ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Мотивират младите даскали с високи заплати и квартири
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 20.10.2010Коментари (6)2179
© Plovdiv24.bg
Американски образователен модел ще привлича млади учители в родните школа. Инициативата "Заедно в час" за внедряване на чуждестранния опит у нас е на фондация "Америка за България" и Министерството на образованието.

"Ще дадем възможност на току-що завършилите студенти, без значение от специалността, да започнат кариера като мотивиращи учители от 5. до 12. клас", обясни Евгения Пеева, директор на "Заедно в час".

С термина мотивиращ учител американската просвета нарича младите мисионери, които преподават в откъснати краища на страната и в най-бедните квартали. В замяна ентусиастите получават безплатна квартира и специална заплата, равна на стартовото възнаграждение в големите корпорации в чужбина. Системата за мотивиране на млади учители действа безотказно в 14 държави на 5 континента, подчертаха организаторите.

В България записването за мисионери ще започне от 1 октомври. Всеки мераклия за млад даскал трябва да издържи интервю за определяне нивото на мотивация и най-добрите ще започнат обучение за педагози в силната им специалност. В края на курса 30 души ще получат диплома за учител от МОМН. След това отличниците ще започнат работа в школата в най-сложните за контролиране класове.

"До момента сме разговаряли с директорите на 100 училища. Очакваме да ни кажат в кои предмети не достигат специалисти", каза Евгения Пеева и подчерта, че основната задача на кампанията ще е да обхване малките градчета и селата.

Предвижда се възнаграждението да се обвърже с нивото на стартовите заплати в бизнеса към 1 септември 2011 г. "Ако директорите нямат средства да покрият заплатите, ние ще поемем разходите от общия бюджет от 2 млн. долара", каза Евгения Пеева. Фондът ще осигури и квартира до школото.

"Програмата ще помогне да се възстанови авторитетът на българския учител", смята просветният министър Сергей Игнатов. Той подчерта, че в държавната политика не се предвижда познатото от соца разпределение на млади учители в най-отдалечените райони.

Американският посланик Джеймс Уорлик също приветства кампанията: "В началото се съмнявахме, че в Америка моделът ще проработи, но сега мотивиращите учители работят в цялата страна. Затова съм уверен, че "Заедно в час" ще помогне за усъвършенстването на учителите в България".

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ще дават пари на чужденците,а не на българите.....Голяма простотия
+2
 
 
А защо не мотивират студентите, които завършват педагогика в нашите университети. Има достатъчно млади хора, които се обучават точно за това!
0
 
 
Наричаше се разпределение. Като завършиш университет си длъжен 5 години да работиш където те пратят (нямаш избор, подписваш документ преди да започнеш обучението). Измъкване имаше при промяна на семейното положение или 'с връзки'. Типично по соц. Не даваха повече пари ,а с жилището като с всичко останало при соц. (даваха ти да го купиш и заем за да го изплатиш).
+2
 
 
Тази методика маи американците я откраднаха от нас,а сега си приписват заслуги.Едно време за такава приференция учителите отиваха на стаж в Кърджали,Тополовград и пр. места.Ако не се лъжа беше нужен стаж от 5г. а които остане за постоянно там получаваше и жилище.В Смолян по времето на социализма много за времето си млади карди така се устроеха.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: