ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Директорът на полицията пред Plovdiv24.bg: 12 от моите колеги напуснаха този свят без време
Автор: Адриана Георгиева 17:15 / 27.12.2020Коментари (0)25559
© Plovdiv24.bg
Ст. комисар Рогачев,  2020 година беше тежка за всички, заради пандемията. Вие и служителите на реда през цялото време сте на първа линия.  Полицията следи за стриктното спазване на противоепидемичните мерки, но в същото време непрестанно се провеждат и специализирани акции. Как се справяте в цялата ситуация с коронавируса?

Изпращаме една тъжна и трудна година.  12 от моите колеги ще оставят непоправима празнота в семействата си, тъй като напуснаха този свят без време. Децата им ще растат без техните грижи и опора. Макар повечето хора да смятат, че препоръките и ограниченията, свързани с нашата безопасност са преувеличени и ненужни, аз лично с тази загуба усетих болезнения ефект от нея. 

Спазват ли пловдивчани заповедта на здравния министър и каква организацията за проверките по време на празниците, които предстоят ? Какви ще бъдат наказанията за нарушителите?

Различната ситуация, свързана с Ковид -19, ежедневно изправя пред предизвикателства силите на реда- униформени и цивилни служители на момента се пренасочват към места и обекти, където от тях има остра нужда. Работата на терен е свързана с опазване на обществения ред,  гарантиране на сигурността и контрол на дисциплината. И ако от началото на въвеждането на противоепидемичните мерки през март бяха констатирани 4 000 различни нарушения, към днешна дата засиленото полицейско присъствие пред търговските обекти определено оказва положителен резултат. Чакащите пред веригите и пазаруващи в търговските обекти осъзнават сериозността на ситуацията и вече ясно си дават сметка какви могат да бъдат последствията от неспазване на мерките, наложени от здравните власти. Униформени служители ще оказват контрол и ще спомагат пропускателни режим  до първата седмица на януари.

Има ли заведения, които продължават да работят тайно и как ще се действа, ако бъдат установени такива по време на празниците?

Продължаваме с денонощния контрол на обществени места и закрити площи, които предразполагат към събиране на по- голям брой хора, където стриктно трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Резултатите от проверките ни показват, че най-недисциплинирани са жителите на крайните квартали. За това и там акциите ще са изненадващи и чести. Към момента при такива проверки са констатирани заведения, които работят без необходимите разрешителни и в разрез с изискванията на здравното министерство- събиране на посетители над максимално допустимия брой и  липсата на лични предпазни средства.  При последната акция в кв. "Столипиново"  съвместно със служители на РЗИ установихме 2 работещи питейни заведения с посетители в тях. Обектите бяха затворени, а на собствениците- съставени констативни протоколи с установени нарушения от различно естество- липса на касови апарати, което предполага укриване на доходи, констатирани бяха нарушения на чл. 56 ал 1 от Закона за здравето, а на някои от посетителите съставихме актове по Закона за българските лични документи.  Служителите на ОДМВР Пловдив ще следят стриктното спазване на наложените мерки и по време на празничните дни.  

Полицаите залавят все повече пияни и дрогирани шофьори по пътищата. На какво според Вас се дължат подобни своеволия от страна на водачите?

Целият наличен ресурс обезпечава извършването на тези проверки, като държа да подчертая, че мерките ни са още по- засилени през почивните дни, когато  повечето хора напускат домовете си и пазаруват, а не са малко и хората от малките населени места в областта, които предприемат пътуване до по- големия град, за да се снабдят с най- необходимото. Ето защо през почивните дни провеждаме и засилени акции по пътищата- с цел контрол над водачи на МПС и ограничаване на пътно-транспортния травматизъм.   Справка в база данни на  сектор ПП сочи, че от началото на годината до началото на  месец декември на територията на града и областта са съставени близо 140 000 фиша на обща стойност 21.5 млн лв., а това говори за една не добра дисциплинираност от страна на водачите на пътя.  Нарушения има и в тъмната и в светлата част на денонощието, но нашият анализ сочи, че по- голяма част от тях се извършват през почивните дни- когато улиците са по- празни, а излизането на път, по който трафика е по- слаб, предразполага водачите към шофиране с по- висока скорост.  От началото на годината към момента установените престъпления по пътищата, свързани с шофиране под въздействие на алкохол или упойващи вещества са 2 000 - като само 1/4 от тях са бързите производства срещу дрогирани водачи. В 1616 от случаите са установени водачи в нетрезво състояние.  Пловдивската полиция ще бъде навсякъде, където е необходимо, за да се чувстват жителите на областта спокойни и сигурни по време на предпразничната подготовка, както и по време на пътуването, което предприемат. Ще прилагаме закона в цялата му строгост, във всички случаите при които бъдат установени нарушители.  За това нека бъдем отговорни- да пазим здравето и живота, защото те са най- ценните подаръци, които не могат да бъдат купени.

По време на извънредното положение, катастрофите и престъпленията значително бяха намалели, може ли да се каже, че броят им е по-нисък и към момента?  Колко катастрофи са регистрирани през 2020 година и колко са загиналите в тях?  

През 2020 г., до средата на месец декември отчитаме най-голямото намаление на броя ПТП- на загиналите и ранените в сравнителен 5 и 10 годишен период. Регистрирани са 675 катастрофи с травматизъм с 36 загинали и 847 ранени участници.  В сравнение с 2019 г намалението на катастрофите- е със 141 по- малко, 24 ма загинали по- малко и 207 по- малко ранени. В проценти намалението изглежда така- почти 57 % спад в броя на загиналите, намаление с 20 % на възникналите пътни произшествия в сравнение с 2019 г. С 20 %  е намалението и при броя на ранените. Въпреки това, остава голям броя на настъпилите пътни произшествия на територията на областта като характерно е , че те възникват поради отнемане на предимство, преобръщане на или извън пътното платно, следствие на превишена или несъобразена скорост, неправилно изпреварване и неспазване на дистанция. В Пловдив най- често възникват пътни инциденти на булеварди, които предразполагат към управление с превишена скорост, отнемане на предимство-включително и на пешеходец и произшествия след употреба на алкохол и упойващи вещества. В областта най-често възникват произшествия на АМ Тракия, първокласните и второкласни пътища. Те са следствие на неправилно изпреварване, несъобразена скорост, излизане и преобръщане извън пътното платно. Особено характерно е, че в по- малките населени места причините за тези произшествия са  шофиране след употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособност и ПТП с пешеходци в тъмната част на денонощието и възникват обикновено почивните дни или в тъмната част на денонощието.

Колко са убийствата и всички ли са разкрити? В апартамент в центъра на града мъж уби брат си и след това сложи край на живота си? Какво стои в основата на това деяние?

Пандемията оказа дълбоко въздействие върху социалните процеси в обществото и повлия върху броя на регистрираните криминалните прояви. От една страна тя допринесе за намаляване на броя на регистрираните престъпления- знаете, че близо два месеца и половина имаше разположени КПП и се осъществяваше засилен контрол над режима на пътуване, но от друга -повлия крайно негативно върху психичното здраве на хората. Страхът, безпокойството и стресът са нормален отговор на въображаема или реална заплаха. Обездвижването, изолацията и загубата на доходи са сред причините за изостряне на психичните разстройства. Именно хората, които страдат от тях или онези, които са по- лесно податливи на безпочвена тревога се оказаха и сред най- уязвимата група в създалата се ситуация.  От началото на годината до момента в областта са регистрирани и разкрити 5 убийства -  две от тях са на територията, обслужвана от РУ Асеновград, две -в град Пловдив и едно в село Пъдарско. Причините за тях са от социално-битово естество.   Безспорно това са едни от най-обществено опасните престъпления, тъй като отнемат най-фундаменталното от човешките права – правото на живот.  

През октомври нанесохте голям удар срещу производството на незаконен тютюн и цигари, разбити бяха три добре прикрити нелегални  фабрики в селата Желязно, Цалапица и Калековец. Разкажете ни повече как премиха акциите и как успяхте да разбиете 3 фабрики само в рамките на две седмици? Колко души ще понесат наказания за незаконната дейност?

Активното противодействие на престъпления свързани с придобиване, държане,  разпространение и производство на стоки без бандерол е един от приоритетите в нашата работа. През октомври в рамките само на няколко дни разкрихме 3 нелегални фабрики в района на Пловдив- модерно оборудвана фабрика в Желязно, която беше подготвена за предстояща работа, производствена линия, бълваща готова продукция в Цалапица, а в Калековец установихме цех, в който се е нарязвал самия тютюн, необходим за производството и продажба на цигари. И от трите места бяха иззети оборудване за нарязване на тютюн и  производство на цигари, произведени такива, нарязан тютюн и суровина. Иззехме над 4,5 тона тютюн и  близо 300 мастербокса с цигари.  При една от акциите дори имахме опит за подкуп наш служител, който бе отказан. В работата ни води силно развитото чувство на дълг и морал, като използваме всички разрешени от закона способи с цел установяване, задържане и документиране на престъпната дейност. Резултатите ни не са инцидентни, а са плод  на изключително добър синхрон в работата както между отделните звена в ОД на МВР Пловдив, така и с Прокуратурата. Усилията ни в тази насока ще продължат и ще бъдат постоянни.

Не спирате да провеждате и акция срещу разпространението и притежание на наркотици. Колко дилъри бяха арестувани през тази година?

От началото на годината към днешна дата имаме регистрирани 529 престъпления, свързани с наркотични вещества, като отчитаме изключително висок процент на разкриваемост на този тип престъпления- 89 %.  Задържаните лица са 742.  

Няма как да не отбележим, че следите строго и за дрога около училищата в Пловдив и областта. Младежи бяха спипани да предоставят наркотици на деца? Кое ви кара да работите така усилено точно в тази насока? Колко са образуваните производства за употреба и разпространение на  наркотични вещества?  Какъв е редът за малолетните лица в такива ситуации?

Употребата на психоактивни вещества продължава да е един от най-острите проблеми пред обществото, а най-уязвими са децата, особено в тийнейджърска възраст. Независимо от социалния статус, образованието и материалната осигуреност, никой не е предпазен от сблъсък с тях. Със социално-отговорната ни кампания "Да пазим децата!“ приоритетно сме се ангажирали със сигурността на ученици и възпитаници на учебните заведения в цялата област. Резултатите от спецоперациите по линия "Наркотици “ сочат, че от началото на годината до момента сме образували 690 досъдебни производства, а задържаните лица са 742.  Противоепидемичната обстановка, въвеждането на КПП-та и наложената социална изолация доведе до лек спад в броя на престъпленията, свързани с производство, разпространение и употреба на наркотични вещества, но въпреки това криминалния контингент, свързан с тази престъпната дейност остана активен и дори мога да твърдя – доста адаптивен. Отварянето на учебните заведения и връщането на децата в клас на момента са повод за наша нова активност- засилени проверки в районите на учебните заведения и откритите площи в близост до тях. Анонимността на големия град, нивото на  контрол от страна на родителите са сред основните причини в  по- големите населени места възрастовата граница на учениците, които вече познават и веднъж са опитали наркотик да падне до 14-15 годишни. Резултатите от акциите ни показват, че най-" популярна“ след подрастващите е марихуаната, а в по- редки случаи младежите посягат към амфетамина. Обръщам се към родителите- тук е тяхната важна роля- да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят как да кажат “не“. Ако децата нямат здрави устои и изградена ценностна система, много по -  лесно се поддават на влиянието на средата. Другото много важно нещо е тийнейджърите да имат добра алтернатива за свободното си време. Ключова за превенцията е нашата съвместна работа с Регионалното управление по образование. Инспектори от детските педагогически стаи съвместно с училищните психолози работят заедно в тази насока. Обединили сме усилия в обща цел – да предотвратим употребата на наркотични вещества сред подрастващите. 

През месец май бе задържан известния лихвар Стефан Асенов – Мендуто. Криминалисти установиха, че той е забъркан в лихварство, пране на пари, данъчни престъпления и склоняване към проституция. Колко време продължи разследването и какво насочи вниманието Ви към това лице?

В края на месец ноември 2019 г. служители на отдел  "Икономическа полиция“ разполагаха с оперативна информация, че лицето се занимава с лихварство.  Събирането на доказателства, които да потвърдят по безспорен начин това отне близо 7 месеца.  Последва акция в хода на която бяха иззети множество веществени доказателства- документация, квитанции, разписки, оказа се, че лицето и неговото семейство притежават 45 автомобила и множество недвижими имоти. В престъпната схема, с която задържаният се е занимавал повече от 15 години, са били въвлечени членове на семейство и поставени лица, на които е била прехвърлена собствеността на над 15 имота и движими вещи.  С цел цялостното доказване на престъпната дейност извършихме немалък обем от работа, анализирайки прецизно откритата и иззета документация, като в хода на разследването са разпитани над 100 свидетеля и потърпевши лица и като резултат- лицето вече е в следствения арест.

Намаляла ли е проституцията в областта и еротичните масажи, в България може да се каже, че това е процъфтяващ бизнес?  През годината бяха задържани и няколко души за набиране на жени с такава цел.



Трафика на хора и сексуалната експлоатация са друга форма за потъпкване на човешките права. Опита показва, че най- често жертви на подобни престъпления стават млади жени от малки населени места, които са привлечени от възможността за бързи  и лесни "доходи“.  Спрямо година по- рано по този показател отчитаме 13 % ръст в разкриваемостта. Разкриването на подобна организирана схема изисква сериозен времеви ресурс от страна на разследващите. През 2020г. на територията на Пловдив бяха разбити криминални схеми, целящи висока печалба чрез сексуална експлоатация, а обектите в които услугите се предлагаха, бяха умело прикрити в  помещения в центъра на града.  От началото на годината към момента за склоняване към проституция сме образували 16  досъдебни производства, като извършителите на 10  от престъпленията са разкрити.

Служителите на реда непрекъснато бдят за спазването на противоепидемичните мерки, извършва проверки по магазини, заведения и пътищата, следят за спазването на обществения ред. Голяма част от служителите Ви се заразиха с COVID-19. Достатъчен ли е наличния ресурс от полицаи, към момента, за да изпълняват всички задължения?

Служителите на ОДМВР Пловдив ще бъдат навсякъде, където е необходимо, за да се чувстват жителите на областта спокойни и сигурни по време на предпразничната подготовка, както и по време на пътуването, което предприемат. Ще прилагаме закона в цялата му строгост, във всички случаите при които бъдат установени нарушители.  За това отправям своя апел:  "Нека бъдем разумни“- да пазим здравето и живота, защото те са най- ценните подаръци, които не могат да бъдат купени.

Колко полицаи от ОД на МВР Пловдив са решили да се ваксинират срещу вируса?

Всеки сам трябва да прецени дали да се възползва от възможността да се ваксинира. Според мен това е въпрос на лична преценка, направена след добра информираност. Поддържам ежедневен контакт с  ръководители и служители на отделните звена в структурата и следя за всеки отделен случай на болен колега. Създали сме добра вътрешна организация във ведомството, като при възникнала необходимост от съдействие реагирам незабавно като човек и ръководител.    

На Вас също не Ви се размина и преминахте през него. Как се справихте и какви са съветите Ви към жителите на града под тепетата?

Следвах стриктно наложения ми режим и лечение.  Лично за мен вируса бе по- скоро изпитание на духа.    

Пожеланията Ви към читателите на Plovdiv24.bg за 2021 година?

Пред всичко желая на вас и на вашите читатели здраве!   Надявам се всеки от нас сам за себе си да е помъдрял от житейския урок, който 2020г. ни даде - да придобием по-ясна представа за превратностите на времето. Справяйки се с трудни ситуации като тази, започваме повече да ценим живота и възможностите, които той ни предоставя. След такива моменти ставаме способни да се издигнем над възприятията си и да видим истински ценното. А то е в нашите домове и семейства, които трябва да пазим и закриляме.


Още по темата: общо новини по темата: 29
30.01.2021 »
04.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
03.01.2021 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Тежко ПТП в Сопот
Тенис от Пловдив и региона
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: