последния възможен кредитен ресурс на нашия град? Главчо Атанасов искаше още по-голям заем, но банкерите прецениха, че това е максимумът. Т.е. градът ни е толкова задлъжнял в момента, че няма необходимите гаранции, че може да плаща по-голям заем и НЯМА да му отпуснат повече пари - 30 милионния заем е тавана. При това става дума за ситуацията преди кризата, когато Пловдив се къпеше в пари - градът ни беше на едно от първите места по издадени разрешителни за строеж, например. Ако вземем 30 милионния заем, Пловдив няма да има възможност да вземе други заеми за да осигури съфинансиране от 8% от 82 милиона евро по два вероятни и възможни европроекта. 8% от 82 милиона евро е 6,56 милиона евро или 12,83 милиона лева. И казвам, че двата проекта са възможни, защото контролът над тях пое държавата. Безпрецедентна в Европа е глупостта на нашия кмет, безпрецедентно скандално е неговото управление. Човека на снимката - уволненият от НАП-Пловдив негов бивш шеф Търновалийски - е пръв ятак на другаря-свинар Гергов и вероятно години наред му е помагал да прикрива всевъзможни данъчни престъпления, включително и източване на хазната чрез ДДС-измами. Но да се върнем на кредита - едно от нещата, заради които винаги съм бил против този кредит, е че по най-безотговорния начин и за много неудачен проект се изразходва последния кредитен ресурс на общината - кредитен ресурс, който може да ни потрябва и за нещо полезно - като съфинансиране по европроекти.
0
 
 
Главчо си е боец от "тихия фронт"...борбата му се е състояла главно в писане на рапорти под форма на доноси!Резонно се завърна пак при своите бивши работодатели.За това е учил-/политкомисар/-това може!!!Жалко за иначе симпатичното ВМРО-Ние,Вие,или ТЕ!!!Жалко за град като Пловдив!!
+1
 
 
Айде на бас какво ще бъде първото нещо,което следващия Герберски кмет(при тази подла борба няма как да е друг) ще направи. Разбира се,че познахте.Ще изтегли 30 млн лева заем за улиците.
0
 
 
И кметуването му беше такова - тихо, незабележимо. Дано не го поставят, за още един мандат!
0
 
 
Някой да критикува "липсата" на европроекти? Аз тук чух за два успешни. Любопитно ми е има ли още. Ако не, похвала за администрацията за тия двата и да дерзае, щото 2013 наближава!
+3
 
 
Ако качеството на ремонта е като на бул. Марица Юг, по-добре да не се взима този кредит. Тези дни ще направя снимки и ще ги изпратя на редакцията. Пропаднали шахти, отчупени бордюри и първите признаци на дупки. Пародия! Нека журналистете се заинересуват и да проверят кога беше открита отсечката и в какво състояние е в момента.
+1
 
 
Да се чете-"Последни надежди да откраднем нещо сериозно преди изборите".Зер изборите требе да се финансират с пари а не со дупе...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
Парламентарни избори 2024
Презастрояването на Пловдив
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: