Виртуозен италиански китарист идва в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:00 / 30.10.2014
1080
Деветото издание на фестивала на китарата в Пловдив се открива днес с концерт на 29-годишния италиански изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове - Алберто Мезирка. 

Алберто започва да пише своята творческа биография още от ученическите си години, по-късно получава бакалавърска и магистърска степен в Консерватория, в класа на изтъкнатия педагог Джанфранко Волпато, завършвайки с най-високото отличие "Summa cum laude" и почетно отличие. 

След това учи в музикалната академия в Касел, Германия, при Волфганг Лендле. Двукратно печели "Златна китара", за най-добър запис през 2007 г., и за най-добър млад артист на годината през 2009та. През 2013 г. неговият компактдиск "Британска музика за китара", публикуван от Paladino Music OG, печели "Златна китара" за най-добър запис на годината.

Подходът на Алберто към музиката се различава много от този на по-голямата част от днешните китаристи. Чрез избора на парчета, които интерпретира и начина на изпълнение, той категорично отказва да използва китарата просто като приятен музикален инструмент, а напротив - успява да създаде място за среща между различни музикални жанрове със съблазнителна виртуозност. 

На 30-и октомври в Балабановата къща пловдивската публика че може да чуе на живо и френското дуо от Лион - "Темиз". На следващия ден е концертът на още един интересен дует от Франция - "Ле фрер медуз", както и този на българския китарист Боян Дойчев, който ще представи специално подготвения си репертоар. 

На 1-ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на Драматичен театър-Пловдив, за да посрещне проекта на Шибил Бенев.
Билетите за концертите в рамките на Международен фестивал на китарата вече са в продажба в билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери - 25 лева.

Програма:

30 октомври - Балабанова къща
Алберто Мезирка - Alberto Mesirca
Дуо Темиз - Duo Thémis

31 октомври - Балабанова къща
Ле фрер медуз - Les frères méduses
Боян Дойчев

1 ноември - Камерна зала, Драматичен театър
19:00 часа - Шибил Бенев проект


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пейков за електромобила си: Стигам със зор от Пловдив до София, н...
Туристи оставиха близо 9 млн. лв. в Пловдив
Дъждовно и облачно ще е времето днес в Пловдив
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).