"Зимен път" от Шуберт за първи път в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:09 / 21.10.2014
1371
Първо изпълнение в Пловдив на вокалния цикъл "Зимен път" от Шуберт ще зарадва меломаните на 27 октомври от 19,00 часа в камерната зала на Дом на културата. Концертът е част от поредицата "Опера Бутик" на Държавна опера Пловдив.

Творбата на Шуберт е изпълнявана изключително рядко в България, затова концертът ще е от изключителен интерес за познавачите на немския романтизъм. 

Предизвикателството е поето от баритона Михаил Пулиев, солист на Пловдивска опера. Акомпаниментът е на пианиста проф. Тодор Петров, който е преподавател в консерваторията в Тунис и пристига в Пловдив специално за музикалното събитие.

"Зимен път" е втория вокален цикъл на Шуберт след "Хубавата мелничарка" като и двата са по стихосбирки на негов съвременник, поета Вилхелм Мюлер.

Произведението е съставено по 24 стихотворения и музикалната му палитрата е доста по-богата от предния цикъл. Числото 24 се появява за първи път.

След Шуберт по 24 прелюдии пишат Шопен, Рахманинов, Шостакович и др.

Баритонът Михаил Пулиев завършва майсторски клас по ораториално и камерно пеене при проф. Лоре Фишер в Германия. Усъвършенства вокалното си майсторство при Борис Христов. 

Професионалната му кариера е свързана със Софийска опера (1984-1986), Оперния театър в Берн, Швейцария, Кралската опера на Валония - Лиеж, Белгия (1987-1990), Пловдивска опера (1994-1996), Кралската опера в Брюксел. От 1998г. е солист на Държавна опера - Пловдив. 

Гастролирал е в много европейски страни, Китай, Южна и Северна Корея. Има записи в БНР и БНТ, в Швейцария, Южна Корея, Белгия и Македония.

Пианистът Тодор Петров концертира активно в Италия и свири на редица фестивали с оркестри като : "Камерата Балтика". Концертирал е в Англия, Румъния, Франция, Украйна, Германия. През 2002 г. е свирил оригиналните версии на концертите на Шопен под диригентството на Нелло Санти с камерния оркестър на Сан Карло. 

Занимава се с издирване на неизпълнявани творби и възстановява ръкопис на два концерта от Цезар Франк. През октомври 2004 участва като солист на оркестъра на Арена ди Верона на Биеналето във Венеция. 

През март 2006 г. изпьлнява в девет поредни вечери всички концерти за пиано от Моцарт като солист и диригент с оркестьр Пьрво студио -Плевен в Стреза и Варезе-Италия.

Билети за поредицата "Опера Бутик" се продават на касата на Концертна зала.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).