ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Село до Пловдив пази тайните на Левски и е уникално място за почивка и разходка сред прохлада
Автор: Данислава Вълкова 09:07 / 28.08.2022Коментари (1)24009
Близо до Пловдив балканско село продължава да пази тайните на Левски, да се прекланя пред Хаджи Димитър и да помни освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов.

Сгушено в полите на Сърнена Средна гора, за уникалното място времето сякаш е замръзнало от преди 150 години с неповторим дух. Дух на култура и история. Дух на стогодишни орехи, избуяли храсти, на малини и къпини, които, като береш, пръстите ти стават алено червени. Село Свежен е едно от онези китни планински села, които са успели да запазят духа на миналия и на по-миналия век.  Днес е то архитекстурно-исторически резерват.

На 32 км от Карлово и на около 60 км от Пловдив пътят е през парк Чекерица, Стряма, Раковски, Брезово, Зелениково и Бабек. На 742 м надморска височина село Свежен оживява през лятото и най-вече през традиционния си събор през август.

До 1934 г. се нарича Аджар, което в превод от турски значи здрав/каменен, а според някои източници от арабски "ханджар“ – кама, нож. 

Вървейки по улиците, веднага ce сблъскваш с възрожденските къщи, всяка от които със собствена история с уникален гредоред и дървена тераса. С малко повече въображение лесно се прехвърляш във времето на Левски, когато той е създал таен комитет тук. Легендата разказва, че за да заблудят турците, се е събрал много народ. Българите са се престрували, че са на сватба, на която младоженецът бил сам Апостола. Така по време на импровизираното тържество бил създаден комитетът.

От онова време селото се слави и с това, че турчин не е замръкнал вечер. Свеженци са хора, потомци на боляри от Велико Търново. При завладяването на старопрестолната столица от османците цели семейства бягат през Сърнена Средна гора и намират скришно място, където създават Свежен.

Друга легенда разказва, че на връх Кадрафил над селото е лобното място на войводата Хаджи Димитър според една от версиите. Тежко раненият войвода бил пренесен от трима негови четници до върха, след което местни овчари се грижили за раните му, но в началото на август 1868 г. състоянието на войводата се влошило и той починал от раните си, след което бил погребан на върха. През 1880 г. аджарци изравят костите на Хаджи Димитър от гроба му на връх Кадрафил, пренасят ги в селото и с църковен ритуал ги препогребват в двора на черквата "Св. св. Петър и Павел“, за което днес свидетелства поставената там паметна плоча. 

Друг велик българин е роден в село Свежен - полк. Владимир Серафимов, освободителят на Средните Родопи от османско робство. Участвал е Сръбско-българската война (1885), Балканската война (1912 – 1913), Междусъюзническата война, Първата световна война. Преди две години неговата родна къща беше реставрирана и официално открита.

Днес Свежен е село на крайностите. Едновременно виждаш стари и порутени кирпичени къщи и плевни, класно училище, а до него останки от концентрационен лагер и в същото време ставаш свидетел на възстановени и реставрирани възрожденски постройки.

Вървиш по улицата и гледаш къщи, но не просто къщи, защото макар и празни, са някакси живи, жива е тяхната малка история, част от голямата история, благодарение на която Свежен е жив.

Много къщи и все възрожденски, голям кеф, пусти, но живи, живи, бе хора, живи, с

гредоред, дървени тераси и парцаливи пътеки, проснати върху тях, още малко и някоя мома с носия да изскочи от вътре и да започне да ги тупа. С големи порти на които има малки вратички, които се отварят и чат-пат се виждаш красиви цветни градинки.

Атмосферата е като от разказ на Йовков. Вазов или Елин Пелин, само дето виждаш всичко със собствените си очи.

Вървиш и гледаш - зелено. Не сте и предполагали, че може да има толкова нюанси на зеленото. Като погледнеш Балкана и гърдите ти инстинктивно се пълнят с чист въздух, сякаш крадеш енергия, с която после да живееш. Вървиш и гледаш къпини - много къпини големи, черни и вкусни, пълзящи навсякъде от тротоара, от дворовете. Ракиджийницата на селото е в непосредствена близост до реката, а сега сградата е реставрирана и предлага и стаи за гости. Наблизо има и язовир, който предлага и развлечение за рибарите.

Голямо е село Свежен, трудно се обхожда. Дълго е 3 км, има няколко махали, всяка с автобусна спирка и кафене с уникално име - “Замъкът на безгрижието". Свежен има и кула, чийто часовник отмерва точно време, и пак къщи от камък, кирпич и дърво, хлебарница с ангел срещу кръчмата с ловни трофеи.

А вечер, о, вечер сякаш можеш да пипнеш небето с ръце, струва ти се толкова близо, а звездите са ярки и блещукат силно.

И дишаш, просто дишаш... в планината.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Аз не съм комунист
премахни филтъра

0
 
 
Наистина уникално село с много дух и български традиции
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: