ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сграда в Старинен Пловдив се срути
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:51 / 19.02.2010Коментари (15)8226
В петък в късния следобед се самосрути една от опасните къщи в район "Централен" - АИР "Старинен Пловдив", находяща се на ул. "Стоян Чомаков" № 14. Къщата се намира на метри след Етнографския музей в посока Небет тепе и от години седи запустяла.
 
Сградата е съсобствена на Община Пловдив и частни лица. От страна на администрацията отдавна е обследвана като опасна от самосрутване, има съставен констативен протокол, изпратен в Община Пловдив и връчен на съсобственика, който е в страната, и който се е подписал, че ще уведоми и останалите съсобственици, които се намират извън България. 

"Сградата освен това е и паметник на културата, поради което отново още преди месеци сме поискали становище от НИПК, както и разрешение да я съборим до първи етаж. Многократно сме търсили контакт по телефона, за да бъде придвижена преписката в максимално кратки срокове. По наша инициатива предварително сме извършили и заснемане на сградата. Към днешна дата нямаме отговор. Нямаме обаче правомощия, нито указания какво да извършим.

Веднага я оградихме с полицейска лента, за да засилим вниманието на гражданите и да ограничим преминаването на пешеходци в близост", съобщи за Plovdiv24.bg преди минути кметът на район Централен Райна Петрова.

"Спешно потърсих връзка с представител на Община Пловдив г-н Аджеларов, който ни оказа съдействие. Надяваме се, още утре екипи на ОП "Чистота" под ръководството на г-н Радослав Кошински да ни съдействат.

Свързах се с началника на "Общинска охрана" г-н Тодор Торлаков с молба за по-засилено присъствие на представители на Общинска охрана през почивните дни и благодаря за неговата спешна намеса", заяви още Петрова.

От районното кметство напомнят на всички, че поради огромния проблем, който съществува на територията на района по отношение на опасните сгради, както и това, че най-големият им брой за цялата страна е концентриран именно в пловдивскя район Централен, по инициатива на Кмета на района г-жа Райна Петрова, още в
© Plovdiv24.bg
първите месеци от мандата беше инициирано изготвяне на Наредба за опасните сгради, която беше и една от първите за страната ни приета с пълно мнозинство от Общинския съвет. Съгласно приетата и отдавна действаща наредба всички правомощия и задължения по отношение на опасните сгради са на Кмета на Община Пловдив (респ. неговите служители в общинската администрация). 

"Моля, да бъдат уведомени и гражданите с оглед на осигуряване на тяхната безопасност, ако преминават по този участък на улица "Стоян Чомаков", заяви още кметът на Централен. 

Това не е единствения проблем по отношение на опасните сгради в района. Опасения за в бъдеще имаме и със сграда на ул. "П. Р. Славейков" № 46, която е напълно частна собственост.

В проектобюджета на район ,,Централен" за 2010 година няма средства, предвидени от първостепенния разпоредител Община Пловдив за опасни сгради. Нямахме отпуснати и през предходната 2009 бюджетна година, въпреки нашите многократни настоявания за това", каза Райна Петрова.




(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 13
20.09.2010 »
10.09.2010 »
10.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
09.09.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да не е само тази сграда.. В началото на Стария град като се влиза откъм Шахбазян има една в не много по-добро състояние. Точно до Църквата, срещу това заведение Майкъла. Всеки път като мина и се питам кога ще прочета че някоя отломка е разбила нечия глава там.. Общината да вземе мерки и при застрашаваща живота на граджаните безстопанственост да се взимат мерки!
12. 03 1912 г. – 12. 03. 2012 г. 100 години "Ботев" Пловдив Since 1912.
на 20.02.2010 г.
-1
 
 
Тази самосрутила се сграда била паметник на културата. Тя освен сборище на наркомани едва ли е била нещо друго в това си състояние.
0
 
 
Нормално е, да се "самосрути" или да се "самозапали". Добре е, че такива сгради , са на привършване - останалите са нови и не може, да им се случи.
+4
 
 
Ако Петя Гогова ставаше за друго, освен за сламка в коктейл, може би нямаше да се стигне до тази новина! Скоро писах коментар че стария град никога не е бил в такова трагично състояние и тая селска, червендалеста тиква не си мърда пръста! За чия култура отговаря, не мога да се сетя! И защо този кротък .... МУНЧО я държи все още, също незнам!? Не ми и трябва да зная, то се вижда за кво става дума!!!
+3
 
 
Общината отново не си е свършила работата. Докога няма да има санкции за некадърни служители. Ако собствениците я ремонтират сами и ако после решат да я отдават под наем например, общината ще поиска дял от наема, независимо че нищо не е вложила. Това го знам със сигурност, има и други подобни случаи със стари къщи, в които обищината е съсобственик.
+2
 
 
Това ми прилича на сварталище на наркомани, поне по снимките, които са публикували...
+2
 
 
След като е в съсъбственост с общината и има опасност, с която се застрашава гражданите трябва кметът да бъде глобен с подопечната му Петя Дойчинова, вече Гогова, която уж щеше да изпълни незапочнато от Шопов /той и затова си отиде/, тя обаче е е още по-мързелива и нагла - освен измислици и надуваници, злоба и елементарност, нищо не е показала. От всички иска да ипишат за нея благодарности, иначе не върши нищо.
+3
 
 
Кога ли от това престъпно безхаберие ще падне целия Стар град...
+7
 
 
не е ли крайно време да има глоби за собствениците който не се грижат за имотите си в стария град.ако нямат възможост да ги продадат на общината .те ще намерят пари да ги купят като топъл хляб
+14
 
 
Старият град трябва да има собствено управление и пълномощия от името на НИПК! Тези частни съсобственици са сметнали, че като е паметник на културата, държавата да се оправя и край! А парички ще искат, както винаги за своята собственост, за която всъщност пръстите си и не мърдат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: