ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стаменов отвърна на нападките на депутати от "Продължаваме промяната"
Автор: Цвети Тончева 11:00 / 20.07.2022Коментари (1)3900
©
Районният кмет на “Централен" Георги Стаменов коментира за Plovdiv24.bg нападките на депутати от “Продължаваме промяната" за това, че бави реализацията на проекта за ремонта на Хуманитарната гимназия. Ето какво ни каза той:

“Да, парите са осигурени от държавата миналата седмица. Още преди това с министъра на културата и със секретаря на министерството сме в постоянна връзка и изпращаме необходимите документи, за да бъдат подсигурени средствата. Министърът каза, че държавата ще подсигури средства за Априловската гимназия в Габрово и за Хуманитарната гимназия в Пловдив.

“Що се отнася до обвиненията за забавяне на проекта, такова въобще няма", каза Стаменов.

“Единствено има изчакване, за да се осигури реда за процедурата по ЗОП. Процедурата може да бъде без осигурено финансиране, с частично, или с цялостно осигурено финансиране. Ако бяхме я започнали миналата седмица процедурата по ЗОП, без осигурено финансиране и в рамките на тази, или следващата седмица пристигнат средства, реално ние трябва да я спрем и да я пуснем наново, защото е с частично подсигурено финансиране. Иначе имаме готовност да я пуснем, но временно задържаме и това е в рамките на седмица, до 10 дни. За да бъде спазен закона", обясни още Георги Стаменов.

"Към момента все още няма избран изпълнител за този проект. Тепърва ще се обявява процедура за избор на изпълнител. Явно депутатите от ПП имат нещо предвид. Истината е, че г-н Ангов идва при мен и разговаряхме. Той лично помоли да пуснем пазарно проучване за уточняване на стойността на реставрационните дейности. Пуснахме такова. Само една фирма се отзова, дадоха цена около 12 млн. лева. Негово искане беше да бъде разделен проекта на отделни части, което е невъзможно. Има съгласуван проект, има и закон, който трябва да спазваме. Когато става въпрос за единичен паметник на културата с национално значение, всяка една манипулация върху сградата се извършва с одобрен проект от НИНКН към МК, за всяка една инсталация има технология, подходящи материали, за да се съхрани максимално паметника. Няма как да се отделят поотделно отделните части. Когато говорим за такъв тип сграда, законът е ясен и категоричен. Затова, когато има обвинения, те трябва да бъдат на законова база", каза още районният кмет.

Той припомни, че още от месец март лично е изпращал писма до МРРБ и до министър-председателя с искане за финансиране на обекти в района.

"Бях поканил всички пловдивски депутати на презентация, в която беше включена и Хуманитарната гимназия, и Дондуковата градина, и други важни за района обекти. След това на флашка на всеки от присъстващите им дадох цялата документация. На имейлите им също беше изпратена тази презентация. Последното писмо с поредна молба за финансиране беше изпратено до министъра на финансите. Така че, всичко сме изпълнили от административна гледна точка", добави Стаменов.

Районният кмет припомни още, че при самото разглеждане на бюджета едно от предложението за финансиране от страна на ГЕРБ е било именно за Хуманитарната гимназия и за Дондуковата градина. Определени политически сили тогава са ги отхвърлили тези предложения, а сега си приписват тези заслуги, смята той.

"Именно в мандата на Тотев и ГЕРБ отделихме пари, реализирахме и съгласувахме един изключително тежък ремонт и реставрация на тази сграда. Съгласуване с НИНКН, Пожарната, което беше тежко, но днес вече това е факт и на тази база може да се отпуснат средствата", добави Георги Стаменов.

Той още веднъж напомни, че няма избран изпълнител, но лично поема ангажимента, когато тепърва ще се избира да покани депутати от ПП да станат част от комисията за избор на изпълнител, за да се разсеят техните съмнения. Да видят сами предложенията и да се запознаят с материалите, да бъдат част от този процес. Той се надява те да се отзоват. 

Иначе в качеството си на районен кмет на "Централен" Георги Стаменов лично благодари на министъра на културата в оставка Атанас Атанасов за осигуреното финансиране.


Още по темата: общо новини по темата: 46
31.12.2023 »
27.12.2023 »
17.12.2023 »
29.09.2023 »
25.09.2023 »
29.08.2023 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: