Браво! Пловдив има шампионка по ски, пълна отличничка е!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:30 / 04.04.2022
1302
Десет състезания, седем първи и три втори места - така приключи вчера ски-сезонът на пловдивчанката Азалия Александрова. В последното вътрешно състезание на нейния ски клуб "Пампорово“ тя изпревари всички момичета от 8 до 16 години и отново вдигна купата на победата.

Шампионката на ски на България се състезава във възрастова група U12 /до 12 години/ . Момичето е пълна отличничка в пети клас от основно училище "Кочо Честеменски“ - Пловдив. Качва на ски за първи път на 4-годишна възраст, а на 8 години започва да тренира под ръководството на треньора Стефан Присадов. Азалия е първото дете от Пловдив, което триумфира в ски – гигантски слалом.

"Доставя ми удоволствие да карам ски, но трябва да ходя и на училище. Затова се качваме в Пампорово в почивните дни и по време на ваканциите. За добра спортна форма през другите дни тренирам спортна гимнастика", разказа шампионката.

Един тренировъчен ден на Азалия Александрова започва в 8,30 часа, когато за децата от ски-клуб "Пампорово“ пускат лифта до връх Снежанка. Загрявката е от 5-6 километра с 2 бързи спускания и след това отиват на писта "Стената“, където започва същинската тренировка. Тя продължава от 9,30 до 11,45 часа.

Едно спускане на Азалия Александрова е с дължина около 800 метра и продължава 36-38 секунди. Така за един тренировъчен ден тя прави общо 26 спускания, достигайки скорост от 60-70 км/ч. В тренировките се включват 76 деца от Смолян на възраст от 8 до 16 години.

През 2022 година състезателният календар на Българската федерация по ски в категория U12 /до 12 години/ включваше 9 национални състезания – на Мальовица, Банско, Боровец и Пампорово. На шест от тях Азалия Александрова се изкачва на най-високото стъпало на призовата стълбичка, а на 3 остава със сребърни медали.

Според състезателката основното й техническо предимство пред конкурентките е бързината, с която взема завоите на гигантския слалом. Затова приятелите от клуба я наричат "Бързия завой“. Родителите на Азалия разказват, че тя приема победите нормално, но когато остане втора – плаче. После се успокоява и анализира причините за по-бавното спускане и набляга на тези елементи на тренировките. От следващата зима Азалия Александрова отива в по-високата възрастова категория до 14 години.


Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 28
Днес: 0


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).