ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Библиотекар: Децата през лятото четат не само задължителна литература
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:24 / 16.08.2011Коментари (12)3362
© Plovdiv24.bg
Изключително голям е интересът към компютрите в библиотеката в читалищата в малките населени места. Това каза Величка Георгиева, библиотекар от пазарджишкото село Братаница. 

Читалището в селото разполага с 3 компютъра и имаме уверение, че при възможност, ще ни бъдат предоставени още. Селото ни е голямо и през лятото идват много деца. Докато чакат ред за компютрите, четат книги, оцветяват и рисуват, правят неща, които ги вълнуват, каза още Георгиева. 

Според нея, учениците освен задължителната литература взимат и много допълнителна. Не винаги задължителните произведения са им приятни. Много голям е интересът към енциклопедиите, понеже са богато илюстровани и с богато съдържание, както и към книгите, по които са направени игрални или анимационни филми, добави библиотекарят. За читалищната библиотека в Братаница от началото на годината са закупени нови книги за над 700 лева.

Източник: Радио "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Госпожо, това е работа на семейството, учителите. Ако средата, в която израства детето е такава, че то вижда как никой от обкръжението му не отваря книга - аз нищо не мога да направя :)
0
 
 
Даже Билбордове и тук там Някое Списание :Д :Д :Д
0
 
 
Думички като "задължителни", "препоръчителни" и "списък", автоматично правят книгите безинтересни. След началното училище не съм прочела нито една от тези книжки. Може би ако ги бях прочела, сега любовта ми към книгите изобщо нямаше да е толкова голяма. Това задължително четене, изучаване и тълкуване е толкова ужасно глупаво. Всеки четейки една книга, влага по нещо от себе си в нея, вижда я и я разбира по различен начин, а в училище ни набиват в главите какво бил искал да каже автора... откъде пък знаете, че е така?!? Той, каквото е искал, го е казал. А библиотеките в 21 век въобще не могат да са мерило за това колко се чете. Освен прашните семейни библиотеки, съществуват и много он-лайн библиотеки, където можеш да четеш, сваляш и разпечатваш книги. А младите предпочитат именно тези варианти.
0
 
 
А вие като библиотекар какво направихте за ограмотяването на тези младежи и за научаването им да четат? Аз например научих целия кръг на сина ми да чете (с негова помощ) и им предоставях цялата си библиотека. Сега много от тях дори ми препоръчват нови заглавия. Не става само да плюем младите.
0
 
 
Само че тези НЯКОИ се броят на пръстите на едната ми ръка. Явно наблюденията ви се изчерпват до брат Ви. Аз по цял ден гледам колко са невежи масата младежи, за огромно съжаление.
0
 
 
Някои (доста) хора имат големи библиотеки в къщи и не им се налага да ходят при библиотекари, които да ги мислят за идиоти, слава богу.
0
 
 
евала на брат ти,но за съжаления Михаела е права
0
 
 
Михаела, брат ми е на 17 в момента, винаги е имал компютър и най-модерните игри (тея дето застаряващите фенки на Марта Вачкова ги имат за пратени от Сатаната). И все пак брат ми изчете една доста солидна маса Незадължителна литература, включително нови романи и класики. Зависи си от човека и интелектуалният му багаж, не можете да поставяте общи знаменатели.
0
 
 
Аз пък чета. Фен съм на криминалните романи ;р Но от задължителната литература и буква не съм прочел...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Тенис от Пловдив и региона
Природни стихии
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: