ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Закриват университетски специалностти, бълват много безработни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 22.10.2010Коментари (6)2746
© Plovdiv24.bg
Университетските специалности, бълващи безработни висшисти, ще бъдат закрити. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов, който представи основните параметри на готовата рейтингова система за висшите училища вчера.

"Идеята за рейтинговата система е на образователното министерство, като ползваме данните на НОИ, обясни министърът. Така можело да се направи извод за реализацията на студентите през последните 3 години според осигурителния доход. Електронната система автоматично класира университетите по броя на безработните им възпитаници и реализираните по специалността кадри.

Статистиката на осигурителния институт дава детайлни данни с каква дейност са заети току-що дипломираните висшисти: В някои професионални направления няма реализация. Не може да завършиш физика и да работиш като сервитьор, отсече министърът и увери, че системата ще поощрява всяка интелектуална дейност на дипломираните студенти, като например преводачите.

Министерството ще препоръча на университетите веднага да спрат поддържането на неефективните специалности. Идеята е закриването или сливането в катедрите да стане още преди въвеждането на различното финансиране в университетите, когато ректорите сами ще се принудят да орежат кухите дисциплини.

На базата на реализираните студенти просветното министерство е поръчало експертите да подготвят дългоочакваният топ 10 на 2 ноември, но някои детайли от рейтинга вече са известни: правистите, завършили Югозападния университет в Благоевград, вземат по-високи стартови заплати от колегите си, получили диплома от престижния Юридически факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", сочат предварителните данни на МОМН.

Според справката в НОИ завършилите Стопанския факултет на Алма матер са най-търсени на пазара на труда. По критерия "реализация" те изпреварват връстниците си от най-големия икономически университет у нас - УНСС. Безработицата пък е най-ниска при кадрите на медицинските университети.

Министърът увери, че в ранглистата няма да се съпоставят университети като икономическия УНСС и артистичния НАТФИЗ. Сравнението ще се прави само на еднакви професионални направления. Класирането ще зависи и от научните постижения в рамките на вуза. Освен това топлистата няма да е статична, а ще се изменя като при футболните първенства

планира просветното министерство. "Днешните данни на 2 ноември вече ще са различни, отбеляза Игнатов, те ще се изменят постоянно, защото информационната система действа постоянно в цялата страна." Според министъра всеки, постъпил на работа, студент ще носи точки на своя университет. Около 1 млн. лв. струва рейтинговата система на вузовете, а ежегодното поддържане на данните излиза между 50 000 и 100 000 лв.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На първо време да се премахне специалността египтология или министърът да заминава за Египет, да бачка по специалността си!
+1
 
 
ще има закриване и защо? 1. Сега студентите предпочитат висше образование в чужбина, защото от там дипломата им ще бъде легитимна, а не както тук- дипломите не важат за чужбина и с тях можем само да си изтрием..... разбира се, има и университети в БГ, чиити дипломи са легитимни, но се броят на пръстите на едната ръка. 2. В БГ университети адски много се лъже- било за стипендии, било за общвжития, било за уверения, за изпити и т.н, как следващите студенти ще имат желанието и стимула да учат при тези условия??? 3. Като завършим и веднага се започва- стаж по специалността, няма се опит и т.н, как да имаме опит, като току-що сме завършили??- освен да се започне да се работи още от 2-ри курс, но пък тогава се казва- нямате диплома и не сте завършили....?!?!? Е, какво правим тогава?!?!?!?!? И още ред причини.. Някои сега ще кажат- ами, като не ви изнася, не учГЁте или за каквито пари, такова образованието! Извинявам се, но който има възможности, нека дава по 1500 лв за семестър, трябва да се даде път и на останалите хора. Сега пък друг ще каже- да, бе, то затова вечГЁ навсякъде влиза куцо, кьораво и сакато! Като е така, да се влиза с оценка 4, а не с оценка 3, както е сега с медицините например. Съжалявам, но естествено, че няма да предпочетем БГ за образование и работа при такива условия.
+2
 
 
Брей,след толкова много години се сетиха :))). Лекторите си нагушиха кинтите,да му мислят студентите които наляха луди пари за да получат специалност която не им гарантира никакво бъдеще. Болната психика на българина,да се види с диплом за висше образование доведе до тук.Всеки виждаше в това книже златна мина,но забравиха че комунизма отдавна отмина и ги няма вече огромните маси чиновници,които само се разхождаха до канцеларийте и нищо не правеха,а взимаха здрави заплати.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: