ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Културните институции на Пловдив с общ проект
Автор: Диана Бикова 11:51 / 05.04.2022Коментари (0)1497
©
Община Пловдив спечели проект "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места", който беше представен на пресконференция в заседателната зала на пл. "Стефан Стамболов" 1. Проектът е на стойност781 550 лв., като финансирането е по Норвежката програма. Предстои да се подпише договор с Министерство на културата, което е управляващ орган, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Особено ми е приятно да видя седнали един до друг директорите на културните институции на град Пловдив. Това показва, че работим в правилната посока. В началото на мандата казахме, че ще работим в полза на културата и Пловдив получава непрекъснато награди, музеите се развиват, увеличават се посетителите. Благодаря на всички вас и на г-н Панов и искам да уверя пловдивчани, че няма да спрем до тук, а ще продължим да затвърждаваме, че Пловдив е най-добрият град за живеене в България. Това, което правим, остава за града, за пловдивчани, за поколенията" - каза кметът Здравко Димитров

Проектът ще се развива на три нива: дигитализация и обновяване на пространства, изработване на дигитална стратегия за привличане на посетители, създаване на единно мобилно приложение за всички културни институти, обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов. Идеята да се включат игрови елементи в неигрови контекст и да се направи комбинация между реалност и интерактивност. Така, влизайки в един музей и спирайки се пред един експонат, освен информация за конкретния обект през телефона или таблета посетителят ще може да отиде в друг музей, в който има допълнителна информация. Новите технологии ще повиши изживяването на посетителя, убеден е Панов. След пет години, когато изтича срокът на устойчивост, към проекта ще бъдат включени и недвижимите паметници.

Как конкретно ще участват музеите и галериите:

Стефан Шивачев, РИМ: Реновиране на зала "Съединение", включване в приложението на четирите експозиции, които се намират на четири места в центъра на града.

Костадин Кисьов, РАМ: Ще имаме възможност за немалка сума да изградим климатизация за книгохранилището на нашата библиотека, в която има 30 000 тома и която е комплектована в продължение на 140 години. Предвиждаме реновиране и подмяна на осветлението с по-икономично и издържано в художествено отношение.

В проекта за добавена реалност сме предложили няколко пункта и експоната, например към Панагюрското съкровище да има автентичен разказ на откривателите и документи. 

Ще представим полихронна визуализация на римски статуи, капители, колони, надгробни плочи от мрамор и глинени съдове, които преди 2000 години са били пълноцветни. Това няма да е игра или измислена възстановка, а възстановка на база научни изследвания

Димитър Минев, НБ "Иван Вазов": Имаме отношение към визуализацията, защото сме дигитализирани. Библиотеката е донор на проверено, истинско съдържани. Приложението, за което говори г-н Панов за координация между културните институции, е да се представи многоликата история на Пловдив. За ремонт или освежаване не сме заложили средства, ще участваме в интерактивната част.

Ангел Янков, РЕМ: Предвиждаме да финализираме база-2 на ул. "Съборна" 20, където ще има подобаваща експозиция с учебен център - витрини, оборудване на работилница за деца, интерактивен център. Тук ще бъдат представени дарените над 1000 ютии от художника Димитър Добрев. Успоредно с това ще участваме в приложението с интерактивна карта на етнографските области – колкото по-голяма, толкова по-впечатляваща ще бъде – носии, облекло, храна... С натискането на 1 бутон ще може да се види всичко това.

Огнян Тодоров, РПМ: Всички културни институции имат уникални експозиции и с интерактивните елементи ще ни изстрелят в космоса. Ние ще заложим на представянето на три категории видове - редки, защитени, най-атрактивни. Смятаме, че ще се получи доста добра реакция от посетителите. Дълбоко вярвам, убеден съм, че това е стъпка в правилното направление, в което вървим

Елена Кантарева-Дечева, ОИ "Старинен Пловдив": Няколко обекта ще бъдат включени, два от които са експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Предвиждаме надграждане на съществуващата виртуална и добавена реалност за Епископската базилика и Малката базилика. 

Красимир Линков, ГХГ: Като малки всички рисуваме, после забравяме, нашето желание е да приобщаваме публиката от най-ранна възраст, с различни способи. Изобразителното изкуство иска да си отворим сетивата, затова ще закупим информационни станции, където чрез игрови елемент да се общува с изкуството, от друга страна – посетителят да се образова, да ги поставим в контекста на българското изобразително изкуство. 

Поставяне на пловдивското изкуство в контекста на европейското и световното изкуство – например, в тази станция произведение на българския импресионизъм ще се съпоставя с импресионизма в Европа, част от световно културно наследство. Вече имаме разговори с някои европейски музеи.

Подробности гледайте в прикаченото видео!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: