ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Ангелов: Няма проблем Мангъров да носи маска и ръкавици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:51 / 11.11.2020Коментари (0)3578
© БНТ
До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в зравната система - това съобщи пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни Ангелов.

В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. По думите му в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:

"В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална.“

При нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени, допълни Костадин Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни проф. Ангелов и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов в предаването "Преди всички".

"Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща“, коментира той.

Дали Covid секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано?

"Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка.“

Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага, отчита още министър Ангелов.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря. "Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо е притеснението на хората и техният страх.“

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са "под 0.003% от всички случаи“.

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

"Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен“, подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid клиниката в Инфекциозна болница в София. "Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици.“ Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника, допълни Ангелов.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: