ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изложба показва пловдивския панаир преди 130 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:30 / 12.07.2022Коментари (1)1365
©
През 2022 г. се навършват 130 години от Първото българско земеделско-промишлено изложение. Във връзка с юбилейната годишнина Регионален исторически музей – Пловдив подготви изложба от 20 пана, която ще бъде разположена на конструкциите до фонтана "Деметра" в градината "Цар Симеон".

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 14 юли 2022 г. / четвъртък / в 10.00 часа. На събитието са поканени Здравко Димитров - кмет на Община Пловдив, инж. Александър Държиков - председател на Общински съвет и Пламен Панов - заместник-кмет "Култура, археология и туризъм".

През 1891 г. правителството на Стефан Стамболов взема решение за организиране на изложение, с което българският народ да покаже своите традиционни производства и трудолюбие и да се привлече участието на индустриалните държави, като се вземе пример от техните достижения. 

На пловдивчанина д-р Георги Вълкович, български дипломатически представител в Цариград, принадлежи идеята изложението да бъде в Пловдив. Изложение с чуждо участие е стъпка към признаване на княз Фердинанд от Великите сили и Османската империя. Все още в правно и дипломатическо отношение съществува Източна Румелия с управител българския княз и столица Пловдив, който тогава е най-големият град в България с население над 35 000 души и пази възрожденските традиции на общобългарски духовен център. 

Той е стопанско средище на богатата Тракийска низина, железопътно свързан със София, Цариград и Европа.

През есента на 1891 г. в Пловдив започва същинската работа. Под ръководството на швейцарския градинар Люсиен Шевалас изоставеното турско гробище "Шехидлик“ само за половин година се превръща в прекрасна градина с голямо езеро и пещера с водоскок. Общинската власт отчуждава имоти, премахва стари и неугледни сгради. 

Извършен е ремонт на гарата, поставени са нова настилка и улично осветление на главните градски улици. На определения за Изложението терен са изградени изложбените павилиони, два ресторанта, навеси за машини, сгради за пожарна и полиция, пощенска станция, фотографско ателие на Братя Карастоянови.

На 15 август 1892 г., след приветствените слова на княз Фердинанд, Първото българско изложение е открито. В него се олицетворява трудолюбието на българския народ и стремежът към технически и културен прогрес. Европа и светът се удивяват, българите се гордеят, хиляди посетители от цялата страна имат възможност да видят изложените многобройни образци на стоки, да се докоснат до зрелищни атракции и да натрупат спомени и впечатления за цял живот, които да разказват на деца и внуци. 

Това е първо присъствие и демонстрация на възможностите на европейски и американски плугове и сеялки, турбини за оползотворяване на водната сила, ръчни и задвижвани от парни локомобили вършачки, машини за обработка на лен и коноп, метални стругове и машини за бутилиране на вино и дестилация на коняк.

До закриването на 1 ноември 1892 г. Изложението е посетено от 167 922 души – българи от Мизия, Тракия, Македония и чужденци. След закриването с указ на княз Фердинанд градината на Изложението е наименована "Цар Симеон" и подарена от българската държава на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.07.2022 г.
0
 
 
Добре,че поне Регионалния исторически музей прави тази изложба,за да се напомня за събитието.Похвално!.....Защото сегашното ръководство на панаира - не ми се говори...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: