ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Община и държава в желязна схватка за сметището
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:31 / 16.03.2010Коментари (3)12656
© Plovdiv24.bg
"Държавната администрация се меси изключително грубо в делата на община Пловдив" - с това тежко обвинение председателят на Общинския съвет Илко Илиев накратко описа възгледа си за разиграващите се през последните дни драматични събития около сметището в Цалапица. 

От рано сутринта - за да брани закона, той, както Plovdiv24.bg съобщи, заедно с кмета Славчо Атанасов и други важни хора от неговия екип, беше на сметището.

Общината е разпъната между две предписания на РИОСВ. На 9 март я плашат със санкции, че приема боклук на общини без договор. След като вчера следобед бариерата бе спусната пред сметовозите на Стамболийски, Кричим и Перущица, в 17,23 ч. лично директорката на регионалната инспекция инж. Валя Атанасова е ходила да я вдига - с ново предписание и нова заплаха за санкция към общината по друг член и параграф.

"Каквото и да предприемем, все сме в нарушение", недоумява Илиев. 

"Операторът пусна бариерата след писмо на кмета, снощи я вдигнал след устно разпореждане. Няма такова чудо в правния мир", коментира адвокатът на общината Соня Ташева.

На мобилизацията на градската управа около сметището областният управител Иван Тотев гледа като на кметска пиар акция. За пореден път тази сутрин той постави питанка над собствеността върху изгражданото с държавни пари и на държавен терен сметище. Дори намекна, че ако местната власт продължи със своята недиалогичност спрямо съседните малки общини и поставя под заплаха екологичното равновесие в региона, комплексното разрешително за сметището можело да й бъде отнето.

"Кой е отговорен за екологичното равновесие? Не са ли тези общини, които не подписват договорите и в продължение на месеци не плащат за обработката на сметта си?" - попита заместник-кметът Петко Атанасов.

"След петнайсетина дни кметът ще трябва да подпише платежно нареждане за заплащане на оператора. Той няма право нито да погазва решението на Общинския съвет за нехаресваната от другите кметове цена от 18,46 лв. за тон боклук, нито да харчи парите на пловдивските данъкоплатци за чужди сметки", допълни Илиев.

Славчо Атанасов чака официален отговор на изпратеното официално писмо до РИОСВ с копие до министерството на околната среда: "Какви мерки да предприемем за недопускане на екологични проблеми без да нарушаваме условията на комплексното разрешително и решението на Общинския съвет, а и изразходването на бюджетни средства на община Пловдив без основание? Ако смятате, че трябва да продължим да приемаме и депониране отпадъци от общините, които не са сключили договори, моля да ни уведомите кой ще заплати разходите за извършването на тази услуга."

Докато не получи еднозначен отговор, кметът ще разчита на полицията да пази сметището от неподписалите общини. Съдействие за това е поискал в друго писмо от шефа на ОДМВР Тодор Чонов



(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 33
28.02.2022 »
10.02.2022 »
20.09.2011 »
16.05.2011 »
14.05.2010 »
14.05.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има си официален оператор на сметището - община Пловдив! И кой ще плаща сметките на тези, които не подписват договор, а продължават да трупат сметта там? Не може с чужда пита да правиш помен!
+1
 
 
Кога най-после ще закрият и рекултивират тази язва - цалапишкото сметище, което вече 30 години застрашава питейната вода на пловдивчани? Нали вече имаме завод за отпадъци с "огромен" капацитет и той беше построен като алтернатива на сметището?
0
 
 
ако сметището не е общинско а ми е държавна собственост, защо за софийският боклук платиха на Община Пловдив а не на държавата
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: