ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
След партията на Дани Каназирева и Пловдивската митрополия се облажи с безплатни паркоместа
Автор: Данислава Вълкова 09:57 / 25.12.2022Коментари (2)4517
Блажиш ли блажиш, дядо попе? Този въпрос от филм от соцминалото можем да отправим и днес, но този път път към един от съвременните свещенослужители  - Пловдивският Мирополит Николай. След като вече посрещнахме Рождество Христово, то се оказа, че Община Пловдив продължава да раздава подаръци. Ето за какво точно става въпрос:

8 броя паркоместа са предоставени за безвъзмездно ползване в центъра на града в “Синя зона" на Пловдивската митрополия, видя Plovdiv24.bg.  Справката с официалната информация е качена на сайта на Община Пловдив Според нея две партии също са се възползвали - тази на бившия депутат, бивш областен управител и бивш общински съветник Дани Каназирева “Съюз за Пловдив" и ДПС. За това вече писахме наскоро.

Припомняме, че право да се възползват от подобни привилегии с безплатни общински паркоместа в “Синя зона" имат само държавни и общински учреждения - съд прокуратура, полиция, училища и т.н. и в никакъв случай политически партии. Българската църква, както всички знаем е автокефална и самостятелна. Тя също не фигурира в Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на Община Пловдив. Според документа:

“За подобряване на сигурността на сградите на държавни институции, ведомства, общини и други организации на бюджетна издръжка или сдружения с идеална цел, при необходимост и при възможност се отреждат служебни паркоместа. Същите се разрешават по ред определен от Кмета на Общината и се предоставят за безвъзмездно ползване. След 17.30 часа от понеделник до петък и в събота от 08.30 до 18.30 часа служебните паркоместа, попадащи в обхвата на "Синя зона" се ползват съгласно режима на зоната, като за тях се заплаща цената, определена в чл. 10, ал. 2 от настоящата Наредба." 

Интересно е да отбележим, че в официалната справка фигурират 8 паркоместа. На знака, поставен на място, обаче пише 10 паркоместа. В по-близък план се вижда, че знакът е преправян и числото 10 е слагано допълнително. Google street view показва, че през 2019 местата са били 8 и не е ясно по каква причина са станали 10. Простата сметка показва, че 10 паркоместа по 200 лева на месец са 2000 лева, което за година е 24 000 лева. Това е сумата, с която се ощетява бюджетът на Общината всяка година, от години.

Подаръците към пловдивската църква обаче не свършват дотук, защото в списъка са още няколко църкви с по едно паркомясто: храм “Възнесение Господне", храм “Свети Георги", “Свети Свети Петър и Павел" или три по 200 лева на месец е 600 лева, а за цяла година 7200 лева. Като добавим и горните сметки на Митрополията става 31 200 лева на година, които не влизат в сметките на Община Пловдив и ощетяват бюджета на града.

Интересно е да отбележим също, че пред митрополитската църква "Света Марина" има табели, които обозначават платен паркинг. От лятото в зоната усилено се прави и ремонт на тротоарите.

Бедни партии, бедна църква? Дали?

За да се изясни казусът в публичното пространство Plovdiv24.bg отправя запитване към Община Пловдив въз основа на коя законова норма се предоставят тези паркоместа безплатно, по какъв критерий се предоставят само за Пловдивския митрополит, а не се осигуряват такива и за висши духовници и на другите религии в града - юдаизъм, мюсюлманство, католицизъм. Все пак Пловдив се слави като толерантен град, в който представители на различните религии живеят в мир и разбирателство.

Ръководството на Община Пловдив ще продължава ли да позволява и занапред ощетяването на бюджета на града по този начин?







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Човекът вчера сам си каза че е взискателен.Взискателен към часовници,коли и къде ще ги паркира.Взискателен към материалното обаче....
0
 
 
Тая за нищо не става, Каназирева,по големи пакости от Зико ще върши, Пловдивчани и 80% пришълци мислете с главите си когато гласувате!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: